Stilte

Nederlandse titel: Stilte,
rust vinden in een wereld vol lawaai
"Wanneer ik niet kan wandelen, klimmen of zeilen om afstand te nemen van de wereld, dan weet ik wel hoe ik me van haar moet isoleren." Zo begint Erling Kagge, een Noorse avonturier die op de meeste stille plekken van de aarde is geweest, zoals op de Noord- en de Zuidpool en zelfs, zo schrijft zijn biografie is hij op een derde pool geweest, de Mount Everest. Dan weet je dus wel wat stilte is.

Dit boek is dan ook een heel ander werk dan eerder beschreven Solitude. In drieëndertig kleine verhalen schrijft de stiltezoeker over wat stilte voor hem betekent en de waarde die het voor onze cultuur heeft. Stilte is voor hem de manier om naar binnen te kijken.

In "essay" nummer dertien schrijft hij over de relatie tussen stilte en luxe. Voor de mensen die weten wat luxe is, weten ook dat luxe altijd maar een tijdelijke satisfactie biedt. Stilte zou je als een nieuwe luxe kunnen zien, want stilte wordt steeds meer schaars in onze cultuur.
"Stilte  heeft de meest exclusieve en duurzame kwaliteit die geen andere luxe bezit... Maar iets zo algemeens en eenvoudigs als stilte past natuurlijk niet in de luxe sector, waardoor het een ondergewaardeerde luxe is..."
Niet alleen mensen hebben steeds meer moeite om te leven in een wereld die gedomineerd wordt door lawaai, ook de vogels in de natuur. Toevallig refereert de schrijver aan een Nederlandse studie op dit gebied. Een studie over het gedrag van vogels op het effect van geluid. Het blijkt dat (niet alleen mensen in onze cultuur maar juist ook) vogels in de natuur last hebben van de toenemende geluidsoverlast en vluchten voor een overvloed aan geluid zoals bij rijkswegen. Birdsong and anthropogenic noise: implications and applications for conservation (HANS SLABBEKOORN and ERWIN A. P. RIPMEESTER). It is becoming more and more clear that the omnipresence of anthropogenic sounds is not only detrimental to human health and well-being, but can also negatively affect birds. 
Door het toenemende geluidsniveau verandert de zangtoon van vogels die daardoor meer moeite hebben om een partner te vinden om mee te paren. Vogels worden nerveus in de dichtbevolkte stedelijke gebieden.

Een belangrijke inspiratiebron voor de avonturier is Ludwig Wittgenstein. Zo schrijft hij natuurlijk over de wereldbekende zin aan het eind van Tractatus Logico-Philiosophicus: "waarover men niet kan praten moet men zwijgen." En het aardige van de schrijver is dat hij de filosoof heeft gevolgd naar Noorwegen op de plek waar hij zich regelmatig terugtrok om na te denken, weg van het leven in Cambridge. Wittgenstein had een kleine hut dicht bij een Fjord en die plek is nu voor vele een toeristische attractie of een bedevaartoord geworden. Op deze manier spiegelt de schrijver het denken van de filosoof aan zijn persoonlijke ervaringen, en het belang van stilte. (Youtube: Wittgenstein Norway).

Het aardige in het algemeen van dit boek is de grote mate van geïsoleerdheid. Er zijn dus wel wat referenties aan filosofen, maar het is alsof je de reiziger zelf even ervaart op de noordpool, weg van onze cultuur en hedendaagse stromingen. Het boek zet je aan om zelf ook nog even afstand te nemen.

--
2018/06/eenzaamheid

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?