Traditionele oorlogsvoering tegenover Moderne economische sancties

 Rusland gebruikt "traditionele" oorlogsmiddelen. Europa antwoordt met financiele maatregelen. Hoe gaan die - Stoppen van Swift (behalve voor Sberbank en Gazprombank "want die zijn nodig voor gasbetalingen") - helpen om schade aan te brengen bij de Russische economie en hoe werkt dat effect door naar de oologsvoering aldaar?

Dawid Walentek, promovendus in de Politieke Economie, onderzocht dit toenemende gebruik van economische sancties en stelt dat – paradoxaal genoeg – democratie en liberale instituties de voedingsbodem hebben gecreëerd voor de opkomst van economische sancties. 'De uitoefening van macht in internationale betrekkingen heeft zich verplaatst van militaire interventie naar economische dwang', concludeert Walentek. 'In plaats van te verdwijnen is de machtsuitoefening van gedaante veranderd.'

https://www.uva.nl/shared-content/faculteiten/nl/faculteit-der-maatschappij-en-gedragswetenschappen/nieuws/2020/09/toename-en-succes-van-economische-sancties.html?cb

Er is niet zozeer sprake van economische vrede, ... 'Democratie en internationale organisaties mogen dan leiden tot minder militaire conflicten, ze lijken het gebruik van economische dwang dus juist te bevorderen. In plaats van te verdwijnen is de uitoefening van macht in internationale betrekkingen aan het veranderen.

Er is ook een boek over het onderwerp. Mathijs Bouman las de e-versie (van The Economic Weapon: The Rise of Sanctions as a Tool of Modern War, van Nicholas Mulder):

 Maar toen sancties in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog daadwerkelijk werden ingezet, in een poging Italië en Duitsland tot de orde te roepen, zorgde dat voor armoede en extra ressentiment onder de bevolking daar. De sancties creëerden zo een voedingsbodem voor fascisme en nazisme, laat Mulder zien.

Wederom kan je concluderen dat de geschiedenis heel wat te vertellen heeft.

... Een eerste indruk is dat een oplossing uit een zachte cultuur (ecomische sancties, geen zakgeld voor een week na stout gedrag) niet opgewassen zal zijn tegen de oplossing uit een harde cultuur (verkrachten en daar trots op zijn).

... wordt vervolgd.

-- 4 maart. Of deze vergelijking klopt, is sterk de vraag. Kan Rusland strategisch de Dollar en een crash op de beurzen voor ogen hebben? Ook de target van de kerncentrale is mogelijk een move om zoveel mogelijk onrust te zaaien. Rusland heeft een grote goudvoorraad, de VS niet...
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?