Antiek - Tijdloos of trendy?

Hoe zit dat nu precies met Antiek?

Elle, schreef in (juni) 2019 over een nieuwe trend in antiek:


 Vier jaar later (Een antiekhuis):

De laatste antiek trends. Op de internationale kunstmarkt blijkt dat Aziatische kunst en antiek van het midden en topsegment het goed doet: zo kunnen onder meer bronzen Bouddhabeelden, Japanse lacquerdozen of Chinese porseleinen vazen hoge prijzen behalen. Ons internationaal cliënteel is dan ook geïnteresseerd op zoek naar deze Aziatica.

Als het gaat over Europees antiek dan blijkt dat voornamelijk het topsegment in trek is, denk maar aan kwalitatieve Russische iconen, romantische schilderijen, retro designmeubelen of 19de-eeuwse bronzen sculpturen. (06/06/2023, https://www.antiek-huyzepicart.nl/blog/algemeen/de-laatste-antiek-trends)

--
Breder dan Antiek; Antiek, Brocante, Curiosa en Vintage

... 4. Technologische Nostalgie: Vintage Techniek en Apparaten
In een tijdperk gedomineerd door digitale technologie, is er een groeiende nostalgie naar de techniek van het verleden. Van klassieke camera's en typemachines tot vintage radio's en platenspelers, deze items bieden een tastbare connectie met het verleden. Verzamelaars waarderen niet alleen de esthetiek van deze voorwerpen maar ook de ambachtelijke kwaliteit en het unieke karakter, waardoor ze populaire verzamelobjecten en decoratieve stukken voor thuis zijn.
De fascinatie voor antiek, brocante, curiosa, en vintage blijft groeien, aangedreven door een verlangen naar unieke items met een verhaal. Lees ook het artikel "Het verschil tussen antiek, brocante, curiosa en vintage". Naast de heropleving van Art Deco, de duurzaamheid van vintage mode, de aanhoudende populariteit van Mid-Century Modern, en de nostalgie voor vintage technologie, zijn er nog meer trends die de aandacht van verzamelaars en liefhebbers trekken. Laten we enkele andere opkomende ontwikkelingen verkennen die de antiek- en vintagemarkt vormgeven.
5. Boho-Chic: Een Vleugje Eclecticisme
De Boho-Chic stijl, bekend om zijn eclectische mix van patronen, kleuren, en texturen, heeft ook zijn weg gevonden naar de wereld van antiek en vintage. Items die deze ongedwongen, artistieke esthetiek ondersteunen, zoals Perzische tapijten, vintage textiel, en handgemaakte keramiek, zijn in trek. Deze trend viert de schoonheid van het niet-perfecte en de charme van het gemixte en gematchte, waardoor interieurs een warme, persoonlijke touch krijgen.
... Conclusie... De trends in antiek, brocante, curiosa, en vintage evolueren voortdurend, gedreven door de veranderende smaken en waarden van verzamelaars en liefhebbers. Van de eclectische charme van Boho-Chic tot de ruwe esthetiek van Industrial Vintage, de waardering voor ambachtelijkheid en de nostalgie voor speelgoed en spellen van weleer, elke trend biedt een unieke kans om de rijkdom van het verleden te verkennen en te waarderen. (Trends in Antiek, Brocante, Curiosa en Vintage,  26 FEBRUARI 2024, https://dantan.nl/blogs/nieuws/trends-in-antiek-brocante-curiosa-en-vintage)

--
Is het verzamelen van antieke meubelen en interieur een tijdloos fenomeen of is er ook sprake van mode-verschijnselen?

Copilot: "Het verzamelen van antieke meubelen en interieur is een fascinerende reis in de wereld van kunst, geschiedenis en vakmanschap. Belgische antieke meubels staan bekend om hun rijke historie en vakmanschap dat vaak teruggaat tot eeuwen geleden1. Of dit fenomeen tijdloos is of onderhevig aan modeverschijnselen, hangt af van verschillende factoren:
  • Historiciteit en Stijl: De periode waarin een meubelstuk is vervaardigd, speelt een cruciale rol in de waardering ervan. Meubels uit de Belgische renaissance of barokperiode hebben vaak een hogere waarde dan die uit latere perioden, vanwege hun zeldzaamheid en historische context. Het is echter belangrijk om te weten dat stijlen door de jaren heen vaak werden herhaald, wat betekent dat een meubelstuk in een oude stijl niet noodzakelijk uit die tijd hoeft te stammen. Bij het controleren van de authenticiteit van Belgische antieke meubels is het noodzakelijk om zowel het ontwerp als de constructietechnieken te evalueren.
  • Provenance: De herkomst en geschiedenis van een meubelstuk, ook wel de provenance genoemd, kan aanzienlijk bijdragen aan de waarde. Documentatie of fysiek bewijs dat de geschiedenis van een stuk ondersteunt, zoals etiketten, stempels, handtekeningen of facturen, kan de authenticiteit versterken en de waarde verhogen.
  • Conditie: De staat van een meubelstuk speelt een significante rol in de waardebepaling. Antieke meubels die goed zijn onderhouden en minimale restauraties hebben ondergaan, behouden doorgaans een hogere waarde. Professionele restauratie die het originele karakter van het stuk behoudt, kan juist waardevol zijn. Desalniettemin kan over-restauratie of het gebruik van moderne materialen in het restauratieproces de authenticiteit aantasten en de waarde verminderen.
  • Tijdloze Charme: Antieke meubels hebben een tijdloze charme en een verhaal te vertellen. Door ze te integreren in een eigentijds interieur, kun je een unieke en persoonlijke uitstraling creëren die zowel stijlvol als betekenisvol is2.
Kortom, het verzamelen van antieke meubels is een combinatie van tijdloze waardering voor vakmanschap en historie, samen met de invloed van stijl en trends door de jaren heen. Het blijft een boeiende bezigheid voor liefhebbers van interieur en erfgoed. 🪑✨" (1 mijnluxe.be
2 loveinterieur.nl 3 homify.nl)

--
In het Engels is de verdeling identiek, In het Spaans is de distributie toch iets anders (maar daar is geen echt woord voor Antiek):




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?