De kracht van het moment (Chip Heath)

Dit boek begreep ik in eerste instantie niet. Ik dacht wat moet dit nu precies. Speciale momenten. Ik begon met het lezen van het voorbeeld op het werk. De eerste dag bij twee verschillende bedrijven, het ene bedrijf doet gelijk alsof deze dag normaal is zoals elke andere en het andere bedrijf maakt er een feest van. Het deed denken aan rituelen. Ja die zijn belangrijk... Het belang om dingen te vieren. Daar gaat het hier ook om. Maar dan meer de psychologie erachter.
bron: Forbes dat interview houdt met een van de auteurs
Toen ik het bijna op wilde geven, kwam ik na het begin van deel II over momenten van perceptie, tot nieuw inzicht. Misschien had dat voorbeeld op de eerste plaats moeten staan, dan zou ik direct door gelezen hebben, zo meende ik.

The power of moments, is een boek van Chip en Heath. Een boek uit 2017.

Een eenvoudige boodschap, een eenvoudig verhaal. Maar toch wel speciaal. Denk aan de momenten in je leven. En denk aan het vieren of benadrukken van momenten.

Er zijn vier soorten van momenten.

Verhoging. Belangrijke gebeurtenissen die boven de rest - het dagelijkse - uitsteken. De eerste dag werk, wat sommige bedrijven (dus) wel uitbundig vieren voor een nieuwkomer, terwijl andere er wat laconiek over doen. De eerste bedrijven - laat onderzoek van Forrester zien - scoren hoger op allerlei vlakken. Op persoonlijk vlak zijn er naast top-momenten, ook dalen. Een verjaardag vier je, maar de honderdste dag in depressie niet. Een dal (of een put zoals bij golf) "moet gevuld worden." En dan zijn er nog de transities. "De mijlpalen (verhogingen) moeten gememoreerd worden, de putten moeten bedekt worden en de transities moeten gesignaleerd worden."
Een transitie is een ritueel, zoals een bevordering of de eerste dag op school, het einde van een project. Mijlpalen zijn zaken als: pensionering of het 25-jarige dienstverband (taart). Putten zijn negatieve feedback op kantoor, maar de echte grote gevallen zijn die waarin iemand een dierbare verliest. Er zijn vele acties die dan wel bedrijven dan wel personen kunnen ondernemen om al deze momenten beter te laten verlopen, of niet onzichtbaar voorbij te laten gaan.

Perceptie. Door een bepaalde gebeurtenis tot een inzicht en transformatie komen. Momenten van perceptie genereren ontdekkingen over ons zelf en over de wereld. "Struikelen over de waarheid." het voorbeeld in het boek is een hulporganisatie die het probleem van water-contaminatie wil aanpakken. Maar hij komt dan op de kern van het probleem en dat is dat de mensen in de lucht hun ontlasting doen. Ze beseffen niet het probleem wat dat veroorzaakt. Want vliegen zitten letterlijk in de strond en landen op het water en dus mengt het ene (vuil) zich met het andere (schoon). Om dat duidelijk te maken trekt hij een haar uit zijn hoofd en doet dat in de stront en vervolgens doet hij de haar in een glas water.. Hij schudt en vraag om zijn omstanders om het te drinken. Deze weigeren categorisch. "Deze haar is heeft maar een deel van de kleine klauwen van een vlieg die in de fecaliën heeft gezeten. En die vliegen zwermen rond over het water dat jullie drinken." Zo ontstaat er een moment van perceptie. Een openbaring zou je kunnen zeggen. Het moment der waarheid.

Trots. Momenten van trots reflecteren we wanneer we het beste van ons zelf laten zien. We laten moed zien, we krijgen erkenning en we overkomen mijlpalen of uitdagingen. Bij trots is het meestal dat anderen iets van ons zelf waarderen.

Connectie. Hierbij gaat het om onze relatie met anderen. Bijvoorbeeld wanneer je iemand ontmoet en binnen 24 uur je halve leven verteld hebt.
Mijn eigen voorbeeld: ik ontmoet een chiropractor in het vliegtuig en we blijven de hele reis aan het praten over een boek dat hij aan het lezen was ().

Kortom. Veel van het boek lijkt op het belang van rituelen, maar is samengevat met de term momenten, en maakt daaruit een deelverzameling. Maar het inzicht is daarmee niet erg nieuw. Toch geeft deze invalshoek wel een bijzonder insteek, door aan de ene kant al die verschillende type momenten samen te vatten, en niet naar het moment of het ritueel op zich te kijken, maar naar het moment op zich. Een soort midfulness voor rituelen.

En dan is er nog de ondertitel: hoe creëer je ervaringen die je leven veranderen. Als je het eens bent dat magische moment een grote rol spelen, ga dan aan de slag als een soort tovenaar en maak deze momenten op een kunstmatige manier. En beïnvloedt daarmee alles wat erna komt...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?