Lars Fruergaard Jørgensen (FTP van het jaar 2023)

Een onbekend bedrijf groeit uit tot een wereldmerk. Hoe zit dat precies?

FT Persoon van het Jaar: Jørgensen van Novo Nordisk

"Alles aan Lars Fruergaard Jørgensen is ingetogen. De CEO van de Deense drugsgroep Novo Nordisk groeide op op een varkensboerderij in Jutland en er werd van jongs af aan verwacht dat hij de dieren uitmestte. Terwijl de meeste van zijn rivalen privéjets meenemen naar hun afspraken, wacht hij op commerciële verbindingen. Jørgensen is lang, mager en bedachtzaam en heeft verre van het conventionele beeld van een roekeloze, dealmakende CEO: hij begon zijn carrière als econoom op de afdeling gezondheidszorg en planning.

Maar op zijn rustige manier pioniert Jørgensen met een commerciële innovatie die niet alleen een diepgaande impact kan hebben op de gezondheidszorg...

Novo Nordisk is het bedrijf achter de eerste baanbrekende behandelingen die worden gebruikt voor obesitas:... Vóór deze medicijnen was de enige echt effectieve behandeling bariatrische chirurgie, die duur en soms riskant is. Nu is er een eenvoudige injectie.

... Obesitas zal in 2030 naar schatting 1 miljard mensen treffen – met alle daarmee samenhangende gevolgen voor het aantal diabetesgevallen, hartziekten en mobiliteit. Volgens onderzoek ... verliest de economie alleen al in de VS tot wel 30 miljard dollar per jaar aan ziektedagen als gevolg van deze aandoening.

En het gaat niet alleen om obesitas... er bestaat zelfs enige hoop dat ze kunnen worden gebruikt om de ziekte van Alzheimer te behandelen door ontstekingen in de hersenen te verminderen.

De Novo Nordisk-medicijnen zijn al tientallen jaren in de maak en Wegovy werd voor het eerst goedgekeurd in de VS in 2021. Maar dit is het jaar waarin het momentum erachter niet meer te stoppen is, toen duidelijk werd dat ze meer zijn dan alleen een rage van beroemdheden.

Het succes heeft Novo Nordisk een boost gegeven: met weinig tamtam is het het meest waardevolle bedrijf van Europa geworden [voorbij LVMH].

... Jørgensen, die in een elektrische auto naar zijn werk rijdt en gaat kajakken op het meer bij zijn huis om na te denken, zou nooit zo onbezonnen zijn om te beweren dat zijn product een wondermiddel kan zijn voor de kwalen van de samenleving – in de stijl van sommige leidinggevenden in Silicon Valley [recent op Netflix is te zien de film: Pain Hustlers, over een soortgelijk bedrijf waar de FT hier aan refereert]. Maar op zijn typisch serieuze manier benadrukt hij dat het bedrijf en de sector een “enorme kans kunnen hebben om de wereld te beïnvloeden”.

“Ik voel een groot verantwoordelijkheidsgevoel om daadwerkelijk samen met de samenleving succes te boeken”, zegt hij tegen de FT, “omdat ik denk dat we als sector en als bedrijf een deel van de sleutel in handen hebben voor het oplossen van enkele van de enorme maatschappelijke problemen, de vergrijzing van de bevolking , chronische ziektes."

Novo Nordisk wordt ook geconfronteerd met een aantal potentiële obstakels die de verwachte groei nog steeds kunnen belemmeren (...  een tekort aan aanbod en tot een bloeiende zwarte markt, [en er] zijn zorgen over bijwerkingen). [Ook is de concurrent niet ver weg:] Rival Eli Lilly heeft goedkeuring gekregen voor zijn eigen medicijn tegen obesitas...

Bovenal moet Jørgensen nog steeds veel regeringen en gezondheidszorgstelsels met weinig geld ervan overtuigen dat het zinvol is om nu voor het medicijn te betalen om later geld te kunnen besparen. En dat vereist gedeeltelijk een mentaliteitsverandering, zodat obesitas wordt beschouwd als een ziekte die met medicijnen kan worden behandeld – zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk – en niet als een persoonlijk falen.

Het bedrijf benadrukt dat het, ondanks al het groeiende succes, niet op de zaken vooruitloopt. Volgens Kasim Kutay, CEO van Novo Holdings, die het bedrijf controleert, en bestuurslid van Novo Nordisk, reageerde Jørgensen met een gevoel van “enorme verantwoordelijkheid” toen het bedrijf het grootste van Europa werd. 

“Het is niet iets waarover wordt gesproken of waarover wordt opgeschept. . . Een prestatie op zich”, zegt hij. “Het gaat erom hoe we onze schaal en omvang gebruiken om onze verantwoordelijkheid tegenover patiënten waar te maken?”

De medicijnen ontstonden 32 jaar geleden bij Novo Nordisk – bij toeval, toen Jørgensen bij het bedrijf kwam. Wegovy en Ozempic zijn beide gemaakt van semaglutide, een versie van een eetlustverlagend hormoon genaamd GLP-1. Maar in het lichaam duurt het hormoon maar een paar minuten, dus hebben de wetenschappers van Novo er jaren over gedaan om het stabiel genoeg te maken om als medicijn te gebruiken.

De tijd van Jørgensen bij het bedrijf viel samen met een langdurige inzet op het potentieel van deze nieuwe wetenschap. De eerste echte doorbraak kwam veertien jaar geleden, toen de medicijnfabrikant in 2009 voor het eerst goedkeuring kreeg voor een GLP-1-medicijn voor diabetes.

... Bent Dalager, een oude vriend van Jørgensen, beschrijft hoe zijn jeugd op de boerderij in Jutland hem tot een geduldige leider maakte. “Het leuke aan kweken is dat je deze zaden weggooit, en dat ze later iets zullen worden”, zegt hij. “Dat is eigenlijk een redelijk goede gemoedstoestand als je in de farmaceutische industrie werkt.”

Novo Nordisk kon voor de zeer lange termijn investeren, deels vanwege de ongebruikelijke eigendomsstructuur. Het bedrijf heette aanvankelijk Nordisk Insulinlaboratorium en werd in 1923 opgericht door de Deense Nobelprijswinnaar August Krogh, apotheker August Kongsted en wetenschapper Hans Christian Hagedorn. De Canadese wetenschappers die insuline ontdekten, gaven het tweetal toestemming om het in Scandinavië te produceren, met een kanttekening: de opbrengsten van de verkoop moeten opnieuw in onderzoek worden geïnvesteerd.

Daarom richtten ze de Novo Nordisk Foundation op, die dankzij de groei van het bedrijf nu qua activa de grootste filantropische stichting ter wereld is. Novo Holdings, die het vermogen van de stichting beheert, heeft 77 procent van de stemrechten van Novo Nordisk.

... Jørgensen begon in 1991 bij het bedrijf en heeft in de VS, Japan en Nederland gewerkt, waar hij een van de weinige buitenlandse managers was die tijdens zijn post Nederlands leerde.

Marcus Schindler, Chief Scientific Officer van Novo Nordisk, zegt dat Jørgensen zich inzet voor de ‘ethische vangrails’ van Novo en ‘compromisloos’ is in het dienen van patiënten. Zo benadrukt hij dat het bedrijf nooit zal stoppen met de productie van insuline, ook al is het minder winstgevend dan andere medicijnen.

Kort nadat Jørgensen toetrad tot het ontwikkelingscomité van het bedrijf, maar voordat hij CEO werd, moest Novo beslissen of hij meer zou investeren in proeven voor een eerder medicijn tegen obesitas. Jørgensen zegt dat het een “grote beslissing” was vanwege de potentiële risico’s voor de reputatie van Novo. De meeste andere farmaceutische bedrijven vermeden medicijnen voor gewichtsverlies omdat eerdere pogingen werden achtervolgd door gevaarlijke bijwerkingen.

“Als je naar de obesitasgeneeskunde kijkt, werden de meeste ervan beschouwd als niet erg effectief, of mogelijk ook met een onaantrekkelijk veiligheidsprofiel”, herinnert hij zich.

Jørgensen zegt dat zijn belangrijkste beslissingen dit jaar gingen over nee zeggen. Terwijl de organisatie vol ideeën zit over hoe zij haar meevaller kan investeren, wil Jørgensen zich inzetten voor de ontwikkeling van producten voor zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en stofwisselingsziekten.

“Als er een onvervulde behoefte is, als het iets is dat tot de kerncapaciteiten behoort, voel ik me heel erg op mijn gemak bij het nemen van grote risico’s”, legt hij uit.

Het is niet verwonderlijk dat Jørgensen niet op TikTok zit, waar #Ozempic 1,3 miljard vermeldingen heeft verzameld. Hij geeft toe dat het bedrijf ‘laat’ was met het begrijpen van de culturele impact van zijn medicijnen: het zocht naar feedback van de artsen die de industrie ‘belangrijke opinieleiders’ noemt, in plaats van Hollywood-beïnvloeders [zoals Kim Kardashian , maar toch ontkennen de meeste beroemdheden voor het slechte imago dat dit medicijngebruik heeft:] steeds geassocieerd wordt met het signaal dat je een ‘gedisciplineerd’ persoon bent, die niet ‘te veel eet’. 

[stigmatisering dus]

... De onofficiële promotie van beroemdheden heeft ertoe bijgedragen dat er een stormloop op de medicijnen ...

De drugs hebben zowel de financiële markten als de partijen van de rijken en beroemdheden geschokt. Emily Field, analist bij Barclays, sprong uit haar stoel toen ze in augustus de eerste gegevens zag van het onderzoek naar de cardiale uitkomsten van Novo Nordisk. Wegovy had aangetoond dat het het risico op ernstige cardiale gebeurtenissen zoals hartaanvallen met 20 procent zou kunnen verminderen bij patiënten met overgewicht of obesitas met hart- en vaatziekten.

Het was het eerste solide bewijs dat het medicijn niet alleen een afslankmiddel was, maar een krachtig preventief hulpmiddel. De aandelen stegen ook: maar liefst 16 procent hoger, omdat zelfs generalistische beleggers begonnen te beseffen dat dit een medicijn was dat de gezondheidszorg zou kunnen transformeren.

... “Het was zo’n gamechanger.”

... De klinische proef was een van de eerste grote beslissingen die Jørgensen nam nadat hij in 2017 het roer van CEO overnam. Deze stap bracht aanzienlijke risico's met zich mee: het kan honderden miljoenen dollars kosten om een medicijn op 17.000 mensen te testen en er was geen garantie dat de resultaten ook zouden gelden. brede gezondheidsvoordelen aantonen. Nu de weddenschap zijn vruchten heeft afgeworpen, hoopt Jørgensen de gegevens te gebruiken om de gezondheidszorgsystemen ervan te overtuigen dat het medicijn levens zal redden en de kosten zal verlagen.

Fatima Cody Stanford, een expert in obesitasgeneeskunde aan de Harvard Medical School, zegt dat de medicijnen “zeer invloedrijk” zullen zijn en kunnen leiden tot een afname van de behoefte aan behandeling voor aandoeningen zoals hoge bloeddruk, nierziekte, leververvetting, diabetes en slaap. apneu.

Novo Nordisk voert een onderzoek uit in een laat stadium om te zien of semaglutide de wijdverbreide neurodegeneratieve ziekte Alzheimer zou kunnen behandelen, en externe onderzoekers zijn ook geïntrigeerd over het potentieel van de medicijnen om alcoholverslaving te behandelen.

Maar er zijn nog steeds problemen op te lossen. Veel patiënten kampen met bijwerkingen als misselijkheid, diarree en obstipatie, vooral in de vroege stadia. Artsen maken zich zorgen over spierverlies en de Europese toezichthouder onderzoekt of er een verband bestaat tussen het gebruik van de medicijnen en zelfmoordgedachten.

Voor gezondheidszorgsystemen is de grootste zorg dat mensen weer aankomen als ze stoppen met het gebruik van de medicijnen. 

... Mark Sculpher, directeur van het centrum voor gezondheidseconomie aan de Universiteit van York, zegt dat de jury nog steeds niet zeker is van de langetermijneffecten van de medicijnen, die hun werkelijke waarde zouden kunnen beïnvloeden. Zoals de meeste medicijnen werden ze goedgekeurd op basis van gegevens van een paar jaar. “Farmaceutische bedrijven beloven voortdurend enorm transformerende, innovatieve producten”, zegt hij. “En soms zijn ze dat ook. Maar heel vaak zijn ze dat niet.”

Jørgensen gelooft dat overheden en verzekeraars, door ziekten voor te zijn, kunnen besparen op de ruim 80 procent van de gezondheidszorgfinanciering die uiteindelijk aan chronische aandoeningen wordt besteed. ...Jørgensen, die in de jaren negentig bij Novo Nordisk kwam werken, zegt dat het bedrijf te laat was met het volledig onderkennen van de culturele impact van zijn medicijnen.

... Jørgensen ziet voortdurende innovatie als een andere manier om dit argument kracht bij te zetten.  ...  Op de lange termijn droomt hij van ‘vaccinachtige interventies’ voor chronische ziekten en investeert hij in het ontdekken hoe obesitas überhaupt kan worden voorkomen. Schindler, de Chief Scientific Officer, gelooft dat Jørgensen zich waarschijnlijk “tot op zekere hoogte schaamt” om gekozen te worden tot Persoon van het Jaar. “Ik denk dat Lars het gevoel zou hebben dat het [de erkenning] staat voor veel andere mensen, het staat voor een organisatie, het staat voor een team”, zegt hij.

Jørgensen zegt dat het bedrijf al lang gelooft in het belang van de medicijnen tegen obesitas, maar dat de wereld zich nog maar net bewust wordt van de potentiële impact ervan.

“Ik heb door de jaren heen vaak gezegd dat ik geloof dat dit het potentieel heeft om een van de meest betekenisvolle medische interventies te zijn in termen van wat het met individuele patiënten doet”, zegt Jørgensen, “maar ook de bijdrage die het [kan leveren] aan gezondheidszorgsystemen.”(bron: https://www.ft.com/content/d4d289a7-e1a5-4848-8e7e-b592f7018722)

Wikipedia

laat een pagina zien  in het Engels (hier automatisch vertaald) en (maar) twee extra talen (Deens en Zweeds):

"Geboren op 29 November 1966 CEO van NN sinds januari 2017 en Chairman of the European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations. Hij - zo staat er inmiddels - werd the Financial Times Person of the Year in December 2023.

Jørgensen volgde zijn opleiding aan de Cathedral School of Viborg, de Business School in Aarhus en de San Francisco State University in Californië, waar hij in 1991 afstudeerde.

Carrière:  In 1994 trad Jørgensen toe tot de financiële afdeling van Novo Nordisk en bleef daar tot 2001, toen hij werd aangesteld als vice-president met verantwoordelijkheid voor financiën en IT in Japan en Oceanië, en met zijn gezin naar Tokio verhuisde. In 2004 keerde hij terug naar Denemarken en in 2013 werd hij benoemd tot groepsdirecteur kwaliteit. In 2014 werd zijn rol uitgebreid met Corporate Development.

In september 2016 werd aangekondigd dat Jørgensen Lars Rebien Sørensen zou opvolgen als CEO van Novo Nordisk, nadat Sørensen zijn vertrek aan het einde van het jaar had aangekondigd. De andere kandidaat voor de functie van CEO was Jacob Riis, directeur voor de Amerikaanse markt, die werd gezien als vermoedelijke opvolger. Begin 2017 nam Riis ontslag, waarbij hij uitlegde dat hij enorm teleurgesteld was, en ging hij aan de slag als algemeen directeur van het hulpdienstenbedrijf Falck." (https://en.wikipedia.org/wiki/Lars_Fruergaard_J%C3%B8rgensen)

Het bedrijf in de maatschappij 

Chronische ziekten zorgen voor zorgkosten die de pan uitrijzen? Dit succesverhaal heeft ook neveneffecten, net zoals het medicijn zelf. Want dat NN nu LVMH van de troon stoot als meest waardevolle bedrijf [in beurstermen] doet je afvragen, hoe onze maatschappij nu in elkaar zit. Waarom is er obesitas en waarom kon LVMH uitgroeien tot meest waardevolle bedrijf, door het verkopen van luxe. Dat komt niet door het aantal stijgende miljonairs, maar juist door de minder bedeelden die zich juist willen laten onderscheiden. Echt miljonairs hebben geen luxe nodig, zou je denken?
Maar obesitas als trend waardoor je bedrijf nummer 1 op de ranglijst komt, dat heeft toch iets vreemds? 

Het probleem is namelijk het middel, of symptoombestrijding: pillen slikken terwijl het echte probleem al veel eerder en ergens anders ontstaat. waarschijnlijk door voedselproducenten die te veel suiker in hun producten stoppen om verslaving te bereiken. 

Maar misschien ben ik nu te negatief. Het verhaal heeft me getriggerd om meer te weten te komen van dit bedrijf. Een goed begin daarvan is het jaarverslag, dat is de volgende stap. zie foto: knappe marketing in ieder geval, de cover laat de langst-levende persoon zien met diabetes-1.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?