Instant vertrouwen (Paul McKenna)

Er komt misschien een moment dat ik geen psychologie- of zelfhulpboek meer oppak en lees, maar ik merk dat ik toch vaak wel aangetrokken wordt door de vaak schreeuwerige titels. Instante confidence uit 2006 is ook zo'n boek. The power to go for anything you want!
Ik wil graag een superbelegger worden. Te vergelijken met David Lynch of Guy Spier. Maar is dat realistisch? En wanneer het mogelijk moet zijn, ontbreekt het me dan aan zelfvertrouwen, om hele grote stappen te nemen die ik nu bijvoorbeeld niet neem? Ik draai een beetje om de hete brei heen. Maar echt positie nemen durf ik niet. Genoeg. Verder gaat dit boek over coaching en dat spreekt me ook altijd wel aan.

Are you living up to your full potential? Met die vraag begint het boek. En volgens informatie een paragraaf verder, is het verschil tussen een topatleet (kampioen) en een "also-ran" slechts 1%. Al staat er niet bij wat dat percentage behelst. What you practice you become.

Deel één gaat over het ontwikkelen van de gewoonte tot zelfvertrouwen. Dat begint stap voor stap, net zoals iemand die de wens heeft ooit een marathon te lopen, ook niet begint met de hele rit, maar oefent voor de eerste twee kilometers. En van daaruit... Zelfvertrouwen is niet iemand anders (willen) zijn, maar vraagt om authenticiteit. De gewoontes komen "binnen" bij het deel over de hersenen, waar je dan wel bewust en onbewust kan denken. Het voorbeeld van leren autorijden komt ook hier naar voren. En is herkenbaar. Je begint bewust met leren en als volleerd bestuurder, wordt het een gewoonte en "dat leidt dat je ruimte krijgt om andere dingen te doen." Positief denk, of beter gezegd positief over jezelf praten is ook belangrijk, als ook dat je een beeld schets van waar je jezelf ziet in de toekomst. Wat wil je kunnen doen? Je lichaamshouding speelt een grote rol, iemand die zich niet goed voelt of depressief is loopt niet rechtop. Emoties moeten aandacht krijgen. Zoek er een uit die een rol speelt in je huidige situatie, zoals die van frustratie en vraag je af wat je precies voelt. Op het moment dat je de emotie uit je onderbewustzijn haal, begint hij in sterkte al af te nemen. Je moet geloven in jezelf. De cliché-matige zelf vervullende profetie werkt ook bij zelfvertrouwen: als je geloof dat je iets niet kan, dan zal je het ook niet kunnen. Dus je kan alles wat je jezelf voorneemt. Op dit moment is het eerste deel nagenoeg ten einde en ontbreekt enkel een hoofdstuk wat ik bijzonder vond: the 5-minutes daily confidence workout. Je programmeert vijf minuten per dag een moment van zelfvertrouwen. Hoe: door elke dag een risico te nemen.

Tot zo ver ging het over de staat van zelfvertrouwen. Nu moet je nog iets bereiken. Dat doel heeft deel twee: motivate yourself for success. Motivatie dus. je moet iets vinden wat je zou willen. En het vervolg is om hiervoor doelen te zetten. "Zo'n doel moet groot genoeg zijn om voor uit bed te komen." En dan komt het aan op actie. Verbeeld je in, zo schrijft de auteur eerder, dat je oud bent geworden en niet gedaan hebt wat je had willen doen. Dat wil je vermijden: "He took action every single day until he met his goal." Een vervolgstap is om een risicoanalyse te maken. Dat kan heel eenvoudig: wat is de opbrengst en wat is het risico om dit te bereiken. Als je bereid bent het risico te nemen dan waag je de sprong. Neem vervolgens geen genoegen met een eenvoudige Nee. Je ontmoet weerstand.
Verder gaat het boek in op wat meer organisatorische activiteiten en het deel (drie) van het boek sluit af met een voorbeeld uit de praktijk, spreken in het openbaar, Bedrijfssucces, dating of de kracht verzamelen om uit een uitzichtloze situatie te ontsnappen. Deze voorbeelden spraken me minder aan.

Het krachtige van het boek is de korte, staccato-achtige aanpak van korte hoofdstukken, zonder al te veel referenties (een enkele zoals die naar psycholoog Albert Bandura) en gerichte aanpak op een enkel thema. Zelf-Vertrouwen.

Het boek deed me sterk denken aan Breaking the habit of being yourself, dat veel complexer van opzet is een veel dieper op onderwerpen ingaat. Maar ook daar gaat het om gewoontes.

--
2017/01/vertrouwen-is-geen-handelswaar


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?