De 4-uur werk week

Escape the 9-5, live anywhere and join the rich. Dat moet een jonge auteur zijn, en dat was op het moment van schrijven ook. De auteur, Timothy Ferriss, studeerde aan Princeton, starte zijn eigen bedrijf en schreef dit boek waarmee hij "automatisch" ook auteur werd, van andere boek met een soortgelijke filosofie.
De filosofie laat zit kort samenvatten met het argument dat er genoeg mensen zijn die alleen werken met het idee om later pensioen te ontvangen. Nu hard werken van negen-tot-vijf en dan later uitrusten. Maar het probleem is dat je dat niet dezelfde energie en gezondheid hebt die je nu wel hebt om dingen te doen. Dus moet je op zoek naar een formule om elk jaar een beetje van je pensioen te genieten.

De formule is een DEAL. Dat staat voor Definitie, Elimineren, Automatiseren en Leven waar je wilt (in het Engels, Liberate): bevrijdt jezelf van die enige plek waar je nu leeft en zoek een plaats in de wereld waar je je happy voelt.

Ik las van dit boek een Spaanse samenvatting, en dat leek me meer dan voldoende. Want het idee is aanstekelijk, het heeft veel culturele raakvlakken, namelijk hoe waardeert onze cultuur geld en vrijetijd, namelijk heel verschillend, en het idee is eenvoudig zodat je het snel kan overnemen, of in ieder geval opnemen.

Meer genieten dus, en dat bereik je door minder slaaf te werken in een stramien dat in onze maatschappij in 9-5-blokken wordt aangeboden. Nog steeds blijkbaar.
Volgens een studie () blijkt dat 70% van de werknemers hun werk haten en dat stress die hierdoor vrijkomt omdat men doet wat tegen een wens of wil gaat, slecht is voor de gezondheid. mensen moeten dus leren om slechte stress (Distress) te vervangen door goede stress (Eustress).

Om te komen tot je nieuw uitvinding, moet je dus een deal bereiken. Een contract dat je met jezelf en andere afspreekt, maar ook een Deal als eerder genoemde formule.

Eerste stap: definitie. Je moet je regels opnieuw zien uit te vinden. Dat begint met werkregels, dat in het geval van een vaste baan betekent dat je meer gaat thuiswerken (onderhandelen met je baas) en dat je het werk in 10% van de tijd doet. (De meeste studies die ik ken gaven aan dat thuiswerken, maar tijd kost, omdat je wilt laten zien dat je even hard werk, en dus meer en niet minder tijd besteed).
Het herdefinieren van je doelen betekent o.a: dat pensioen geen doel op zich mag zijn (1), dat interesse en energie cyclisch zijn en dat je dus afwisselend energie in projecten moet steken, afgewisseld met tijd om te rusten (2),  Minder doen geen luiheid betekent (3). Je richt je op zaken die echt belangrijk zijn, terwijl "onze cultuur de opoffering meer waardeert dan persoonlijke productiviteit. Richt je dus op productief zijn, en niet op bezig zijn. Het goede moment komt nooit aan (4): er is altijd wel een excuus of een angst om iets uit te stellen tot "ooit een dag..."
Excess leidt tot het tegengestelde (7): pacifisten worden militante fanaten. Ken dus je grenzen. En Het geld op zich is niet de oplossing. Het gaat erom wat je wilt bereiken en met minder geld (8). Relatief inkomen is belangrijker dan absoluut inkomen (9): hoeveel tijd kost het om dit geld te verdienen. En tien gaat over het eerder genoemde stress.

Bij het elimineren van zaken die niet belangrijk zijn staat onder andere de 80-20-regel. De meeste tijd besteden we aan de dingen die het minst opleveren. Verander dat dus! limiteer de hoeveelheid informatie die je opslurpt, want dit leidt alleen maar af en besteedt meer tijd met je partner of vrienden.

De derde stap automatiseren, vond ik het minst geloofwaardig. Het gaat er om om een virtuele assistent te vinden die werk voor je uit handen neemt. Bestel dus online. dat is op zich wel een belangrijk punt. Wie heeft er geen bloedhekel aan boodschappen doen. Ik wel, dus ben ik geneigd om dit advies te volgen. Het kan inmiddels, dat is duidelijk. We verliezen veel tijd met zoeken... Maar er is ook een andere kant.

Bevrijd jezelf van het leven op een plek is de laatste regel van het contract. Liberate yourself. Ook hier gaat het wel om een valide punt op zich, namelijk dat je je werk overal mee naar toe zou moeten kunnen nemen. In mijn geval kan dat. Ik voldoe dan ook aardig aan de werkweek van vier uur.

Maar ook werk ik meer dan ooit, toch grotendeels aan dingen die ik leuk vind en dan heb ik nog tijd om vrije tijd te besteden zoals ik het vroeger deed.

Maar de titel zegt wel: de vier uur werk week. Waar zie ik dat nu precies terugkomen? Het gevoel overvalt me toch een beetje dat het blijft bij een bestseller, waar de titel belangrijker is dan de inhoud. JA iedereen wil dit wel. MAar als je echt kijkt wat er van komt, dan zie je weinig van het project terug. Het is een leuk idee. Voor een boek.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?