De werkondernemers van TMC

The Member Club is een uitzendorganisatie die sinds 2006 op de Amsterdamse (Alternext) beurs genoteerd staat.
Het bedrijf gaat min of meer grote veranderingen door die nog niet helemaal uitgekristalliseerd zijn; in 2006 bestond de bestuurstructuur uit vier personen (Thijs Manders, Roy Roosen, Luuk Jeuken en Pieter van de Tillaart) die een duidelijke directeurspositie uitvoerden: algemeen directeur (TM), comercieel directeur, Financieel directeur en operationeel directeur.
Op dit moment zijn enkel de positie van algemeen en fincieel directeur ingevuld (Rogier van Beek) en is er zojuist een operationeel directeur bij het management team toegetreden in de persoon van Luud Engels. Hij is (interim) COO. Ook de naamgeving van de bestuurders wijzigt. “Door een verschil van inzicht over het te voeren beleid van de onderneming” hebben twee directeuren ontslag genomen.

Wat me opviel bij de bouw van dit bedrijf zijn twee dingen:
Allereerst is dat het verschil in organisatievormen tussen de oorspronkelijke TMC en een nieuw overgenomen partij (Adapté).
De ene partij werkt functioneel, de ander werkt deels functioneel en deels regionaal.

Opvallender vond ik de uitvinding van “de werkondernemer.” Naast de gewone werknemers – de indirecte werknemers – kent het bedrijf dus werkondernemers. Hiermee bedoelt men de directe werknemers die voor langere tijd bij een klant gedetacheerd zijn. In het jaarverslag laat laat TMC in een schillenmodel zien hoe die werknemers in de organisatie van de “insourcende” partij opereren.

Niet duidelijk wordt hoe die werkondernemer anders is dan andere werknemers, maar dit heeft ongetwijfeld te maken met een stuk van extra verantwoordelijkheid bij het verkoopproces; de werkondernemer moet niet alleen blijven werken, maar ook weer nieuw werk vinden voor zijn eigen baas. Dit betekent, goed de marktontwikkelingen kennen en hierop blijven inspelen met trainingen, opleidingen en dergelijke...

In het Engels – dat tegenwoordig de voertaal is voor jaarverslagen – heet de rol van werkondernemer: “employeneur.” Dat klinkt een stuk minder krachtig. Toch is op het internet deze term terug te vinden. Zoeken met Google levert (op dit moment) 143 resultaten. Allen van TMC, en... nu ook van dit blog!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?