Dali en Ik

Stijl - Dali & I

De krant ABC wijdde een pagina aan het boek dat onlangs* is verschenen: Dali & I – Een surrealistisch verhaal. Het artikel begon over de beroemde snor van Dali, gevolgd door zijn zorg voor persoonlijke hygiëne en door zijn werk. De kop zegt het al: "Salvador Dali, valser dan Judas."

Stan Lauryssens is een Belgische auteur die Dali's ex-medewerker was. Waarom dit werk nu, bijna twintig jaar na de dood van Dali, verschijnt, wordt in het artikel niet genoemd. Maar eerder dan "een surrealistisch verhaal" is het een verhaal over fraude, als het artikel het boek correct heeft samengevat.

Dat er veel valse schilderijen van Dali in omloop zijn, is algemeen bekend. Dit boek legt meer uit over de "waarheid" van deze valse schilderijen: was Dali degene die er alleen mee instemde om blanco doeken te ondertekenen die door zijn voogden werden aangeboden (aanvaarde versie van de "beschuldigingen" over valse schilderijen) of was het Dali die dit proces initieerde door een blanco canvas tekende en zijn voogden - zoals Lauryssens - vertelde om ze te verkopen? Volgens dit boek heeft Dali het allemaal in gang gezet.

Een andere merkwaardige passage is wanneer Kirk Douglas wordt uitgenodigd om te verblijven in hun -- Dali's en Gala's -- Huis en dat Gala zijn zakken doorzoekt terwijl Kirk buiten is ... Het verhaal eindigt niet alleen met de demystificatie van Dali, maar ook van zijn echtgenote Gala. Of dit boek de verbeelding van Dali zal schaden, is onzeker. Misschien maakt het allemaal deel uit van zijn karakter en de voorbijgaande eigenschap van het surrealisme. Misschien past het wel perfect bij zijn stijl zoals wij die kennen.

--

* - Dit verhaal is uit 2010 schat ik...

--

"Hoe het surrealisme een culturele beweging werd:"

Kunst uit een ver verleden kan voor het moderne oog onwerkelijk lijken. Draken en demonen bevolken oude fresco's en middeleeuwse drieluiken. De Italiaanse renaissanceschilder Giuseppe Arcimboldo   gebruikte trompe l'oeil-effecten ("dwaas het oog") om menselijke gezichten uit fruit, bloemen, insecten of vissen af ​​te beelden. De Nederlandse kunstenaar Jheronimus Bosch  (ca. 1450–1516) veranderde boerenerfdieren en huishoudelijke voorwerpen in angstaanjagende monsters.

Twintigste-eeuwse surrealisten prezen "De Tuin der Lusten" en noemden Bosch hun voorganger. De surrealistische kunstenaar Salvador Dalí ... heeft Bosch misschien geïmiteerd toen hij de vreemde rotsformatie in de vorm van een gezicht schilderde in zijn schokkend erotische meesterwerk 'The Great Masturbator'. De griezelige beelden die Bosch schilderde zijn echter niet surrealistisch in de moderne zin. Het is waarschijnlijk dat Bosch ernaar streefde Bijbelse lessen te geven in plaats van donkere hoeken van zijn psyche te verkennen.

Evenzo zijn de heerlijk complexe en grillige portretten van Giuseppe Arcimboldo ... visuele puzzels die eerder zijn ontworpen om te amuseren dan om het onbewuste te onderzoeken. Hoewel ze er onwerkelijk uitzien, weerspiegelden schilderijen van vroege kunstenaars weloverwogen gedachten en conventies van hun tijd.

Daarentegen kwamen 20e-eeuwse surrealisten in opstand tegen conventies, morele codes en de remmingen van de bewuste geest. De beweging kwam voort uit Dada , een avant-gardistische benadering van kunst die de spot dreef met het establishment. Marxistische ideeën wekten een minachting voor de kapitalistische samenleving en een honger naar sociale rebellie. De geschriften van Sigmund Freud suggereerden dat hogere vormen van waarheid in het onderbewustzijn kunnen worden gevonden. Bovendien stimuleerden de chaos en tragedie van de Eerste Wereldoorlog het verlangen om met de traditie te breken en nieuwe vormen van expressie te verkennen. 

In 1917 gebruikte de Franse schrijver en criticus Guillaume Apollinaire ... de term ' surréalisme' om Parade te beschrijven , een avant-garde ballet met muziek van Erik Satie, kostuums en decors van Pablo Picasso, en een verhaal en choreografie van andere toonaangevende artiesten. . Rivaliserende facties van jonge Parijzenaars omarmden surréalisme en debatteerden fel over de betekenis van de term. De beweging werd officieel gelanceerd in 1924 toen de dichter André Breton ... het eerste manifest van het surrealisme publiceerde . (bron: https://www.greelane.com/nl/geesteswetenschappen/beeldende-kunsten/what-is-surrealism-183312/)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?