Jaarverslag 2016: TKH-group

Het jaarverslag van TKH is vooral goed en duidelijk georganiseerd. De ene opsomming volgt op de andere. En de diversiteit van de business geeft de mogelijkheid tot veel meer groei dan er al is geweest in al de jaren.
TKH is ook duidelijk een bedrijf dat zich steeds weer opnieuw uitvind. het was oorspronkelijk een kabelbedrijf, maar door innovaties zijn er nu kabels voor landingsbanen waar de lichten niet meer aan de kabel hoeven worden te gemonteerd, dat gaat via slimme connecties.

TKH heeft zeven verticale groeimarkten gedefinieerd waarin ze een bovengemiddelde groei verwacht vanwege belangrijke trends, die leiden tot een hoge prioriteit voor investeringen in de TKH-kerntechnologieën.

De vier TKH kerntechnologieën -vision & security, communicatie, connectivity en productiesystemen- worden met elkaar verbonden tot totaalsystemen en totaaloplossingen in de drie Solutions-segmenten.

TKH heeft een decentrale organisatiestructuur, gericht op de businesssegmenten Telecom, Building en Industrial Solutions. Hier - over de decentrale structuur - komen aan het eind vragen over!

Medewerkers per regio:
  • NA 6%
  • NL 35%
  • Europa rest 42%
  • Azie 16%
Software speelt bij de kerntechnologieën een steeds belangrijkere rol om tot de juiste integratie van de technologieën te komen en de technologie ‘slim’ te maken op het gebied van analyse en aansturing. Wij dragen hiermee bij aan een veiligere omgeving en zorgen voor efficiënte en betrouwbare processen
bij onze klanten.

4 technologieën zijn,
  • VISION & SECURITY (oa.• Camerabewaking, • Toegangscontrole & registratiesystemen, etc)
  • COMMUNICATIE (• Mission Critical Communication,• Gebouwenbeheer & toezicht, ...)
  • CONNECTIVITY (• Subsea-kabelsystemen,Glasvezelkabelsystemen, ...)
  • PRODUCTIESYSTEMEN (• Medicijndistributie,• Producthandlingsystemen, etc)
Telecom Solutions zijn te onderscheiden in twee subsegmenten: (Indoor telecom & copper networks en Fibre network systems)
Verwachting: De investeringen in glasvezelnetwerken in Europa en China zullen naar verwachting verder toenemen. ... de groeipotentie voor TKH met name gericht zijn op Europa. De schaarste aan glasvezel in de Chinese markt zal gedurende 2017 afnemen, waardoor margedruk zou kunnen
ontstaan.

Building Solutions zijn te onderscheiden in twee subsegmenten: (Vision & security systems
en  Connectivity systems)
Verwachting: De terughoudendheid voor investeringen in de olie- en gasindustrie zal naar verwachting voortduren. Wel zien we groei in het marktsegment Marine & Offshore vanwege de opstart van de subsea-kabelsysteemactiviteiten. Ook de technologische ontwikkelingen in het portfolio van Machine Vision zal TKH in staat stellen om met vooruitstrevende technologie haar marktaandeel verder uit te bouwen.

Industrial Solutions zijn te onderscheiden in twee subsegmenten: (Connectivity systems en
Manufacturing systems)
Verwachting: De investeringen in de industriële sector gekoppeld aan robotisering en automatisering laten een stijging zien... de terughoudendheid voor investeringen in China nog steeds aanwezig, maar zien we buiten China een groot aantal projecten die naar verwachting tot realisatie gaan komen in het komende jaar. 
TKH richt zich op zeven gedefinieerde verticale groeimarkten
- Fibre Optic Networks, Care, Tunnel & Infra, Parking, Marine & Offshore, Industrial Machine Vision en Tire Building Industry- waarin een bovengemiddelde groei en rendement gerealiseerd kan worden.

TKH group lijkt wat op het oude Imtech. Op het internet staat nog een link, uit 2014 TKH en Imtech bundelen krachten in Safety en Security.

Er is een paragraaf over stakeholders dialoog; over medewerkers, klanten, leveranciers, etc

Trends, kansen en risicos
MARKT:  De roep naar efficiency en het kunnen aanbieden van geïntegreerde totaaloplossingen en korte doorlooptijden groeit en biedt concurrentievoordeel. De ‘product life cycle’ wordt steeds korter wat ook noodzaakt om sneller en beter te innoveren om de concurrentiepositie te behouden of te verbeteren. Producten worden bovendien steeds meer gepersonaliseerd. Industry 4.0 - smart factory, iot

ZWAKTE (SWOT)
• Beperkte mondiale positie in aantal subsegmenten.
• Afhankelijkheid overheidsmaatregelen in enkele markten waaronder zorg, bouw en infra.
• Beperkte naamsbekendheid in een aantal geografische markten.

BEDREIGINGEN (SWOT)
• Geopolitieke wereldwijde situatie.
• Snelheid van technologische ontwikkelingen.
• Eventuele nieuwe technologieën van concurrenten met meer perspectief dan de TKH-technologieën.
• Harmonisatie van niche-specificaties naar standaard commodityoplossingen.
• Schaarste aan goed gekwalificeerde, technische specialisten.
• Tekort aan grondstoffen en fluctuerende grondstofprijzen en valutakoersen.
• Sterke economische ‘vertraging’.
• Faillissementsrisico’s bij toeleveranciers en afnemers.
• Gevaar van cybercrime.

Als onderdeel van het strategieproces zijn vier speerpuntgebieden geïdentificeerd: kerntechnologieën & innovaties, groei & schaalgrootte, waardecreatie & financiële doelstellingen en duurzaamheid.

BUILDING BLOCKS VERTICALE GROEIMARKTEN (Sterke basis voor groei in gedefinieerde verticale groeimarkten met focus op 25 groeibouwstenen).
TKH heeft zeven verticale groeimarkten gedefinieerd waarin ze een bovengemiddelde groei verwacht vanwege trends die leiden tot een hoge prioriteit voor investeringen in de TKH-kerntechnologieën. De komende 3 tot 5 jaar verwachten we een omzetgroei te kunnen realiseren in de zeven verticale groeimarkten van € 300 tot € 500 miljoen. Om deze groei ook waar te kunnen maken hebben we aan de hand van 25 building blocks actieplannen gedefinieerd. Deze 25 building blocks maken uiteindelijk het fundament om de gedefinieerde groei gerealiseerd te krijgen. Het geeft ons een duidelijke strategische focus en biedt ons houvast ten aanzien van investeringsplannen en uitrol van marktkansen.

De raad van bestuur bestaat uit de CEO (verantwoordelijk voor industrial solutions), de CFO (telecom solutions), en een extra lid (verantwoordelijk voor Building solutions).

Daarnaast is er een management board:
Harm Voortman MSc. - VMI Group
Arne Dehn - TKH Group
Alexander van der Lof MBA, voorzitter - TKH Group
Renate Dieperink MBA - TKH Group *
Elling de Lange MBA - TKH Group
drs. Gertjan Sleeking RA - TKH Group

* Hiermee wordt tevens invulling gegeven aan diversiteit in het management van de onderneming, in de zin van genderverdeling.

Er is een talent en MD-programma

Nadruk op decentrale organisatie:
TKH kent een gedecentraliseerde aanpak van het HR-beleid waarbij het lokale management verantwoordelijk is voor de implementatie van het beleid binnen de door TKH gedefinieerde richtlijnen. Hierdoor kunnen werkmaatschappijen snel schakelen bij veranderende omstandigheden en worden passende organisatorische maatregelen genomen.

75% man, 25% vrouw - We hebben een relatief hoog aantal mannelijke medewerkers vanwege de aard van de werkzaamheden, die medewerkers vraagt met een technische achtergrond omzet per business

Performancegesprekken
Jaarlijks bespreken leidinggevende en medewerker via performancegesprekken een aantal belangrijke onderwerpen die te maken hebben met prestaties, resultaten, (loopbaan)ontwikkeling en het functioneren van de medewerker. Via de cyclus van beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken houden we goed zicht op het ontwikkelpotentieel van onze
medewerkers.

29% werknemers valt in 30-39 categorie. De hoogste categorie, 50plus: 26%

De drie business untis zijn, qua omzet:
1. Telecom: 168,5
2. Building solutions: 574,9
3. Industrial solutions:  597,6

Strategische risico´s
-----------------------
1 Wereldwijde economische en geopolitieke situatie. • Spreiden activiteiten over meerdere product-/marktcombinaties.• Focus op verticale groeimarkten.
• Interne efficiencyprogramma’s en kostenbesparingsprogramma’s.
• Geografische spreiding over Europa, Noord-Amerika en Azië.

2 Snelheid van technologische ontwikkelingen en nieuwe technologieën van concurrenten.
• Tenminste 15% van de omzet realiseren uit innovaties die in de twee voorafgaande jaren zijn geïntroduceerd.
• Continu aandacht voor vernieuwing en de R&D-roadmap.

Operationele risico´s
1 Project management.
2 Belangrijke grondstoffen ...beschikbaarheid
3 Gedecentraliseerd IT-landschap en gebruik van verschillende ERP-systemen hetgeen kan leiden tot complexiteit in de IT-infrastructuur en het IT-beleid, alsmede cybercrime-risico’s

Voorbeeld technologie, CEDD - GROTE MATE VAN VEILIGHEID EN VERLAGING OPEX. EFFICIENCY MET CEDD - vliegveld contactloze energie en datadistributie...  Zo kan bijvoorbeeld verlichting in een tunnel, in het wegdek, landingsbanen op vliegvelden of in een helikopterplatform eenvoudig geïnstalleerd of vervangen worden, zonder hierbij contact te maken met een voedings- of datakabel.

Al met al veel informatie.
De grote onbekende is toch wel de organisatie cultuur en structuur. Het bedrijf laat trots zien dat ze een decentrale structuur hebben en (dus) een ondernemende cultuur. De andere kant van het verhaal is dat er zestig deelondernemingen zijn, met een andere naam - merk dan TKH. Het bedrijf groeit dus door de overnames van andere bedrijven en bedrijfjes. Maar de uitdaging daarbij is om de groep een gezicht te laten houden. Dat gebeurt via een,

Cultuur en Gedragscode: TKH heeft een decentrale organisatiestructuur waar verantwoordelijkheden diep in de organisatie zijn gedelegeerd. Deze aanpak leidt tot een ondernemende cultuur waarin sprake is van voortdurende aandacht voor technologieontwikkeling en een actieve marktbenadering. Wederzijdse kennisdeling, gebruik maken van elkaars verkoop- en distributiekanalen en een gezamenlijke productontwikkeling dragen bij aan de progressieve productinnovatie en uitbreiding van het productportfolio. Risico’s ten aanzien van het ondernemerschap zijn beperkt door een strak en duidelijk kader van verantwoordelijkheden en bevoegdheden die via een uitgebreid dashboard gemonitord worden. Een open, transparante cultuur met voldoende kritisch vermogen van de organisatie vormt daarbij een voorwaarde om op de juiste wijze met risico’s en verantwoordelijkheden en bevoegdheden om te gaan en deze tijdig te onderkennen.
Ook dit lijkt op het oude Imtech. In theorie werkt het. En ik denk dat TKH een serieus genoeg bedrijf is, en Imtech een goede case is geweest waar uitbundige groei niet door een gedragscode in de hand te houden was.

WERKMAATSCHAPPIJEN(ca. 60)
www.aasset.de www.efb-elektronik.de www.net-usa-inc.com
www.aasset-security.com www.ekbgroep.nl www.pantaflex.nl
www.ace-fibreoptic.com www.eldra.nl www.parkassist.com
www.alliedvision.com www.elspec.nl www.schneider-intercom.de
www.bb-lightconcepts.nl www.eue-kabel.de www.schrade-kabel.de
www.cae-groupe.fr www.flexposure.nl www.siqura.com
www.capable.nl www.he-system.com www.siqura.com
www.ccpartners.pl www.id-cables.fr www.technospecials.be
www.cctechnology.pl www.induperm.dk www.texim-europe.com
www.commend.ae www.intronics.nl www.tfo.com.cn
www.commend.co.uk www.isolectra.com.sg www.tkd-kabel.de
www.commend.com www.isolectra.nl www.tkf.nl
www.commend.com.tr www.ithacamaroc.com www.tkhchina.com
www.commend.es www.jobarco.com www.tkhkabeltechniek.pl
www.commend.fr www.kcindustrie.it www.tkhlogistics.nl
www.commend.it www.keyprocessor.com www.twentschecable.com
www.commend.nl www.lmi3D.com www.usetechnology.nl
www.commendusa.com www.mextal.com www.vdgsecurity.com
www.dewetron.com www.multimedia-connect.com www.vmi.com.cn
www.eeb-kabeltechnik.de www.net-gmbh.com www.vmi-group.com


--
2011/06/de-merken-van-de-tkh-groep

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?