Eigen volk eerst

 Gisteren een gesprek over immigratie, en hoe Nederland omgaat met haar eigen burgers. Nederland is dan de regering. De Belastingdienst is daar een belangrijke component in , in onze Nederlandse cultuur. De belasting op sigaretten stijgt, maar nu hoorde ik ook over een extra accijns op benzine. 

"En asielzoekers - ook Oekraïners - die krijgen onderdak in Van der Valk-hotels. Terwijl er vele Nederlanders dakloos zijn en daar wordt niets voor gedaan!"

Of het allemaal klopt weet ik niet. Maar in Duitsland en België is het allemaal veel goedkoper, "en mensen rijden naar België om te tanken en sigaretten te kopen.

Borrelpraat natuurlijk in grote mate.

Iemand anders was net terug uit Nederland en vertelde over de positieve zaken aldaar. De hoogte van de huizenprijzen was een thema, waar je je kan afvragen of dat positief of negatief was. Dat de huizenprijzen zo zijn gestegen is natuurlijk mooi voor woningbezitters.

In een derde gesprek met weer iemand anders ging het ook over de waarde van huizen, maar dan in een regio buiten de EU en in de invloedsfeer van Rusland. De persoon aan de andere kant van de lijn woont daar en wilde zijn bedrijf verkopen, dat niet erg lukt. 

Toen vroeg ik waar hij dacht dat de waarde van een woning (of bedrijf) van afhankelijk was. 

- Van de vraag en het aanbod

"Ja, maar hoe komt die vraag tot stand?" Ik legde op een beetje schoolmeesterachtige manier uit dat de vraagprijs van een woning direct afhankelijk is van de mate waarin er werk te vinden is in die buurt, Dus de afstand die het kost tot het vinden van werk. Zo zijn huizenprijzen in de stad hoger dan die buiten de stad. Dat geldt zeker voor bedrijven.

Maar wat als je nu in een ontwikkelingsland of derdewereldland als Wit Rusland zit? Waarom zijn daar die huizenprijzen niet gestegen en waarom gaan de kosten van het levensonderhoud omhoog en waarom is er werkloosheid, meer dan voor de oorlog in Oekraïne? 

Dat heeft denk ik met de sancties te maken, maar ook moest ik denken aan de oorlogseconomie van Rusland en waarom ze die "militaire operatie" in de Oekraïne waren begonnen. Economisch heeft Wit Rusland zich nooit ontwikkeld als in de EU of Europa mede omdat het in de invloedsfeer van Rusland is gebleven. 

- Daar heeft Poetin zich op verkeken 

Ja, maar is het ook niet zo dat als je de Oekraïne vergelijkt met Wit Rusland, dat ze daar dachten, wij willen die armoede niet. Niet meer.

Wit Rusland kwijnt dus weg, begreep ik uit het gesprek en dat is een land waar de regering achter Rusland staat.

In Nederland staan we "met zijn allen" achter het immigratiebeleid en de belastingmaatregelen die er nodig zijn, als ook de opvang van vluchtelingen. In Rusland en omstreken staan ze ook achter het beleid van de regering. Of in Noord-Korea. Daar in Rusland is er geen netto-immigratie, maar vertrekken er per saldo 1 miljoen Russen. In Wit Rusland zal het niet beter zijn. Dat is te merken aan de huizenprijzen aldaar.

In die zin mag je de stijging van de huizenprijzen in Nederland voornamelijk positief opvatten. Er zijn veel problemen, maar dat zijn toch vooral luxe-problemen. In Rusland en omstreken gaat het pas echt slecht. Alles is relatief.

-- 
Eigen Volk Eerst, is ook een documentaire, zie ik. Die heb ik nog niet gezien. "Sahar Meradji maakt kennis met verschillende mensen die, volgens de definitie van de AIVD, rechts-extremist zouden zijn. Wat vinden ze? En wat willen ze? Bij een rechts-extremist denk je misschien snel aan iemand met kwade bedoelingen tegen mensen met een buitenlandse afkomst. Sahar komt erachter dat de realiteit misschien niet zo zwart-wit is."
 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?