De gezondheidsRisicotest

Goed Idee van Bronovo. We hebben het al jaren over meer aandacht voor preventie (ipv genezen) en dit is een voorbeeld. Mijn eerste gedachte was: deze gezondheidsrisicotest is de online en een betaalbare variant van de veel duurdere bodyscan*. Het voordeel is de bereikbaarheid; twintig euro is voor iedereen betaalbaar.

Nu via de website: tinstone.nl, aanvankelijk www.gezondheidsrisicotest.nl
"Voorkomen is beter dan genezen, Preventie is er voor iedereen."

IGZ heeft bezwaren, schrijft BNR:
De online zelftest van het Haagse Bronovo ziekenhuis wordt kritisch ontvangen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil weten of de test niet in strijd is met de wet. En hoogleraar gezondheidskunde Guus Schrijvers vindt de test niet kunnen.
De test geeft het risico aan op chronische ziektes of andere aandoeningen. Specialisten van het Haagse Bronovo Ziekenhuis hebben de tests samen met huisartsen ontwikkeld.
De ziekten waarop de tests zijn gebaseerd, zijn de afgelopen vijf jaar geselecteerd op basis van vier criteria. Ze komen veelvuldig voor in Nederland, veroorzaken een grote ziektelast, zijn in een vroeg stadium te herkennen en goed behandelbaar als ze tijdig worden ontdekt.
Er zijn twee testen, bedoeld voor mensen in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. De basistest is gratis, de experttest kost 19,95 euro. Via de basistest krijgt iemand inzicht hoeveel risico hij loopt op hart- en vaatziekten, nierschade en suikerziekte. De experttest laat zien hoe groot het risico is op zes kankersoorten, 22 veel voorkomende behandelbare aandoeningen en de gezondheidsrisico’s door verkeerde leefgewoontes.
Als uit de tests een verhoogd risico op een ziekte blijkt, staan in de uitslag adviezen hoe de risico's te beperken. Voor meer informatie kunnen mensen naar hun huisarts.
De GezondheidsRisicoTest wordt steeds bijgehouden en aangepast door een team van medische deskundigen. 


* (31 juli 2012) -  Een commerciële bodyscan geeft een schijnzekerheid of het zorgt voor gezondheidsverlies. Dat vinden radiotherapeut-oncoloog Lukas Stalpers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) en psycholoog Frits van Dam.
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) overweegt om bodyscans ook in Nederland toe te laten, momenteel zijn die verboden. 'We raden het haar ten zeerste af', aldus Stalpers..  

'De scans leveren geen gezondheidswinst op die opweegt tegen de risico's door overdiagnose, overbehandeling en gemiste diagnoses.' De kans is volgens Van Dam erg groot dat mogelijke kwalen niet gevonden worden in de scan en dat mensen daardoor ten onrechte een gevoel van veiligheid krijgen. 'Of er wordt wel iets gevonden, wat relatief onschuldig is, en daar worden mensen dan onnodig ongerust door gemaakt.' ... (Bron: het Parool)


--
Eind augustus 2013 is er in Nederland opeens weer veel aandacht voor (en vooral ook tegen) de bodyscan.



--
November 2015. Rudy Westendorp een gerontoloog, schrijft in zijn boek, oud worden zonder het te zijn, dat zo'n bodyscan geen zin heeft. Hij maakt de vergelijking van oud worden met het ongeluk van de Concorde, waarbij niet een oorzaak, maar een aantal kleine oorzaken uiteindelijk leidde tot de ramp. Ook een bodyscan zou kleine gebreken kunnen laten zien, maar dan is de vraag, so what?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?