Principes

Principes, iedereen gebruikt ze 
Over hoe principes in de economie
of in het vakgebied werken ?


Zowel in ons privé-leven als zakelijk maken we gebruik van principes en regels. U neemt maatregelen als dat nodig is, maar vaak is er dan al wat aan de hand. Beter nog is het te weten welke regels u precies gebruikt. Als u zicht bewust bent van uw regels en ze werken voorkomt u een hoop stress; u hoeft dan niet voor elke situatie een antwoord te verzinnen.
In het boek - 'the greatest salesman in the world' werkt Og Mandino een set principes uit die de basis vormen voor zijn succes als verkoper.

Principes binnen bedrijven en organisaties
Ook binnen bedrijven zijn er principes te herkennen. Dan wel binnen het bedrijf als geheel dan wel als team, groep afdeling of domein binnen het bedrijf. Vaak zijn deze principes niet expliciet gemaakt, maar spelen ze een rol op de achtergrond.
Door de principes te expliciteren, komt de drijvende kracht achter de organisatie naar boven. De principes geven inzicht in de werking, wat de basis is achter het succes, net als bij een persoon; wat maakt iemand succesvol? Met een set van expliciete principes kan de manager nog beter zijn organisatie aansturen. Tevens kan hij beter anticiperen of reageren op zijn eigen aansturing van bovenaf of van invloeden binnen een management team.
Bij veel issues binnen bedrijven kunnen principiële richtingen gecommuniceerd worden. Afhankelijk van de situatie kan de richting tot een afgewogen keuze leiden:
• Open source software versus commerciële oplossingen
• Gebruik maken van uitzendkrachten of eigen medewerkers
• Groei op eigen kracht of door overnames
• Een manager uit eigen gelederen of ''van buiten''
• Uitbreiding - share of wallet - bestaande klanten of acquisitie nieuwe klanten
• .. etc.

Voorbeeldvraag
  • We gaan voor de commerciële oplossing
  • We gaan voor de technische beste oplossing
Een ander voorbeeld: Wat is uw primaire strategie als het gaat om Search Engine Optimalisatie (SEO)? De mogelijkheden - richten op content, of richten op links - zijn beide belangrijk, maar aan de hand van bepaalde principes die u hanteert zal of de één of de ander de voorkeur hebben. Deze voorkeur houdt verband met de stijl van uw organisatie.

Principes en de tijdgeest
Principes spelen een belangrijke rol binnen organisaties. De principes veranderen echter door de tijd heen.
Geert Mak bespreekt in zijn boek - In Europa - de zaak Dreyfus die de Fransen bezighield aan het eind van de twintigste eeuw... "Wat stond voorop? De rechten van het individu of het prestige van het leger en de natie? De progressieve principes van de Verlichting of de oude waarden van de contrarevolutie, van de glorietijd vóór 1789?" Het zal niet mogelijk zijn om een bepaalde tijdsperiode te kenmerken aan de hand van bepaalde principes. Wel is het zo dat iedere periode bepaalde principes meer invloed hebben dan andere.
In de periode van de 'nieuwe economie' was innovatie een van de leidende principes; het ging om mogelijkheden en verbeelding. Kort naar de beurskrach ging het vervolgens weer om de meer aardse zaken als kostenbesparing.

Voordelen van het gebruik van principes
Voordelen van het toepassen van principes is dat deze snel hun invloed laten zien. Ook dus bij verandering of algemene aansturing. In plaats van te wachten op het resultaat van een planning kunt u alvast gerust zijn dat de manier waarop de activiteiten georganiseerd worden goed gebeurt.
Hoe we u kunnen helpen met het vinden van (business) principes
We kunnen u met online tools laten zien welke principes u, uw teamleden of collega's toepassen bij het organiseren van activiteiten. Het is mogelijk om organisatieprincipes te destilleren een online assessment:
Organisatieassessment

--
Voorbeeld van een principe zag ik in de krant over het thema werkstress:
Joes Keip ging steevast om vijf uur naar huis, promoties liet hij passeren en nu gaat hij met pensioen. Compleet relaxed (pzc 16 november 2015). Dit is iemand die zich gewapend heeft tegen de druk van de omringende (organisatie)cultuur en puur zijn eigen principes gevolgd. Sterk verhaal. De keerzijde van dit soort voorbeelden is het zwart-wit-karakter. Of je doet mee met de cultuur, of je valt erbuiten...

-- 08 jan 2022.
Beste voorbeeld van principes is misschien wel Principles, van Ray Dalio. Beleggen en principes past goed bij elkaar.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?