Triodos Bank doelwit anti Kwakzalvers


De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft de Kwakzalversprijs 2010 toegekend aan de Triodos Bank. De Meester Kackadorisprijs is voor de persoon of instelling die de kwakzalverij het afgelopen jaar het meeste heeft bevorderd, aldus de VtdK. 


De Triodos Bank steekt volgens de vereniging geld van cliƫnten in kwakzalverij, met name in bedrijven en instellingen die zich bezighouden met de antroposofie.
De vereniging vindt het nog erger dat de bank geld doneert aan de 'Homeopaten zonder Grenzen' die er een homeopathie-opleiding in Kenia mee financiert.
Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij worden hiermee grote gezondheidsrisico's genomen ten koste van de bevolking. (Bron, foto: NOS)

Op de website van Triodos staat dat ze een andere prijs ontvangen hebben, die van meest duurzame bank:

Triodos Bank duurzaamste bank ter wereld in 2009 (mei 2010)
Triodos Bank is verkozen tot de duurzaamste bank ter wereld tijdens de jaarlijkse International Sustainable Banking Conference in Londen.
Deze toonaangevende prijs is toegekend vanwege het leiderschap en de innovatie kracht die Triodos Bank toont bij het integreren van duurzaamheid in al haar activiteiten. De FT Sustainable Banking Awards worden toegekend door een internationale jury samengesteld op initiatief van de Financial Times en IFC, onderdeel van de Wereld Bank. 

Peter Blom, directievoorzitter Triodos Bank: “Triodos Bank kiest fundamenteel voor duurzaam bankieren. Deze prestigieuze prijs onderstreept het toegenomen maatschappelijk belang van duurzaam bankieren. Het is een internationale erkenning voor ons baanbrekend werk en ons robuuste, duurzame bankmodel.”
De jury benadrukte het belang van deze prijs in tijden van financiƫle crisis. Triodos Bank draagt met haar jarenlange ervaring met verantwoord en duurzaam bankieren actief bij aan de nu zo noodzakelijke vernieuwing van de financiƫle sector.
Uit 165 aanmeldingen uit 42 landen waren in eerste instantie vijf kandidaten genomineerd. Naast Triodos Bank maakten Deutsche Bank uit Duitsland, Grupo Santander uit Braziliƫ, Industrial Bank uit China en Standard Chartered uit het Verenigd Koninkrijk kans op de prijs.
Triodos Bank heeft bij haar oprichting in 1980 gekozen voor een transparant, eenduidig bankmodel waarbij spaargeld wordt ingezet voor kredietverlening aan duurzame ondernemingen. In de huidige financiƫle crisis blijkt dat een krachtig model. De bank groeit zelfs sneller dan verwacht.
In Nederland stond Triodos Bank aan de wieg van de fiscale stimuleringsregelingen voor groene, sociaal-ethische en culturele projecten. Triodos Bank lanceerde het eerste groenfonds en cultuurfonds van Nederland en is wereldwijd een autoriteit op het gebied van microfinanciering in ontwikkelingslanden.
Triodos Bank heeft vestigingen in Nederland, Belgiƫ, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en een agentschap in Duitsland. Triodos Bank heeft 200.000 klanten en heeft 9.500 duurzame kredieten in portefeuille.
In 2008 is Triodos Bank met 25% gegroeid tot een balanstotaal van EUR 2,4 miljard. De nettowinst steeg over 2008 met 13% en bedraagt EUR 10,1 miljoen. Triodos Bank biedt een twaalftal beleggingsfondsen aan waarbij de belegger weet in welke sectoren hij belegt, zoals duurzame energie, cultuur of microfinanciering. Het vermogen onder beheer van Triodos beleggingsfondsen gezamenlijk is EUR 1,2 miljard.

In het jaarverslag wordt er geen aandacht gegeven aan de antroposofische activiteiten, behalve dat iemand uit het bestuur (stichting adminstratiekantoor lid is van de Antroposofische Vereniging Nederland. (Max Rutgers van Rozenburg is directeur van Human Engineering BV, bureau voor interim management. Daarnaast is hij voorzitter van het bestuur Stichting PassieProjecten, bestuurslid Antroposofische Vereniging Nederland, voorzitter van het bestuur Behandelcentrum voor Integratieve Geneeskunde (sinds 2008) en lid van de Raad van Toezicht Stichting Triodos Holding)

Triodos is duidelijk anders. Een ingeving die bij me opkomt is dat de populaire wens naar duurzaamheid misschien wel conflicteert met de vele tradities die men omarmt. Als alle traditionele bedrijven zonder moeite opeens duurzaamheid kunnen bieden klopt er misschien ook iets niet helemaal...

Ook kwam ik dit bericht tegen, dat zet e.e.a. weer in een ander daglicht:
IEX Profs Redactie “Het regeer- en gedoog akkoord noopt Triodos Investment Management de uitgifte en inkoop van aandelen en participaties in Triodos Cultuurfonds, Triodos Fair Share Fund en Triodos Groenfonds tot nader order op te schorten.” De duurzame bank uit Zeist ziet zich daartoe genoodzaakt vanwege de plannen om de extra heffingskorting van 1,3% op groen beleggen, sociaal-ethisch beleggen, cultureel beleggen en beleggingen in durfkapitaal te laten vervallen. Het is nog niet duidelijk of de plannen daadwerkelijk worden doorgevoerd, maar voor Triodos Bank is niettemin noodzakelijk de deuren van de fondsen te sluiten omdat voor beleggers duidelijk moet zijn welke fiscale voordelen er nu en in de toekomst zijn. Daar is nu geen duidelijkheid over, stelt de bank...
...
Overigens... hoe zit het met die vereniging tegen kwakzalverij?

Discontentment with the massive violations of the influential Dutch prime minister's (Johan Rudolf Thorbecke) health laws led to the foundation in 1880 of the Dutch Society against Quackery. Within a few years the Society had over 1100 members. Initially quackery mostly consisted of the unauthorized practice of medicine and the peddling of industrially manufactured 'secret remedies.' After World War II, however, the energy of the Society focused mainly on magnetizers, especially after they gained support from the field of parapsychology, lay-manipulators of the back and herb doctors. The most important object of the Society since 1980 has been the fight against so-called 'alternative medicine,' of which Chinese acupuncture, homeopathy, manipulative therapy, antroposophical medicine and naturopathy are prominent targets. Despite numerous costly lawsuits the Society still survives and is probably the oldest as well as the largest of its kind in the world.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?