Principes - Ray Dalio

Ten opzichte van het vorige boek (Think Small) is dit boek veel minder commercieel, maar de boodschap is grotendeels hetzelfde: alleen via rationeel denken en het overwinnen van problemen kan je het ver schoppen in het leven.

De schrijver, is nauwelijks een schrijver te noemen omdat hij geen ambitie heeft om boeken te schrijven, met Principles, dat vond hij maar pretentieus. Toch wilde hij zijn principes op papier zetten omdat hij inzicht wil geven hoe zijn bedrijf (Bridgewater) werkt en om aan te geven dat het niet zo moeilijk is om een groot doel te behalen.  Hij zag dat veel problemen vaak te maken hebben met regelmatige terugkerende overschrijding van onderliggende principes en hij wilde mensen helpen om deze problemen te overkomen.

Ray Dalio is niet de eerste investment manager die een theorie publiceert, Soros heeft zijn reflexiviteitstheorie uitgebracht. En het aardige van deze werken is dat het niet de typische management boeken zijn, die geschreven zijn door consultants of gewone schrijvers, maar juist door mensen die wat bereikt hebben. Daardoor is dit in ieder geval geen standaard werk en dat is te merken aan de vorm en inhoud. Het lijkt soms net een kladblok vol met notities.

Het boek beslaat drie onderwerpen en is zo opgedeeld. Het begint met zijn visie waarom principes zo belangrijk zijn. Dat heeft te maken met het idee van een spel. "Elk spel heeft principes die succesvolle spelers beheersen om een winnend resultaat te behalen." Zo zijn er principes voor het skiƫn, voor ouderschap en natuurlijk de management principes wat in zijn geval investment management betekent want Bridgewater is een Investment Management bedrijf dat vermogen beheert voor institutionele klanten.

Het gaat om principes die werken. Dat geeft al richting, want Dalio heeft een duidelijk doel voor ogen. Maar belangrijker dan dat doel is wat iemand belangrijk vindt, zijn waarden, en principes zorgen ervoor dat wat je doet in connectie staat met wat je belangrijk vindt. Principes zorgen ervoor dat je consistent op je doel afgaat.
Principes zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat je bereikt wat je belangrijk vindt. Iedereen - zo schrijft hij verder in het boek - verdient wat hij krijgt in het leven.
Principes moeten bij je passen. Je kan niet zomaar iemand anders zijn principes overnemen, omdat deze niet bij jouw waarden passen. Jouw gedrag past bij jouw waarden, alleen bij velen ontbreekt het aan duidelijke principes omdat ze niet weten wat ze willen en wat ze belangrijk vinden. Ze moeten dus ontstaan door eigen ervaringen en reflecties in het leven. En zorgen voor een gids naarmate je je verder ontwikkelt.

Het tweede deel - mijn meest belangrijke levensprincipes vormen de basis voor de organisatieprincipes in deel drie.
Inleidend - en alvorens over de principes inhoudelijk te benoemen - schrijft hij over het waarom van zijn denken en zijn visie op "principes:" waar ik vandaan kom.
En dat is dat hij als klein kind (van een jazz-muzikant als vader en huisvrouw als moeder) niet goed kon leren, omdat hij een slecht rote memory had: hij kon slecht uit het hoofd leren. Hij was dus weinig gemotiveerd op school en wilde liever werken voor wat hij wilde bereiken. Hij wilde geld uitgeven en al vroeg kreeg hij zijn eerste baantje. Later kwam hij met investeren in aanraking en zag hij dat er zoveel aandelen waren dat het niet moeilijk moest zijn om een stijgend of winnend lot eruit te kunnen pikken, maar dat bleek moeilijker dan het leek.
Hij ging terug studeren (Havard Business School) en kwam vervolgens in dienst bij een investment bedrijf, maar daar werd hij ontslagen voor insubordination: hij paste niet bij de cultuur. En zo (heel kort samengevat) begin hij zijn eigen bedrijf.

Belangrijk is dus zoals verderop in het boek duidelijk wordt dat Dalio al vroeg verlangens had, en deze hebben hem gemotiveerd om te werken en om zelfstandig inkomen te vergaren. Later op stelt hij dat doelen niet hetzelfde zijn als verlangen of wensen.

Al snel na het opstarten van Bridgewater kwam hij tot de conclusie dat falen - zoals het falen bij een investeringskeuze - het werk is van het niet willen of kunnen accepteren van de realiteit van het leven. Realiteit + dromen + determinatie = een succesvol leven. Succes is volgens Dalio, dat te bereiken wat je wilt. De waarheid is daarbij essentieel omdat deze inzicht geeft in de realiteit. Dat is dan ook het probleem met veel idealisten (zoals communisten) die mogelijk goede intenties hebben, maar falen in het begrip hoe de (menselijke) natuur werkt. De waarheid, of een accuraat begrip van de realiteit is de essentiƫle basis voor het ontstaan van goede uitkomsten. Dalio noemt dit zijn meest fundamentele principe. Hij gelooft dus in (persoonlijke) evolutie en dat mensen beter kunnen worden door te leren van fouten en zich aan te passen aan omstandigheden. Interessant hier is dat Dalio de waarheid (truth) verbindt met de (wetten van de) natuur. Daarom noemt hij zichzelf een super-realist.

Als dingen anders lopen dan je dacht, dan moet je ervan zien te leren. In plaats hiervan zullen de meesten ervoor zorgen dat ze na een pijnlijke fout gezichtsverlies lijden. Pijn (voelen) is dus een van de essentiƫle schakels om je doel te bereiken.

Dit is tevens de eerste van de vijf belangrijkste keuze voor een succesvol leven:

(1) Een goede beslissing is om te begrijpen hoe het beheersen van pijn zorgt voor vooruitgang. (De slechte beslissing is om pijn de ruimte te geven om je weg naar progressie te belemmeren).
Pijn + reflectie = vooruitgang!

(2) Een slechte beslissing is die waarin men de harde waarheid ontwijkt. De goede manier is om de harde waarheid te accepteren. In hoeverre laat je wat je denkt dat de waarheid is in de weg staan voor wat echt de waarheid is?

(3) De juiste beslissing is om je zorgen te maken om je doel. De slechte beslissing is dat je je zorgen maakt over hoe je overkomt. In dit laatste geval namelijk kan iemand zijn zwakte verbergen omdat dit hem slecht kan doen overkomen. Terwijl iemand die nieuwsgierig is en wil leren zich niet druk maakt over het feit of iemand hem dom vindt. Als je de beste beslissing wilt nemen, zorg je ervoor dat je vertrouwen hebt in de beste antwoorden op je vragen. Check voor jezelf: hoe belangrijk vind je het om goed over te komen, dan wel om goed te zijn?

(4) Maak je beslissing op basis van tweede-of hogere-orde consequenties en niet op basis van eerste order consequenties. Eerste orde consequenties zijn dingen die eerst moeite kosten maar daarna effect opleveren. Je moet eerst dagelijks hardlopen voordat je een conditie opbouwt. Dit is typisch een principe dat past bij Dalio als investeerder. Bij investeren gaat de kost altijd voor de baat uit. Je moet altijd eerst investeren als eerste orde proces, wil je resultaat kunnen halen als tweede orde proces. "Je moet eerst zaaien om te kunnen oogsten," zou de beste analogie zijn.

(5) Zorg dat je verantwoordelijk (accountable) bent. Zij die anderen de schuld geven van een doel of uitkomst die ze zelf niet bereiken leren niet en ondermijnen hun progressie.

Samenvattend: je kan waarschijnlijk uit het leven halen wat je wilt, als je je ego maar opzij zet en een geen-excuus-benadering neemt om je doelen te behalen, met een open/mind, determinatie en moed en gebruik maakt of vertrouwt op de hulp van mensen die sterk zijn in gebieden waarin jij zwak bent.

Wanneer je deze gedachte een stap verder neemt dan kan je dit proces automatiseren door een soort van mechanisme (Dalio noemt dit een machine) in te zetten waarin je mensen en systemen zo inzet dat ze deze principes gebruiken. Dit idee is in het volgende hoofdstuk bepalend voor het organiseren van een bedrijf.

De vijf stappen om te bereiken wat je wilt in je leven beslaan dan volgende sequentie:
1. zorg voor duidelijke doelen
2. Identificeer problemen die in de weg staan om je doelen te realiseren.
3. Maak een diagnose van deze problemen
4.  Ontwerp een plan om deze op te lossen of om er omheen te zeilen
5. implementeer deze plannen, dus doe de activiteiten, zet de stappen.

Deel drie is een deel apart en zal ik als zodanig van deze inleiding loskoppelen. Het deel is veel meer op de organisatie (van zijn bedrijf) gericht en heeft een iets andere focus.

--
2013/11/kinderlijk-eenvoudige-principes

-- begin oktober 2022, neemt hij afscheid als leider van het bedrijf:
Today is a very special day for me and Bridgewater because I transitioned my control of Bridgewater to the next generation and I feel great about the people and "machine" now in control. This transition moment is the culmination of a 47-year journey from my starting Bridgewater with two people helping me in my two-bedroom apartment to a multi-generation institution with 1,300 people that I’m helping. I can now visualize it doing great things for generations without me—and that's as good as it gets.  

As far as how that Bridgewater machine looks to me which makes me optimistic, I see it in the hands of:
1. Co-CIOs Bob Prince and Greg Jensen who were in it with me for over 35 years and 25 years, respectively, who are in charge of the investment part
2. Co-CEOs Nir BarDea (who spent the better part of the last decade working with us in senior management) and Mark Bertolini (who has a wealth of experience) who are in charge of the business part
3. A large team of people who have great character, great capabilities, and great devotion to Bridgewater who will support the co-CIOs and co-CEOs  
4. A great board that will oversee them to make sure they do a great job,
5. An idea-meritocratic culture of meaningful work and meaningful relationships that is achieved through radical truthfulness and radical transparency. 
I am deeply grateful for everything all these people have done to bring us to this moment. While it hasn't been easy over the last 12 years, we made it! I know that because over the last two years I have watched and mentored them so they could run Bridgewater without my interference and they did a great job. Hopefully until I die, I will continue to be a mentor, an investor, and board member because I and they love doing those things together. That's a dream come true.  

If you are interested in hearing from others who were on that 47-year journey with me and seeing a bit of what it looks like, take a look at this short video from our 40th anniversary party and/or read my successors’ overly kind description. 

As always, I’d love to hear what you think on social media. You can find me on Twitter, Facebook, Instagram and LinkedIn.   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?