Adios alex(?)!

Binckbank neemt mogelijk afscheid van de nam alex. Dat zei de nieuwe CEO in februari en onlangs las ik een financieel bericht met dezelfde inhoud. In het officiële bericht staat enkel het volgende te lezen (over alex):

Reconsidering positioning and rebranding

Een van de problemen is alex vermogensbeheer geweest, door een flink aantal klachten over de performance. Maar los daarvan leven we in andere tijden.

Het label alex gaat het misschien niet halen en dat is wel interessant. het is een merk dat geïntroduceerd werd als alternatief voor de / een reactie op de conservatieve financiële beleggerswereld die gedomineerd werd door banken. Binckbank werd opgericht door een handelshuis voor professionele handel en had geen retailervaring, de grootste groeiende markt in het begin van deze eeuw. In 2007 werd alex overgenomen van de Rabobank. Dat gaf al aan dat de conservatieve partijen zoals Abn, ING en Rabo (deze laatste dus) wel interesse hadden in een snelle groeier, zoals alex toen was.

De laatste jaren kwam er nieuwe concurrentie o.a. van DeGiro, maar ook van andere partijen en het merk alex kreeg last van hun vermogensbeheer-reclame die hogere rendementen voorspiegelden terwijl de realiteit tegenviel.

"What's in a company name," zou je je kunnen afvragen, want het merk Binck(bank) lijkt toch sterker dan haar jongere aanwinst alex. Multilabel-strategieën passen bij bedrijven die sterk kunnen groeien zoals een bedrijf als TKH, maar wanneer die diversiteit niet leidt tot groei en met maar twee merken, kan je je afvragen wat de meerwaarde is van dat ene extra merk.

Het grootste probleem voor het merk van alex lijkt me dat ze nu onder binckbank passen bij de gevestigde orde. Terwijl het imago misschien toch nog wat oude glorie lijkt uit te stralen. In dat licht is het geen slecht idee om een nieuwe start te maken onder een algemeen en bestaand merk. De cultuur van binck is sterk genoeg geweest om te overleven in deze moeilijke markt. En dat voor een initiatief van professionals die de retail-markt onbekend waren. Alex staat er wat onwennig bij.

Ik kan het niet goed beoordelen, hoe komt eenbedrijf tot zo'n beslissing, naast een kost-baten-analyse lijkt het me vooral een gevoelskwestie.

De kans dat de naam alex verdwijnt is wel groot. Ik kreeg als klant van alex recentelijk een reactie op een e-mail. Die kwam (al) van de klantenservice van Binck. Ze zijn al aan het voorsorteren.

--
2012/06/voor-serieus-vermogensbeheer

--
5 feb 2018. Bij de presentatie van de jaarcijfers geeft CEO  van Binck aan dat hij dit jaar de merknaam van Alex wil laten verdwijnen. Veel indicaties waren daarvoor al aanwezig, een seminar bij Alex werd al door Binck verzorgd. Het komt niet meer als een verrassing.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?