Flexibiliteit in het Ziekenhuis

Flexibiliteit is een veel voorkomend thema bij organisaties; het gaat er dan niet zozeer om WAT het bedrijf moet doen, maar juist om het hoe: bijvoorbeeld "geen grote projecten, maar kleine stappen, snel schakelen..." Het voorbereid zijn op de toekomst middels een "oorlogskas" is ook een voorbeeld waar het bedrijf niet alle resources inzet.

Voorbeelden van flexibiliteit in ziekenhuizen.

Dit alles heeft veel gevraagd van de inzet en flexibiliteit van onze medewerkers. Daar kwam nog bij dat er vanaf augustus een groot beroep is gedaan op onze medewerkers om een deel van de zorg die was weggevallen in Lelystad op te vangen. Ik heb daarin de kracht van onze eigen organisatie gezien: óók de patiënten en medewerkers uit Lelystad zijn – tot de dag van vandaag - op een fantastische manier opgevangen.
... Inkoopbeleid. Op de afdeling Inkoop is een zware wissel getrokken vanwege de nieuwbouw die voortdurende flexibiliteit en last-minute aanpassingen vroeg met betrekking tot inrichting van hoogwaardige apparatuur en primaire voorzieningen. De afdeling zelf heeft gelijktijdig een face lift ondergaan waaruit een toekomstgerichte integrale visie is voortgekomen. Dit vroeg ook om ander leiderschap in de aansturing. En zijn allianties gesloten met inkooporganisaties die de komende jaren tot substantiële kostenbezuiniging zullen leiden. (Flevoziekenhuis, JD 2008)

Versterking bestaande structuur. Het voortdurende accent op groei van de organisatie en het zorgaanbod (kwantitatief en kwalitatief ) is ten koste gegaan van de aandacht voor en investering in de eigen organisatie. De verantwoordelijkheids- en bevoegdheidsverdeling moest worden aangepast aan de nieuwe organisatieomvang. Met het oog op de nieuwe en de behoeften van patiënten moest de bestuurbaarheid en de flexibiliteit vergroot worden. Daarnaast was er sprake van een achterstand in de administratieve organisatie, waardoor de introductie van de nieuwe financiering, de DBC, onvoldoende van de grond kwam. Op basis van het in januari 2007 vastgestelde plan van aanpak zijn de volgende maatregelen genomen: (JD 2007)

Flexibiliteit
In samenwerking met het MCA wordt het P&O beleid verder ontwikkeld naar Talent m/v. 
Deze titel benadrukt de visie dat je alleen met de juiste inzet van talent het ziekenhuis kunt
runnen. Iedere medewerker heeft een talent en het beleid is erop gericht deze talenten optimaal te
benutten door ze op de juiste plaats in te zetten. Kernthema’s van dit beleid zijn zelfregie, vitaliteit,
flexibiliteit en mobiliteit. (Gemini Ziekenhuis, JD 2009, personeelsbeleid)

Flexibiliteit (Groene Hart ziekenhuis)
De personeelskosten zijn met € 4,1 miljoen gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het GHZ streeft onverminderd naar meer flexibiliteit in zijn personele bezetting om beter op de zorgvraag te kunnen inspelen. (JD 2009 en 2010. In 2011 komt het begrip flexibiliteit niet in de verslaggeving voor).
Visie GHZ “Het GHZ wil een modern, flexibel, slagvaardig en ondernemend ziekenhuis zijn voor de inwoners van het Groene Hart.... Een ziekenhuisbrede aanpak van flexibilisering van de kostenstructuur is en blijft daarom noodzakelijk om toekomstige ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. Het ziekenhuis heeft daarom in 2008 een aanzienlijk kostenbesparingsprogramma geïnitialiseerd en gerealiseerd. (JD 2008)
2007, nieuwbouw: Flexibiliteit: het gebouw kan op eenvoudige wijze aangepast worden aan veranderingen in vraag en aanbod. Een ziekenhuisbrede flexibilisering van de kostenstructuur is en blijft noodzakelijk om toekomstige ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden (2007)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?