Philips als sourcing-partner in Healthcare

Philips gaat ook aan het bed van de patiënt staan (Theo Besteman, Telegraaf)
Philips neemt de medische techniek in het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer volledig over. ... een tienjarig contract. Philips levert nagenoeg (?) alle nieuwe medisch apparatuur, diensten, het onderhoud en training. ...

"Deze samenwerking, die tien jaar gaat duren, bespaart ons enorm veel geld", zegt algemeen directeur Ruud Verreusel. "Als we alles apart moeten afnemen, zouden de kosten aanzienlijk hoger liggen. We moeten ook wel, we spelen met deze samenwerking in op de stijgende kosten in de zorg, de bezuinigingen en het tekort aan personeel."


Philips levert behalve apparatuur voor echografie, röntgen, ct- en mri-scans ook de bewaking van patiënten.
Van 'Philips-verplegers' zal echter geen sprake zijn. "Onze competentie blijft medisch-technisch, we zullen nooit in de kritische fase van zorg betrokken zijn", zegt Hans Bossink, directeur Philips Healthcare in de Benelux. "We trainen en scholen mensen wel ter plekke. Maar de ambitie om aan patiënten te komen hebben we niet." Het ziekenhuis en Philips zitten jaarlijks om de tafel om over nieuwe apparatuur en diensten te praten. De uitgaven aan apparaten zoals scans bedragen doorgaans 8 tot 9% van het totale medische budget van het ziekenhuis. Een grote kostenbesparing zit in het leasen van de apparaten bij Philips. Daarmee kan het ziekenhuis sneller op vernieuwingen inspelen.

Philips breidt zijn invloed in de medische wereld uit en zegt de samenwerking met ziekenhuizen vaker te zoeken. Bossink: "Wij denken dat de zorg efficiënter kan en dan hoef je niet in te boeten op kwaliteit. We zien ook wel dat er zware bezuinigingen aankomen. Als we zo dicht mogelijk tegen onze opdrachtgever aankruipen en adviseren, zullen we de kosten van overcapaciteit beperken en de kennis op peil helpen houden." De laagste kosten zijn niet het allerbelangrijkste, aldus Verreusel. "Dat zijn de totale operationele uitgaven over tien jaar. Onze samenwerking geeft meer voorspellende kracht, dat is voor een bestuurder een enorm voordeel."
Het contract betekent dat voor een decennium de afgesproken budgetten van Philips niet worden overschreden. "We weten nu precies waar we aan toe zijn", zegt de ziekenhuisdirecteur. Het ziekenhuis en de elektronicagigant maken vanwege de concurrentie geen bedragen uit het contract bekend.

Het streekziekenhuis kost €66 miljoen, telt ruim 220 bedden en moet in april 2011 open gaan. Verreusel zegt de kennis van het wereldwijd opererende Philips graag in te zetten. Maar daarbij zit het bij een vervanging niet vast aan Philips-apparaten, stelt hij. "Als het voor patiënten en het personeel beter is, dan kan het ziekenhuis apparatuur van andere leveranciers aanschaffen", bevestigt Bossink.

Dit is een zeer interessante ontwikkeling en past bij de leidende rol die Philips steeds meer opeist in Healthcare, via hun Mediserv diensten. Verstandig, ja, maar eenvoudig? Sense and Simplicity lijkt hier eerder in het voordeel van het streekziekenhuis.

In het jaarverslag noemt Philips bij Operational risks: "IT outsourcing and off-shoring strategies could result in complexities in service delivery and contract management," Outsourcing is zelden eenvoudig en zeker niet in ziekenhuizen en zeker niet in een economische omgeving van nu. Behalve de diensten zet Philips ook haar naam op het spel tegenover een kleine speler (streekziekenhuis in Boxmeer). Op de website van Philips healthcare staat het voorbeeld van een ziekenhuis in Noord-Ierland. Echte ervaringscijfers zijn er nog niet (openbaar). Hoe dan ook lijkt me dit geen onverstandige stap...

--
15 oktober (Omroep Brabant):
CZ doet geen zaken meer met Maasziekenhuis Pantein. Zorgverzekeraar CZ uit Tilburg koopt vanaf volgend jaar geen borstkankerbehandelingen meer in bij het Maasziekenhuis in Boxmeer. Dat blijkt uit een lijst die de zorgverzekeraar vannacht publieerde.
De zorgverzekeraar benadrukt dat patienten die zich momenteel voor borstkanker laten behandelen in een van de 4 ziekenhuizen op de lijst, zich geen zorgen hoeven te maken over betaling. Ook is er volgens CZ geen sprake van slechte zorg in de vier genoemde behandelcentra. Het verschil zit hem vooral in het aantal operaties dat er per jaar in de ziekenhuizen wordt uitgevoerd...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa