Jaarverslag 2017: Flow Traders

Het jaarverslag van Flow Traders is bijzonder stabiel te noemen, er zijn weinig verschillen qua inhoud of vorm met dat van 2016. Het verslag begint met een aantal kerncijfers zoals het Vermogen onder management AuM van de ETP markt die 19% gegroeid is tot  (3,962) t.o.v. 2016. En de Global ETP value traded is daarbij afgenomen met 13% tot 18,519. (betekent dit de toename van het vermogen, terwijl de handel afnam?) Het deel dat Flow Traders hiervan verhandelde kwam uit op 686 (7% groei).
De belangrijkste vernieuwing is de start van een Foreign-Exchange-handelsdesk (FX trading desk) voor een verhoogde efficiency en "to create a more level playing field for investors." Eind 2016 stond het aandeel nog extra onder druk door de Mifid ii wetgevingseisen voor het aanhouden van extra kapitaal. Op dit moment blijkens het verslag zijn aan alle Mifid eisen voldaan.

Nieuw is ook de start van Flow Academy, a platform that promotes knowledge sharing across the business, en de introductie van een aandelenplan voor werknemers. 
Het bedrijf is positief voor 2018, en dat komt mede door de goede start van het jaar waar de volatiliteit waar het bedrijf zo van afhankelijk is, toenam (explodeerde).

Een aantal cijfers, over de business: we provide liquidity in over 5,500 ETP listings on- and off-exchange. (was 5000 in 2016) ... we provide liquidity in ETPs on a requestfor-quote basis to over 700 institutional counterparties in 36 landen (was 550 ICP, 2016 en 35 landen).
De vooruitzichten vor de ETP markt is goed volgens dezelfde veronderstellingen (lage kosten van de ETP's tov de Fondsen, transparantie, switch naar passieve strategie, etc.) De VS is nog steeds de grootste markt, EMEA is als tweede en APAC is nog steeds sterk gefragmenteerd, tien ETP producten bepalen daar ca. 60% van de omvang.

"Cutting edge proprietary technology platform." Ook dit blijft het speerpunt van het bedrijf en "de belangrijkste reden dat technologie ca. een derde van de totale staff bepaalt." Uit het werknemersoverzicht blijkt dat de werknemersgroei meer richting de business gaat  dan naar overhead; 35% is nu Trading (was 33,5% in 2016) en 36% Technisch/ IT (was 34,9%).

Strategische ambitie: Our ambition is to be the leading global electronic liquidity provider. (de formulering in 2016: our ambition is to be the leading global eTPs-focused liquidity provider.)

Wederom krijgt de cultuur van de onderneming veel aandacht, maar in soortgelijke bewoordingen als in 2016. Eigenaarschap (ownership) is een van de belangrijkste kernwaarden. Je moet zelf je problemen oplossen bij FT, maar dat betekent niet dat er geen collaboratieve cultuur is, hetgeen het bedrijf onderstreept. De diversiteit is ook essentieel: we have economists, engineers, computer scientists, mathematicians, lawyers and physicists among our employees. We harbor people from 43 different nationalities (2016: 36).  

Wat nog bijzonder is aan de RvC, de supervisor board is dat deze ca. 24,55% van de aandelen in bezit
heeft. Daarmee is deze raad niet echt onafhankelijk, hetgeen ze zelf ook signaleert. Het betreft hier de twee oud-medeoprichters van het bedrijf.

Uit de persberichten (januari) valt nog een bericht op dat er twee nieuwe professionals in de management board toetreden, een Chief Trading Officer , en een Chief Technology Officer. Dit komt door de forse groei van de organisatie, zo stelt het bericht. In het jaarverslag komen deze functies echter niet terug.

Even belangrijk voor de investeerders is het bericht over het eerste kwartaal, waaruit blijkt dat de omzet fors hoger lag door de marktcorrectie in dat kwartaal, begin februari.
Eerste kwartaal 2018, NTI is al 213 mln, ca. 75% van 2017 omzet
Het kan verkeren. Flow Traders is op de beurs omgetoverd van het lelijke eendje (All Time Low, ATL in 2017) tot een beurslieveling. Met overigens nog geen nieuwe ATH.

--
2017/05/jaarverslag-2016-flow-traders

--
13 sept 2018. Sjoerd Rietberg, Co-CEO (trading) stop bij het bedrijf wanneer zijn termijn in 2019 afloopt. Hij wil meer tijd aan zijn familie besteden en zoekt nieuwe uitdagingen...
Mijn eerste reactie is dat het management nu conform een gewoon bedrijf wordt, met een enkele CEO. Het bedrijf wordt volwassen, denk ik dan. Aan de andere kant, het bedrijf is naar de beurs gebracht en heeft nog niet haar hoogste koers van 2015 (rond 55 euro) geëvenaard, en staat daar nu met 24 euro schraal tegenover. Een echte trader zou toch op zijn minst willen laten zien dat die koers een nieuwe HIGH maakt!?

--
update 5 maart 2020. Heeft Flow Traders een cultuurprobleem?
Onlangs verscheen in het nieuws informatie over het medewerkers participatieplan. Dat plan - Flow Cash Incentive Plan, FCIP - werd in 2017 opgestart en in 2019 besteedde medewerkers minder aan deze opbouw van aandelen uit het eigen bedrijf dan daarvoor. Hoe was dat te verklaren? De koers van het vorige jaar was ca. 20 tot 25% hoger en bij de aankoop in 2018 hadden medewerkers dus mer betaald en bij de koers van 2019 "geld" verloren.
Een cultuurprobleem is er wanneer een bedrijf een bepaalde filosofie heeft en dan iets doet wat loodrecht op die filosofie staat:
Bij Flow traders is de filosofie dat ze geen mening hebben over de richting van de markt, ze hedgen elke positie en nemen dus netto geen positie in. Ze zitten niet long of short zoals hedgfondsen of gewone aandelenfondsen. het zijn traders. Maar dan het FCIP: daar moet de medewerker, MAG de medewerker kiezen voor positie nemen in het eigen bedrijf. Dat klinkt dubbel en gaat in tegen de traders mentaliteit van neutraal zijn. Hoe kan je neutraal zijn als je toch positie neemt in je eigen bedrijf? Hier staan twee werelden tegenover elkaar : die van de traders en die van beleggers (wel positie nemen)...
Desondanks is er ook wat voor het plan te zeggen. Ik zag ergens het gezegde, skin in the game, voorbij komen. Wanneer je positie in je eigen bedrijf hebt, zet je je huid op het spel, zoals Taleb het duidt. En dat is een goede zaak.

-- 18 maart 2022
Flow Traders moet op zoek naar een nieuwe Chief Technology Officer nu bestuurder Thomas Wolff heeft aangegeven geen volgende termijn te ambiëren. Dit maakte de flitshandelaar vrijdag voorbeurs bekend.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?