Jaarverslag 2017: TKH-group

 Er zijn weinig veranderingen in dit verslag. Qua business valt de forse groei van glasvezel op (Telecom solutions), en er is een nieuwe overname (Redline, een Canadees bedrijf). Bij de risico valt op dat TKH geen last heeft van de krappe arbeidsmarkt (waar dit in 2016 nog een risicofactor was). En als desinvestering voert het bedrijf de participatie in Nedap op. Daarvan neemt ze dus afscheid.
Zoals aangekondigd in het 2016-verslag heeft TKH zich bezonnen op de SDG doelen, en vier ervan uitgekozen: SDG 7: SUSTAINABLE AND AFFORDABLE ENERGY (o.a. CO2), SDG 8: DECENT JOBS AND ECONOMIC GROWTH (o.a. training en opleiding), SDG 9:
INNOVATION AND SUSTAINABLE INFRASTRUCTURE (core business), SDG 12:
SUSTAINABLE CONSUMPTION AND PRODUCTION (waste reduction and recycling) . Daarnaast gebruikt TKH de ISO norm 14001 voor milieurichtlijnen. 

Door de groei van het bedrijf mag je veronderstellen dat e.e.a. probleemloos gaat. TKH heeft haar zaken (de business) goed op orde (de organisatie). Maar toch qua cultuur kan het beter:

Volgens de nieuwe normen van corporate governance moet er ook een hoofdstukje komen over de cultuur van de organisatie en de meeste bedrijven beginnen dan met kernwaarden. Ik zocht allereerst wanneer het bedrijf hiermee begon, en kwam uit met een set van waarden die in 2013 opgesteld was:
  • betrokkenheid, professionaliteit, samenwerken & respect en samenleving & integriteit. 
De kernwaarden die nu in het jaarverslag zijn opgenomen zien er als volgt uit:
  • RELIABLE AND RESPONSIBLE
  • RESPECTFUL AND COOPERATIVE (samenwerken en respect)
  • ADHERENCE TO THE HIGHEST STANDARDS OF ETHICS AND INTEGRITY (integriteit)
  • EXCELLENCE IN EVERYTHING WE DO
  • MAKE A CLEAR CONTRIBUTION TO A SUSTAINABLE WORLD (samenleving?)

Dat deze waarden zijn veranderd is op zch geen probleem, het bedrijf is ook niet hetzelfde gebleven.
Maar deze waarden moeten toch wel de cultuur vertegenwoordigen. Als het daar om gaat - CULTURE AND INTEGRITY - dan toont het bedrijf een heel ander plaatje:
TKH has a culture in which entrepreneurship is stimulated, as well as an active market approach combined with an in-depth analysis of opportunities and risks with a restrained approach and acceptance of risks. Given its decentralized organizational structure, responsibilities are assigned as far down as possible in the organization with a thorough control and monitoring system. The Executive Board and the management of our subsidiaries give example and guidance on the right standards and values within the organization. An important starting point underlying TKH’s management structure and its operating companies lies in ensuring that there is a good balance of personalities, expertise and skills at the top of the company.

Tussen deze twee werelden (de eerste normatief, zoals TKH denkt dat het moet zijn) en de tweede positief (hoe het objectief gezien is) zit een verschil. Ondernemerschap wordt gestimuleerd, een gedecentraliseerde structuur met verantwoordelijkheden die zo laag mogelijk vast gelegd worden. Hier tegenover staat de normen van reliable, excellence, sustainable world, etc.

Wat is nu echt de cultuur bij TKH?

Op de website staat een andere visie die hoort de gedragscode (uit 2016):
- TKH is een betrokken en slagvaardige partner die ondernemingen ondersteunt bij het
behalen van hun bedrijfsdoelstellingen.
- TKH ontwikkelt markten door trends vroegtijdig te signaleren en die te vertalen naar technisch geavanceerde oplossingen. Daarbij leven wij ons in de situatie van onze klanten in en vormen ons zo een actueel beeld van hun behoeften en de bijbehorende oplossingen.
- Wij werken en denken bij TKH in hechte teams, die bestaan uit talenten van onze
werkmaatschappijen en medewerkers van klanten. Hierdoor ontstaan innovatieve oplossingen die de behoeften van onze klanten vervult en die waarde toevoegt aan hun bedrijfsvoering.
- TKH verstevigt door haar oplossingsgerichte werkwijze de financiële positie van de groep en haar werkmaatschappijen en streeft er zo naar een solide investering te zijn voor haar aandeelhouders.
- TKH benut en stimuleert de talenten van haar medewerkers en creëert voor hen een inspirerende werkomgeving en aantrekkelijke loopbaanmogelijkheden. Wij stellen ondernemerschap centraal en realiseren groei, zowel autonoom als door acquisitie van ondernemingen.
- TKH draagt met haar oplossingen bij aan een veilige, comfortabele en efficiënte
samenleving.

Het bedrijf is dus wel met cultuur bezig maar weet dit nog niet te vertalen naar duidelijke kernwaarden. Om dat te doen moet ze terug naar haar business model, daarin staan verschillende activiteiten:
• Service • Assembly • Outsourced & in-house manufacturing • R&D and system engineering

Maar bij de opening van het verslag stelt het: TKH has an in-depth knowledge of processes and
technologies, and has an understanding of its customers’ markets and processes. By making optimal use of our specialists’ expertise in the fields of research and development, engineering, marketing, process development, project management, assembly and logistics, we are able to offer our customers tailored solutions.

In die laatste beschrijving - maatoplossingen voor klanten - zit de essentie van het bedrijf. Daar horen specifieke kernwaarden bij, en dat zijn niet die nu in het jaarverslag staan, die zijn te algemeen. Qua organisatiecultuur heeft het bedrijf nog wel werk te doen.



--
2017/07/jaarverslag-2016-tkh-group

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?