Federer versus Nadal (Robèrt Misset)

 Als vrij snel vertelt Misset zijn voorkeur voor Federer: in de proloog, "ik ben een fan van F.. Je bent voor Messi of Ronaldo, Ali of Frazier... Het is nu eenmaal onmogelijk om even veel te houden van zijn grootste rivaal.. knap staaltje journalistiek" Later relativeert hij het iets, maar belangrijker nog, Het werk bevat vele cultuurelementen en een daarvan gaat precies daarover dat Federer het Noorden vertegenwoordigt en Nadal het Zuiden. Passie en vechtlust ... tegenover talent en ... (letterlijk: het gepassioneerde machismo van Zuid-Europa en de gecompliceerde klinische artisticiteit uit het noorden)

Dit boek staat vol van stijl en productieve pareltjes. Of de een meer talent heeft, de ander doorzettingsvermogen, of vechtlust, Of sporten en sportscholen meer de mens moeten vormen dan de professional, en ga zo maar door. Als snel zegt hij dat Federer "Beter" is, mar hoe definieer je dat?

En dan zijn er de vele visies van de Nederlandse toptennissers, Krajicek (hoe schrijf je die naam ook al weer) voorop. Het boek analyseert 15 (- love) wedstrijden, die me eigenlijk niet zo boeien, en die worden aangevuld vanuit een thema. Meestal is dat door een prof die zijn visie geeft, of een sportpsycholoog (Rico Schuijers) die een hele theorie heeft.

Om daar mee te beginnen, kende ik de theorie van Hans Eberspaecher. Hij heeft een model van cirkels ontworpen, waar de prof tot de meeste aandacht voor het spel en de taak moet zien te komen. Cirkel 1. De rest is met toenemende omvang, Afleiding.

 

Hoofdstuk vier gaat specifiek in op de "sportschool," academie beter, waar Rafa en zijn Coach Toni nieuwe talenten opleiden. Het is een dure opleiding, maar niet anders dan andere elitescholen. Wat mij vooral bijblijft is dat ook het creatieve schrijfproces geprofessionaliseerd is geworden, maar goede schrijvers worden er toch meestal niet gevonden. De persoon is net zo belangrijk als de professional benadrukt men in Mallorca...

Het laatste hoofdstuk sluit af met een interview met Simek en daar wist ik dus niet van dat hij een tenniscoach was. Of , is. Simek zegt ook een aantal aardige zaken. Maar vooral geweldig zijn zijn vergelijkingen (vergelijken is een slechte manier van observeren, waarschuwt de schrijver ons, via een gezegde van iemand...). We zien Borg en McEnroe (waar ook een film van gemaakt is), Becker versus Edberg, Sampras versus Agassi, etc, etc. Prachtige schetsen.

Ook de specialist (Tiger Woods) en of versus de generalist (Federer) komt aan bod, naar het boek en werk van Epstein, range https://mcenv.blogspot.com/2020/04/range-david-epstein.html

Wat ik niet tegenkwam was deze, de tennisser die met beide armen kan spelen, links en rechtshandig:
https://mcenv.blogspot.com/2021/05/davidov-innovatie-bij-tennis.html

En dan is de vraag hoe je de verschillen in Stijl en productiviteit in kaart brengt. Is het souplesse versus kracht (H11, Miguel Janssen, de fitnesstrainer)? 

Bloemlezingachtig:

  • - specialisten in de sportwereld sterven uit.
  • - het talent van F. wint het van de onverzettelijkheid van N.
  • - Krajicek (familie) is vooral fan van Nadal
  • - Connors ergerde zich tegen het slappe verzet van tennissers tegen F. Conners herkende zich in de straatvechter mentaliteit van nadal.
  • - je hebt een rivaa nodig om het beste uit jezelf te halen 
  • - Het Zwitserse dilemma is dat Federer niet voor een tennis hausse heeft gezorgd, voetbal en wintersporten zijn toonaangevend.
  • - Federer is , ook als jongeling al, verdedigingskunstenaar, de keeper van de baseline !!! (aanvallen versus verdedigen, zie boek: spelverdeler). Bij federer sluipt de twijfel als gif in zijn spel.
  • - Tennis is ook landje veroveren zoals schalken het omschrijft. Wie durft het dieptst te spelen om de ander schaakmat te zetten.
  • - je mag Federer en Nadal niet met elkaar vergelijken... Bij Messi koester je het talent, Ronaldo is wereldkampioen hard werken...
  • - Federer heeft bovendien de gunfactor
  • - Rafa laat zien hoe je de top bereikt. Het overwinnen van tegenslagen, discipline orde en teamwerk...
  • - Eltingh concludeert dat het tennis afgelopen jaren nauwelijks talenten heeft voortgebracht. de uitzondering bevestigt de regel.
  • - Nederland is (Duitsland ook nml. = worstelt niet als enige met die laatste stap op top-profs voort te brengen.
  • - De theatrale uitstraling van Djokovich is een kracht en een zwakte, maar niemand durft zo ver in zijn ziel af te dalen zoals hij (F).
  • - Twee jaar voor hij zelfmoord pleegde in 2008 publiceerde David Foster Wallace in The NWT zijn bekende essay: Roger Federer as religious experience..."
  • - Nadal is tegenovergestelde uithangbord van Nike
  • - Nadal speelt elk punt alsof het matchpoint is (Haase)
  • - Edberg moest naar voren, achterin was hij de nummer 50 van de wereld gebleven...(Simek).


--

https://mcenv.blogspot.com/2016/05/het-verhaal-van-rafa.html



 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?