Met vertraging: 24 thema's (en personen) voor 2024

24 invloedrijke personen die belangrijk worden voor 2024 ["van politiek tot cultuur en van sport tot medicijnen"]. Zo meldt een artikel van El País in december 2023. Het artikel is dus gedateerd, maar is het nog even relevant. Zeggen deze 24 personen iets over de nabije toekomst, die zich al aan het intekenen is? Een van de personen kwam ik eerder al tegen.

Wat deze lijst vooral laat zien, is niet hoe 2024 zich gaat ontwikkelen, maar wat men in Spanje belangrijk vindt, in ieder geval bij ElPaís [de foto is van El Pais, en hoort bij het artikel, maar heeft geen referentie naar de illustrator*]:

1.Simone Biles. De beste turnster uit de geschiedenis. Er zijn genoeg redenen om Simone Biles (Verenigde Staten, 26 jaar) te volgen. Ze... heeft de kans om haar record komende zomer in Parijs 2024 te verbeteren. Twee jaar geleden stopte ze ... om gezondheidsredenen. Ze verliet de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, om te herstellen. Haar leven was niet gemakkelijk. En haar verhaal maakt haar tot een veerkrachtige vrouw: opgevoed door haar grootouders vanwege de verslavingen van haar ouders en slachtoffer van misbruik.... Lachend keerde zij terug voor het WK in Antwerpen afgelopen oktober. Tien jaar na zijn haar internationale kampioenschap op dezelfde plaats. Ze schreef geschiedenis door de Biles II de naam te geven, een sprong die nog nooit door een vrouw is uitgevoerd en zelfs onder mannen een ongebruikelijke prestatie... die de hoogste moeilijkheidsscore oplevert van de hele damescompetitie... Elke pirouette, elke diagonaal brengt haar weer dichter bij de top. Dominante vloeroefeningen, evenwichtsbalk en springen, geen enkel apparaat ontgaat haar. Zelfs als zij struikelt, zal zij weer lachen.  [zal ze] kunnen aantonen dat ze de beste turnster uit de geschiedenis is. (Door: GUEVARA)

2.María Corina Machado. De uitdaging van de ijzeren dame. Weinig mensen kunnen een grotere afwijzing in het Chavisme veroorzaken dan degene die werd gedoopt als de Venezolaanse ijzeren dame. ... een rechtssysteem dat door het regime wordt beheerd, belemmert haar race naar de verkiezingen van 2024, maar alle scenario's zijn open. Het Chavisme, verstikt door het gebrek aan begrotingsmiddelen, is teruggekeerd naar de onderhandelingstafel met de oppositie en heeft toegezegd de diskwalificaties te zullen herzien. De Verenigde Staten hebben de energiesancties tegen Maduro opgeheven, maar hebben als voorwaarde gesteld dat tegenstanders aan de verkiezingen mogen deelnemen. Miljoenen Venezolanen houden zich vast aan de figuur van Machado alsof het hun laatste kans is. ( SANTAEULALIA)

3.Daniël Ngamije. Een wereld zonder malaria. Jaarlijks sterven in Afrika ongeveer 600.000 mensen aan malaria. De ontwikkeling van twee vaccins, waarvan de verspreiding in 2024 wijdverspreid zal zijn, biedt de strijd tegen deze ziekte echter een nieuw en opwindend instrument. Sinds maart 2023 loopt de Rwandese arts Daniel Ngamije voorop in deze strijd als directeur van het WHO Global Malaria Programme. Zijn benoeming is verre van toevallig. Rwanda is een van de landen die malaria het beste heeft aangepakt en Dr. Ngamije vormt al meer dan tien jaar de kern van dit initiatief. Overtuigd van de noodzaak om mondiale allianties te smeden en de financiering te intensiveren, is het zijn uitdaging om naar een wereld zonder deze ziekte te streven. (J. NARANJO)

4.Demis Hassabis. De intelligentie achter Google. De naam van kunstmatige intelligentie (AI) in 2023 is Sam Altman, de CEO van OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT heeft opgericht. 2024 kan de beurt zijn aan zijn aartsvijand, Demis Hassabis. De Brit is een sleutelfiguur in AI, al leeft hij, in tegenstelling tot Altman, liever ver weg van de schijnwerpers. Op 13-jarige leeftijd was hij een schaakmeester, op 16-jarige leeftijd ontwierp hij videogames en toen hij moe werd, stapte hij over naar de neurowetenschappen. In 2010 richtte hij samen met twee collega’s DeepMind op, een start-up die zich toelegt op AI-onderzoek en die Google in 2014 opkocht. In korte tijd groeide het uit tot een referentie. Zozeer zelfs dat OpenAI het antwoord was van Elon Musk en andere leiders van Silicon Valley op de dominantie van Google en DeepMind op het gebied van AI. / Hassabis en zijn team wonnen aan relevantie dankzij AlphaGo, een programma dat Lee Sedol, wereldkampioen go, met 4-1 wist te verslaan. Het was populair omdat intuïtie essentieel is in het oude Aziatische spel, veel complexer dan schaken en met meer mogelijkheden op het bord dan atomen in het universum. Het algoritme leerde vanzelf spelen en ontwikkelde strategieën die nog nooit eerder waren gezien. DeepMind heeft zijn vooruitgang op het gebied van AI gebruikt om de structuur van 200 miljoen eiwitten te voorspellen, een belangrijke mijlpaal in het genezen van ziekten zoals kanker of de ziekte van Alzheimer, en werkt aan een systeem voor optimalisatie van het magnetisch veld dat essentieel kan zijn voor het verwezenlijken van de droom van kernfusie.  / De opkomst van ChatGPT ontketende een race tussen big techs om AI te leiden. En dat heeft het leven van Hassabis veranderd. Zijn bedrijf, dat opereerde als een soort laboratorium onafhankelijk van Google waarin zijn wetenschappers zonder commerciële druk onderzoek deden, is het nieuwe hart van het AI-onderzoek van de multinational. Het duurde niet lang voordat Hassabis tot actie overging. Zojuist is Gemini geïntroduceerd, een platform dat tekst, code, afbeeldingen, video en audio kan genereren uit tekst- of gesproken instructies. Het is de zet waarmee Google het leiderschap op het gebied van AI wil herwinnen en waarmee het voormalige schaakwonder definitief naar een hoger niveau kan worden getild. (M. G. PASCUAL)

5.Sandra Gamarra.Van Peru tot Venetië. Dit jaar wordt het Spaanse paviljoen op de Kunstbiënnale van Venetië gewijd aan een kunstenaar die niet in Spanje is geboren. Sandra Gamarra, een Peruaanse maker die sinds 2002 in Spanje woont en werkt, toont haar project Pinacoteca migrante, bedacht samen met curator Agustín Pérez Rubio. De tentoonstelling behandelt brandende en fundamentele onderwerpen in haar werk: de gevolgen van de Spaanse kolonisatie, culturele toe-eigening en rassenvermenging. (C. NEEF)

6.José Cobo. Francisco's man. Dit jaar heeft de geestelijke uit Jaén, de status van kardinaal en de zetel van het aartsbisdom Madrid bereikt, een van de meest relevante in Spanje en degene met de grootste institutionele zichtbaarheid. Zijn affiniteit met de paus maakt hem, op 58-jarige leeftijd, tot een van de favorieten om de Spaanse Bisschoppenconferentie voor te zitten op het moment van de grootste crisis, na de beschuldigingen van seksueel misbruik in de katholieke kerk door de Ombudsman en het onderzoek door El País . (J. NÚÑEZ)

7.Jordan Bardella. Le Pen's erfgenaam. Als Jordan Bardella (Drancy, 28 jaar), zoals de peilingen voorspellen, de Europese verkiezingen van 2024 in Frankrijk wint, zal hij zichzelf consolideren als de dolfijn van Marine Le Pen in Frans extreemrechts. Hij is van Italiaanse afkomst, groeide op in de buitenwijken van Parijs, verliet de school vroegtijdig en is sinds 2022 voorzitter van de Nationale Hergroepering. Met zijn optreden als ideale schoonzoon recycleert hij de traditionele ultraboodschap, maar zonder het electoraat bang te maken. (M. BASSETS)

8.Celeste Saulo. Voorkom rampen. Celeste Saulo (Buenos Aires, 59 jaar) wordt vanaf 1 januari algemeen secretaris van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Zij zal de eerste vrouw zijn die deze VN-organisatie leidt. De WMO wint aan gewicht als het gaat om het begrijpen van wat er gebeurt met de opwarming van de aarde. Bovendien bevordert het systeem voor vroegtijdige waarschuwing om natuurrampen, die als gevolg van dit fenomeen steeds vaker voorkomen, te voorkomen. (M. PLANELLES)

9.Carles Puigdemont (Tweede van links op de tekening). Het uur van de overlevende. Het ticket van Carles Puigdemont (Amer, Girona, 60 jaar oud) voor deelname aan deze lijst met personages in 2024 heeft een uitgiftedatum. De verkiezingsavond van 23 juli bevestigde de rol van scheidsrechter die de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging in de wetgevende macht zou gaan vervullen, met de partij die de voormalige president in 2020 oprichtte, Together per Catalunya, als hoofdrolspeler. Vanuit Brussel, waar hij in 2017 naartoe vluchtte om stappen van het Hooggerechtshof vanwege zijn verantwoordelijkheid in het proces te vermijden, heeft het EP-lid zijn invloed willen uitknijpen, door als eerste eis om Pedro Sánchez te investeren de goedkeuring van een amnestiewet in te voeren die betekent dat want hij keert terug naar Spanje. En een dialoogtafel in het buitenland, met een internationale verificateur, die op straat zeer omstreden is. / Puigdemont is een soort overlever, een eigenschap die hij deelt met Sánchez. Het verrassende resultaat van Junts op 23-J bracht hem weer tot leven na de harde klap die de Europese justitie had toegebracht aan zijn kruistocht in ballingschap, waarbij hij accepteerde dat zijn immuniteit als Europees parlementariër was ingetrokken. Een electorale staatsgreep ging verloren, maar er ontstond ook een kloof binnen de Junts. Het eveneens gevluchte Europarlementariër Clara Ponsatí vroeg om “na te denken over hoe de verwachtingen na 2017 zijn gemanaged.” Om terug te keren naar het centrum van de politieke arena heeft Puigdemont een discursieve verschuiving moeten doorvoeren van zijn frontale oppositie tegen de staat en kritiek op het door Esquerra geopende onderhandelingstraject, naar een poging zichzelf te profileren als de kampioen van de dialoog ‘onder voorwaarden’. ” We zullen moeten wachten tot de verkiezingsuitslag om te weten of Puigdemont erin is geslaagd de meest onherleidbare onafhankelijkheidsbeweging die hij beweerde te vertegenwoordigen, te overtuigen. Kort voor de algemene verkiezingen uitte Puigdemont zijn gebrek aan vertrouwen in Sánchez met een vergelijking: “Vooraf betalen aan iemand van wie je geen tweedehands auto zou kopen, is een risicovolle sport.” Dagen eerder had Sánchez de Catalaan omschreven als een "anekdote", waarbij hij eraan herinnerde dat hij vijf jaar eerder een "probleem" was. De duur van de zittingsperiode en de uitkomst van het conflict zijn afhankelijk van het vertrouwen tussen de verkoper en de anekdote. (CAMILO S. BAQUERO)

10.Phoebe Philo. De stille luxe. Net nu iedereen beseft dat in deze industrie, die leeft van het kleden van vrouwen, de meerderheid van de ontwerpers blanke mannen zijn, is zij terug. De ontwerper die van Celine aandringt. Hij creëerde het idee van stille luxe, verliet dat bedrijf in 2017 en ging in afzondering. Hij keert terug met een gelijknamig merk dat alleen online wordt verkocht, in kleine (en peperdure) oplages produceert en verrassende lanceringen maakt. Het kan opnieuw de vorm van luxe doorbreken. (L. GARCIA)

11.Nikki Haley. Het obstakel van Trump. Er zijn weinig redenen voor opwinding bij de Republikeinse voorverkiezingen, die gemakkelijk worden gedomineerd door een zekere Donald Trump, behalve één: Nikki Haley. Zijn kandidatuur is de afgelopen maanden zo sterk geworden dat hij de andere grote kandidaat, Ron DeSantis, overschaduwt. Haley heeft steun gekregen van een aantal krachtige donoren en zou een plons kunnen maken. Het staat niet gelijk aan een overwinning op Trump, maar het geeft wel vleugels aan degenen die verlangen naar een terugkeer naar de orde in een partij die door Trump gevangen zit. (I.Seisdedos, automatische vertaald tot: "ZES VINGERS")

12 Juan Manuel García Ruiz. Raadsels van de aarde. De Spaanse geoloog coördineert het Protos-project, dat in 2024 van start gaat met de maximale financiering van de Europese Raad, 10 miljoen euro, en met als doel te onthullen hoe de overgang van de minerale wereld naar het leven op aarde plaatsvond. Het zal zes jaar duren. Universiteiten uit Frankrijk en Duitsland nemen deel en worden gecoördineerd door García Ruiz van het Andalusische Instituut voor Aardwetenschappen, gevestigd in Armilla en geïntegreerd in de CSIC. (P. DE LLANO)

13.Lars F. Jørgensen. De farmaceutische macht. Hij is de man die het meest waardevolle farmaceutische bedrijf van Europa leidt. Sinds het Deense bedrijf Novo Nordisk zijn tweesterrenproducten tegen diabetes en zwaarlijvigheid lanceerde, is zijn marktkapitalisatie omhooggeschoten en overtreft het Deense BBP. Lars Fruergaard Jørgensen werkt sinds 1991 bij het bedrijf. Het zijn zijn verdiensten om de helft van het gewicht van de wereld te verliezen en tegelijkertijd buitengewone cijfers te genereren. (M. YAKOVENKO)

14.Dua Lipa. Bevestiging van een diva. Op 9 oktober verwijderde de Britse zangeres van Kosovo-Albanese Dua Lipa alle berichten van haar Instagram-account. Ruim 1.500 publicaties verdwenen. Drie dagen later uploadde de schrijfster van Levitating een foto van zichzelf naar het sociale netwerk waar ze ruim 88 miljoen volgers heeft met de vraag: “Mis je mij?” / Hoewel de massale verwijdering van berichten betekende dat het publiek gedenkwaardige beelden van Dua Lipa was kwijtgeraakt, vooral als ze aan het eten of koken was (haar post garnalen grillen is al een top van dit sociale netwerk), was het duidelijk dat er een nieuwe fase aanbrak in de carrière van de Britse vrouw, die midden in de pandemie haar opkomst naar de pop-Olympus was begonnen met het album Future Nostalgia, gevolgd door een succesvolle wereldtournee en eindigde met de publicatie van Dance the Night, het hoofdthema van de film Barbie, waarin ze speelde een cameo Een maand na de massale verwijdering van bewijsmateriaal uit een vorig poptijdperk werd hun nieuwe single Houdini uitgebracht. De video werd in de eerste week meer dan 30 miljoen keer beluisterd op Spotify en de video stond nummer één op YouTube. Naast een nieuw album geïnspireerd op de psychedelica uit de jaren zeventig, geproduceerd door Kevin Parker van Tame Impala, zoals de zangeres in een interview in T Magazine voorzag, brengt 2024 ook haar filmdebuut. Ze zal samen met Henry Cavill de hoofdrol spelen in Argylle. Deze film vol humor en intriges van degenen die verantwoordelijk zijn voor de Kingsman-saga wordt op 2 februari uitgebracht en is een van Apple's grote weddenschappen voor volgend jaar. Het is niet voor niets dat het bedrijf 200 miljoen dollar heeft uitgetrokken om het project over te nemen. Wat zijn optreden op het podium betreft, is alleen bekend dat hij op 12 juli zal optreden op het NOS Alive Festival in Lissabon. (XAVI SANCHO)

15.Rafa Nadal (37). De onbekenden van de kampioen. De ... tennisser uit Manacos keert na een jaar afwezigheid terug op de baan, na een operatie – operatie aan de iliacale psoas en heup – en omringd door meerdere vragen die zelfs hij niet durft op te lossen. Bekend is dat hij zijn mars in de antipoden, in Brisbane, zal hervatten bij de ATP 250 die op 31 december begint, maar meer niet. De rest, onbekenden en nog meer onbekenden. Hoe zal je lichaam reageren? Wat zal jouw emotionele reactie zijn? Zal hij de druk van de jongeren, het bruisen van Alcaraz en de hegemonie van Djokovic kunnen weerstaan? Zal 2024, zoals hij afgelopen voorjaar liet doorschemeren, zijn laatste jaar als prof zijn? De tennisser, kampioen van 22 grote titels – slechts overtroffen door Djokovic met 24 – die vooral bang is voor zichzelf: “Ik hoop dat ik niet het maximale van mezelf kan eisen.” En met zo'n uitspraak kun je je moeilijk voorstellen dat Nadal – synoniem voor verbetering, ongeacht de omstandigheid – een ander pad kiest. (A. CIRIZA)

16.Sonia Guajajara (49). De verdediger van de inheemse bevolking. ... heeft een plaats in de Braziliaanse geschiedenis verdiend als eerste minister van Inheemse Volkeren, een portefeuille die Lula creëerde toen hij terugkeerde naar het presidentschap. Het doel was tweeledig: een erkenning van de rol van de inheemse bevolking bij de bescherming van het grootste tropische bos ter wereld om de klimaatcrisis te stoppen, en uiteraard een historisch herstel. Deze minderheid heeft nog nooit zoveel zichtbaarheid gehad en macht. Geboren in het land Arariboia – een klein stukje jungle in de Amazone dat zich verzet tegen de opmars van de ontbossing – ging Guajajara op 10-jarige leeftijd naar de stad om te studeren. Als lerares en verpleegster werd ze leider van de politieke beweging die de belangen van meer dan 250 stammen verdedigt. Het Braziliaanse voorzitterschap van de G-20 in 2024 zal de internationale schijnwerpers zetten op deze kleine vrouw die tijdens haar openbare evenementen altijd een elegante pluim van veren en lippenstift op haar lippen combineert. Thuis wordt hij geconfronteerd met een monumentaal duel tegen de machtige landbouwlobby, die het grondwettelijke recht van inheemse volkeren om het land van hun voorouders op te eisen wil inperken. (N. GALARRAGA)

17.Claudia Sheinbaum. Sommige verkiezingen tussen vrouwen. Voordat ze aan 2024 beginnen, weten de Mexicanen dat het een vrouw zal zijn die als winnaar uit de bus zal komen bij de verkiezingen van juni, omdat het kartel van de regerende partij en dat van de oppositie met twee tegenstanders te maken heeft: Claudia Sheinbaum, voormalig burgemeester van de hoofdstad, en Xóchitl Gálvez, door de conservatieve gelederen. Het is een relevant feit: het zal niet alleen de eerste keer zijn dat Mexico een vrouw aan het hoofd van zijn regering heeft, het zal ook de eerste keer in Noord-Amerika zijn. En de peilingen zeggen voortdurend en koppig dat het Claudia Sheinbaum (Mexico-Stad, 61 jaar oud) zal zijn. Gesmeed in de studentenstrijd van de jaren tachtig vertegenwoordigt de kandidaat de continuïteit van de huidige linkse regering en haar partij, Morena, die zij vanaf het begin steunde. De kandidaat behoort tot de verlichte middenklasse, heeft een doctoraat in de natuurkunde en neemt deel aan het werk van het Intergouvernementeel Panel over Klimaatverandering, dat in 2007 de Nobelprijs voor de Vrede won. Serieus en gereserveerd, afgemeten aan haar politieke toon, maakt ze gestaag vorderingen bij het vormen van haar campagne en, waarschijnlijk, haar regeringsteam. Zijn prioriteiten, die al zijn uiteengezet in zijn kapitaaladministratie, zullen onderwijs, gezondheidszorg en sociaal welzijn zijn in een land met miljoenen mensen in extreme armoede, evenals de strijd tegen corruptie, die diepe wortels heeft in Mexico. In de politiek mag je nooit iets als vanzelfsprekend beschouwen, maar de naam van deze vrouw zal dit nieuwe jaar zeker het meest genoemd worden in Mexico. (CARMEN MORAN BREÑA) 

18.Victor Wembanyama. De nieuwe ster van de NBA. Alsof hij in een reageerbuis is gemaakt, handelt de ruim twee meter lange Franse eenhoorn als een point guard, scoort als een kleine aanvaller en intimideert als een centrum. Hij ziet er nu al uit en speelt als een NBA-ster. Ontmoetingen met Britney Spears en Drake verhogen hem in de populaire cultuur, en met de goedkeuring van LeBron, Mbappé en Tom Brady streeft hij ernaar een legende te worden. “Er is niemand met wie ik een relatie kan hebben.” Voor dit 2024? Laat je thuis kronen, op de Spelen van Parijs. (J. MACHICADO)

19.Ana Pontón. De weddenschap van het Galicisch nationalisme. De leider van de BNG, de kracht die de oppositie tegen de PP in Galicië leidt, herhaalt al jaren dat zij de eerste vrouw zal zijn die de Xunta zal presideren. In 2024 krijgt hij zijn kans: de eerste regionale verkiezingen zonder Feijóo als kandidaat. Pontón, 46, nam samen met de stervende partij de teugels van het Galicische nationalisme over en heeft het nieuw leven ingeblazen door de stijl en het discours te vernieuwen. Ze is geboren in een dorp in Lugo in een werkend gezin en is al twintig jaar lid van het Galicische parlement. (S. VIZOSO)

20.Francis Keré. Mondiale architect. De architect geboren op het platteland van Burkina Faso en met een studio in Berlijn, de eerste Afrikaanse Pritzker (2022), is op 58-jarige leeftijd in volle volwassenheid. In 2024 zal het twee gebouwen in gebruik nemen, de nieuwe Nationale Vergadering in Porto Novo, de hoofdstad van Benin, en een cultureel centrum in Dakar. Daarnaast zal het in samenwerking met UNESCO ontwikkeld worden Interpol, het innovatieve Virtuele Museum van Gestolen Stukken, dat in 2025 wordt geopend. (P. DE LLANO)

21.Tamim bin Hamad. De geest van bemiddeling. De emir van Qatar besteeg tien jaar geleden de troon met de ambitie om zijn kleine land door middel van sport en diplomatie in het middelpunt van de wereld te plaatsen. Zijn bemiddelende rol vergemakkelijkte eind november de eerste wapenstilstand in Gaza. Een week later speelde hij een belangrijke rol bij de Russische vrijlating van zes Oekraïense kinderen. In 2024 zal het land blijven proberen een sleutelrol te spelen in de oplossing van de twee grootste gewapende conflicten ter wereld. (X. SANCHO)

22.Liu Cixin. De serie van het jaar. In 2015 ging de prestigieuze Hugo Prijs voor sciencefictionfictie voor het eerst naar een roman die niet in het Engels is geschreven. Het was voor The Three-Body Problem. De auteur, Liu Cixin, is de meest productieve en populaire van zijn genre in de Volksrepubliek China. De Three Body Trilogy werd een bestseller in zowel China als het Westen. Het uitgangspunt ligt bij het contact tussen de bewoners van de aarde en een buitenaardse beschaving die op de rand van vernietiging stond in de jaren zestig en hoe mensen zich voorbereiden op een aanstaande invasie, met de verschillende wetenschappelijke complicaties en overheidssamenzweringen die dit met zich meebrengt. Klassieke sciencefiction slaat de handen ineen met de Chinese culturele revolutie en technische problemen (de auteur van de romans werkte als ingenieur in een energiecentrale voordat zij zich aan het schrijven wijdde) in een ambitieus epos met talloze plotlagen. / Dit werk vormt de inspiratie voor de nieuwe serie die voor Netflix wordt voorbereid door de makers van Game of Thrones, David Benioff en D. B. Weiss. Kort nadat ze de gevechten in Westeros op HBO op het scherm hadden beëindigd, tekenden ze een contract van een miljoen dollar met Netflix. De vrucht van hun werk sindsdien is te zien op 21 maart 2024, wanneer het platform het eerste seizoen van deze ambitieuze bewerking in première gaat. Dit keer werken ze samen met scenarioschrijver en producer Alexander Woo (The Terror, True Blood). In hun cast hebben Benioff en Weiss enkele bekende gezichten uit hun vorige series opgenomen, zoals onder meer Liam Cunningham, John Bradley en Jonathan Pryce, maar ook Benedict Wong, Tsai Chin, Eiza González, Alex Sharp en Saamer Usmani. Het vertalen van het hele universum van de romans is een onmogelijke missie, dus hebben de makers wat Liu Cixin vertelde als uitgangspunt genomen om een ​​verhaal te creëren dat elementen uit het origineel neemt en deze opnieuw interpreteert. Netflix heeft grote hoop dat deze titel een vervanger zal vinden die het grote publiek zal aantrekken na het einde van Stranger Things, gepland voor 2024. (NATALIA MARCOS)

23.Felix Bolaños. Bi-minister, loodgieter en onderhandelaar. Stap voor stap is hij een van de machtigste ministers in de regering geworden. En je gaat een ademloos jaar tegemoet. Zijn invloed steunt op vier pijlers: hij maakt deel uit van de meest intieme en hermetische kring van de president, hij heeft een solide juridische achtergrond, hij beschikt over absolute discretie en hij heeft bewezen een geboren onderhandelaar te zijn. Sánchez' oude metgezel tijdens zijn woestijnreis in de PSOE, toen hij in 2018 aan de macht kwam, benoemde hij hem tot algemeen secretaris van het presidentschap (de man die altijd weet waar het hoofd van de uitvoerende macht is), met Iván Redondo als baas. In La Moncloa heetten ze Oliver en Benji. Zijn moment van roem was het managen van de opgraving, overbrenging en begrafenis van Franco. Van daaruit zou hij overstappen naar het Ministerie van het Presidentschap en na de laatste verkiezingen is zijn rol als senior loodgieter versterkt met die van minister van Justitie. In die positie zal hij de amnestie in de EU moeten verdedigen, moeten werken aan de vernieuwing van de Algemene Raad van de Rechtspraak, moeten omgaan met de Cortes en de coördinatie van de coalitieregering moeten bewerkstelligen. Vriendelijk en allergisch voor interviews, hij heeft veel ijzer in 2024. (J. RODRIGUEZ)

24.Emma Stone. Wil niet langer de lieveling van Amerika zijn. In slechts tien jaar veranderde [ze] van een hoofdrol in jeugdkomedies als Superbadass, tot het winnen van een Oscar voor La La Land en het gezicht worden van Louis Vuitton. Vanuit dat firmament is de actrice risicovolle beslissingen gaan nemen met de hulp van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos (The Favorite), met wie ze opnieuw samenwerkt in Poor Creatures, een vreemde feministische sciencefictionfabel (en Gouden Leeuw in Venetië). die op 20 januari in de bioscoop zal verschijnen, op tijd voor een nieuwe Oscar-nominatie die als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Stone lijkt afstand te doen van de titel van Amerika's geliefde om andere paden te bewandelen. De serie The Curse gaat binnenkort in première (vanaf 5 januari op SkyShowtime), geproduceerd door A24, de modieuze indiestudio, met een realityshow voor het verbouwen van huizen op de achtergrond. De actrice, met één voet in de meest veeleisende auteurscinema en de andere in de wereld van Disney, zal opnieuw samenvallen met Lanthimos in Kind of Kindness, dat eind 2024 moet verschijnen, en zal de tweede aflevering van Cruella filmen, waarin ze keert terug om de slechterik van 101 Dalmatiërs te belichamen. (A. VINCENT)

* - illustratie is van Sciammarella, https://www.agustinsciammarella.com/

-- 

https://elpais.com/eps/2023-12-18/veinticuatro-personajes-a-los-que-seguir-en-2024.html

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?