Daling vruchtbaarheidsgraad in Spanje uniek

Spanje staat hier wel erg eenzaam in Europa.

In Europa is er een trend die ook globaal speelt, die van afnemende vruchtbaarheid bij stijgend inkomens. De economist schrijft over dit fenomeen:

De segnali herinneren aan een tijd waarin Italië een overschot aan geboorten kende. Tegenwoordig heeft het land er, net als veel andere Europese landen, vrijwel geen. Het vruchtbaarheidscijfer (het gemiddelde aantal baby’s dat elke Italiaanse vrouw kan verwachten) is gedaald van 2,66 in 1964 naar 1,24 in 2020. In één regio, Sardinië, ligt het onder de 1. Hierdoor maakt Italië deel uit van een groep ultra-lage vruchtbaarheid in heel Zuid-Europa, van Portugal en Spanje (1,40 en 1,19) in het westen tot Griekenland en Cyprus (1,39 en 1,36) in het oosten. Omdat er 2,1 kinderen per vrouw nodig zijn om de aantallen stabiel te houden, moeten deze landen meer baby's krijgen, meer immigranten toelaten of hun bevolking zien krimpen.(economist.com)

Ik vroeg aan Bing, wat is de reden dat de fertiliteitsgraad in Spanje zo laag is vergeleken met andere EU landen? 

"De lage vruchtbaarheidsgraad in Spanje in vergelijking met andere EU-landen kan door verschillende factoren worden verklaard:

  • Economische Overwegingen: Het minimumloon in Spanje is relatief laag in vergelijking met sommige andere Europese landen. Hoewel het de afgelopen tien jaar is gestegen, blijft het nog steeds onder het gemiddelde. Dit kan invloed hebben op het besluit van paren om kinderen te krijgen, aangezien financiële stabiliteit een belangrijke factor is bij het plannen van gezinsuitbreiding1.
  • Levenskosten: Spanje wordt beschouwd als een betaalbaar land, maar de kosten van levensonderhoud variëren. Hoewel sommige uitgaven lager zijn dan in andere Europese landen, kunnen andere factoren, zoals huisvesting en gezondheidszorg, duurder zijn. Dit kan invloed hebben op de bereidheid van paren om kinderen te krijgen en op te voeden2.
  • Werk-gezin balans: Spanje heeft een cultuur waarin werkuren vaak langer zijn en werk-privébalans soms moeilijk te handhaven is. Dit kan leiden tot aarzeling bij het stichten van een gezin, vooral voor vrouwen die vaak de last van huishoudelijke taken en kinderopvang dragen.
  • Sociale Normen en Traditionele Rollen: Traditionele genderrollen en verwachtingen kunnen van invloed zijn op de beslissing om kinderen te krijgen. Vrouwen worden vaak geconfronteerd met druk om zowel een carrière op te bouwen als voor het gezin te zorgen, wat soms conflicterend kan zijn.
  • Onderwijs en Carrière: Hoger onderwijs en carrièremogelijkheden kunnen ook van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Sommige stellen kiezen ervoor om hun opleiding en loopbaan voorrang te geven boven het stichten van een gezin.
  • Toegang tot Gezondheidszorg: Toegang tot vruchtbaarheidsbehandelingen en prenatale zorg kan variëren. Een goede gezondheidszorginfrastructuur is essentieel voor het bevorderen van de vruchtbaarheid.

Kortom, de lage vruchtbaarheidsgraad in Spanje is een complex probleem dat wordt beïnvloed door economische, sociale, culturele en individuele factoren. Het is belangrijk om een holistische benadering te hanteren om dit probleem aan te pakken en gezinsvriendelijke beleidsmaatregelen te bevorderen. 🌍👨‍👩‍👧‍👦 (bronnen zijn, spanjevandaag.com en inspanje.nl en de vrt.be (3).

-- wat is de relatie met het BBP?

De vruchtbaarheidscijfers van landen worden beïnvloed door een complex samenspel van factoren, en het is niet altijd direct gerelateerd aan het Bruto Binnenlands Product (BBP). Laten we eens kijken naar enkele mogelijke redenen waarom Duitsland en Frankrijk een hogere vruchtbaarheid hebben dan Spanje, ondanks hun hogere BBP:

  • Sociaal Beleid en Gezinsvriendelijkheid: Duitsland en Frankrijk hebben een sterker sociaal beleid dat gericht is op het ondersteunen van gezinnen. Dit omvat kinderopvang, ouderschapsverlof, en andere voordelen die het gemakkelijker maken om kinderen op te voeden. Deze ondersteuning kan ouders aanmoedigen om meer kinderen te krijgen.
  • Cultuur en Traditionele Normen: Culturele normen en verwachtingen spelen een rol bij de beslissing om kinderen te krijgen. In sommige landen wordt het hebben van kinderen als belangrijk beschouwd voor het voortbestaan van de samenleving. Duitsland en Frankrijk hebben mogelijk een sterkere nadruk op gezinswaarden en het belang van kinderen.
  • Demografische Samenstelling: De leeftijdsstructuur van de bevolking kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Als een land een groter aandeel jonge mensen heeft, kan dit de vruchtbaarheid verhogen. Spanje heeft bijvoorbeeld een relatief ouder wordende bevolking, terwijl Duitsland en Frankrijk een meer gebalanceerde leeftijdsstructuur hebben.
  • Arbeidsmarkt en Werk-gezin Balans: De arbeidsmarkt en de balans tussen werk en gezin kunnen van invloed zijn op de beslissing om kinderen te krijgen. Landen met flexibeler werkuren en betere werk-gezin balans kunnen hogere vruchtbaarheidscijfers hebben.
  • Onderwijs en Carrière: Het opleidingsniveau van vrouwen en hun carrièremogelijkheden kunnen ook van invloed zijn. Vrouwen die later kinderen krijgen vanwege hun opleiding en loopbaan, kunnen de vruchtbaarheid beïnvloeden.

Kortom, hoewel het BBP een rol speelt in de economische context, zijn er veel andere factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden. Elk land heeft zijn eigen unieke omstandigheden en beleid dat deze cijfers beïnvloedt. 🌍💰👨‍👩‍👧‍👦 (deze info komt van Europa.eu)

In de persoonlijke sfeer, kan ik een anekdotisch voorbeeld geven van een vriend die negen (9) broers en zussen heeft. Hij heeft mijn leeftijd, en zijn kinderen zijn noch getrouwd noch ouder(s). Dat vrouwen een generatie (of twee) terug nog zoveel kinderen kregen, paste bij het beeld van de negatieve correlatie met de economische groei. Die was er in die tijd minder dan in Europa, Spanje was exportland van arbeid, en met die ontwikkeling is weinig veranderd, want dat is Spanje nog. De ingenieurs en verplegers vertrekken naar het noorden. Maar in de man-vrouw-verhouding is duidelijk een grotere verandering dan in het gemiddelde van Europa. Het is vooral de vrouw - denk ik dan - die geen grote familie meer ambieert. Dat lijkt in dit licht een grotere cultuurverandering (met het badwater verdwijnt ook het kind?) dan in andere landen van de EU.

Wanneer je door het binnenland van Spanje rijdt, zie je het onvruchtbare land, uitgestrekt en wel.

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?