Wie gebruikt er nog INK

Ooit was Nederlandse variant INK van de internationale kwaliteitssysteem EFQM erg populair vooral in de zorg. Maar die tijd lijkt voorbij.

Wie gebruikt het systeem INK nog en is het dan puur voor de vorm of is het een echt onderdeel van de cultuur?

In 2003 was INK nog een belangrijke methode in de zorg.

De Sint Maartenskliniek start "in het kader van kwaliteitsbevordering" in 2002 met de invoering van INK (Instituut Nederlandse Kwaliteit). In 2003 is hieraan verder vorm
gegeven en hebben alle bedrijfsonderdelen een zogenaamde 0-meting gedaan. Naast doelstellingen
per bedrijfsonderdeel zijn er 7 generieke projecten benoemd die in 2004 nadrukkelijk worden
gevolgd. Voorts hebben enige externe toetsingen plaatsgevonden die integraal onderdeel van de INK
systematiek uitmaken. 


Op de website is dit feit nog terug te vinden.
De Sint Maartenskliniek heeft zichzelf het afgelopen jaar kritisch onder de loep genomen. De zes managementteams beoordeelden de kwaliteit van hun bedrijfsvoering en dat van de organisatie aan de hand van het INK-model. De opbrengst is een helder beeld over waar de Sint Maartenskliniek goed in is en wat ze wil verbeteren. Zeven verbeterprojecten moeten de Sint Maartenskliniek dichter bij een excellente organisatie brengen. Maar of we het goed doen? Dat bepaalt uiteindelijk de patiënt. Wordt de patiënt er beter van, wordt de zorg er boeiender door en kan het doelmatiger? (SMK 01-12-2003)

In het jaarverslag over 2004 komt INK nog voor:
In vervolg op de INK 0-meting die in 2003 plaatsvond zijn projecten opgezet voor verbetering van
de kwaliteit van dienstverlening door de diensten P&O en A&I. Periodiek werd verslag uitgebracht
van de voortgang aan het Managementteam. De dienstverlening is sterk verbeterd waardoor een
fors groeiend beroep op de afdeling wordt gedaan.
In alle andere verslagen vanaf 2005 is de term INK niet meer in de Jaardocumenten terug te vinden.

Andere expliciete voorbeelden:
Kwaliteitsverbetering (Rijnland ziekenhuis, website) Voor kwaliteitsverbetering gebruiken wij het INK-managementmodel van het Instituut Nederlandse Kwaliteit (INK).


Een en ander heeft mogelijk te maken dat de INK methode geinstitutionaliseerd is, o.a. via de niaz accreditatie.
NIAZ-accreditatie Het Nederlands Instituut voor Accreditatie van Ziekenhuizen (NIAZ) verleent accreditaties aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Voor accreditatie kan in dit geval beter certificatie worden gelezen. De beoordelingscriteria zijn afgeleid van het INK-model, de Nederlandse variant van een internationaal model voor kwaliteitsmanagementsystemen, waardoor de NIAZ-accreditatie voornamelijk de kwaliteit van de interne organisatie betreft.
Het NIAZ voert de toetsingen in eigen beheer uit. Meer informatie: zie www.niaz.nl; hier vindt u ook de gecertificeerde organisaties.

Ziekenhuis De SionsbergDokkumaccreditatiestatus niet toegekend



Of

Ziekenhuis De Tjongerschans - accreditatiestatus is verlopen/lopend traject

Naarmate de meeste organisaties een accreditatiestatus hebben ontvangen, vervalt de waarde. INK is door deze methode een verplichte kost geworden.

In de huidige tijd is er meer oog voor het thema cultuur, waar  binnen INK geen plaats voor is. dat betekent niet dat het belang van KEURMERKEN minder is geworden. Certificering past bij de cultuur van ziekenhuizen, door de grote invloed van overheidsinstanties, waar normaal gesproken bij andere bedrijven door het marktmechanisme wordt overgenomen. Binnen de zorg en ziekenhuizen is er geen garantiemechanisme.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?