Beeld van een "influencer": Yaël Meier

Via Money Maker kwam ik terecht bij Yaël Meier, die een eigen wikipedia pagina had / heeft. In het Engels, "Alemannisch" en Deutsch. Alemannisch? Meier is zwitserse en was al jong erg ondernemend, maar haar carriere begon in de filmwereld, waar ze een rol kreeg en zo bekendheid opbouwde. Dat is ook tevens haar carriere-patroon gaan bepalen: niet zozeer toneelspelen, maar wel het toneel op gaan. Ze laat zich zien in de wereld, en gebruikt vooral Linkedin - "dat oude netwerk - "Cringe" - waar onze ouders naar werk zoeken," omdat daar de bedrijven zetelen die op zoek zijn naar ondernemers zoals Meier die kunnen leren hoe GEneratie Z'ers in het leven en werk staan:

  • het lijkt erop dat de generatie Z niet meer wil werken, een stigma, waar zij van vind dat het oude werk juist anders moet. Op een nieuwe manier in het leven staan. Ook als je geen "Ausbilding" hebt, zoals zij dus, dat bedrijven daar kansen voor schept. LinkedIn Lijkt dan precies het probleem, maar dat kan je ook positief opvatten, de oude boomers en de generaties die erop volgden hebben het beste voor met de nieuwe wereld. Haar vriend heeft een studie afgemaakt. 


Ze heeft met haar partner een bedrijf opgebouwd, dat Zeam heet en waar ze in een soort studio-setting [haar roots] producties maakt om inzicht te geven hoe dingen anders kunnen. Een journalist die dit aanschouwt vraagt zich af of het niet enkel buikgevoelens zijn, maar zij reageert dat het ook wel degelijk data-onderzoek is.

Meier werd geboren in een middenklassegezin in Luzern, Zwitserland. Haar vader, Andreas Meier, is accountmanager, haar moeder is een huisvrouw van Italiaanse afkomst. Ze groeide voornamelijk op in Vitznau, waar haar familie een huis bezit op slechts een steenworp afstand van het Vierwoudstedenmeer. Meier volgde geen academische graad en verliet de school na het voltooien van haar Matura [te vergelijken met Abitur, of bach.] . Sindsdien heeft ze gewerkt op het gebied van acteren en journalistiek en heeft ze samen met haar partner haar eigen gezelschap opgericht.

Wikipedia schrijft: "Yaël Meier's eerste optreden in een speelfilm in 2015 was ook haar eerste hoofdrol, in het drama Upload van Tobias Ineichen. Ze speelde de rol toen ze 14 jaar oud was. Volgens haar eigen verklaringen kwam de acceptatie als een verrassing, aangezien ze "voor de lol" naar de casting ging. Sindsdien speelde ze in verschillende film- en televisieproducties. Ze werd onder meer gecast in de film Blue My Mind van Lisa Brühlmann en de komedie The Fertile Years Are Over van Natascha Beller voor een grote bijrol."

Ze is geboren in een bergdorp in Zwitserland, Vitznau en het was een hele verademing om in Zurich de grote wereld tegen te komen. Haar familie is haar steun en toeverlaat, ze heeft drie broers met wie ze het goed kan vinden. Toch komt ze terug in het dorp waarvandaan ze vaak werken.

"Naast acteren is Yaël Meier werkzaam in de journalistiek. Als onderdeel van haar werk van 2017 tot 2020 als redacteur bij Blick, bezat ze een wekelijkse column in Blick am Abend en een podcastformaat met dezelfde naam Yaël's Talk (stopgezet in 2019). Van 2017 tot 2019 werkte ze ook als productieassistent en actrice voor het YouTube-format Zwei am Morge op de Zwitserse radio en televisie. Als freelance journalist schrijft Yaël Meier artikelen en commentaren voor de Weltwoche en de Neue Zürcher Zeitung... In 2020 richtte Meier samen met haar partner [en echtgenoot, met wie ze al op relatieve jonge leeftijd twee kinderen heeft.] Jo Dietrich het bureau ZEAM GmbH op, een reclame- en adviesbureau gespecialiseerd in Generatie Z, dat vooral actief is om bedrijven dichter bij de huidige generatie consumenten en werknemers te brengen en deze groep een stem te geven."

Ze doen alles samen, zegt ze in het verhaal (Folge 3, ARD). Generatie Z begint volgens haar bij 1995 en niet in 2000 zoals anderen dit inschatten. Als toneespeler vond ze overigens niet haar passie, 

Haar vader zegt dat ze als klein kind al een sterke wil had, vaak zonder schoenen naar school liep [dat leverde geen kritiek op blijkbaar], haar opa moedigde dit gedrag aan, "zonder schoenen en sokken, dat blijf je gezond van," zie hij. Ze komt niet uit een ondernemingsfamilie. Haar uiterlijk - das ich hubsch bin, ... heeft niets met haar succes te maken zegt ze zelf, al heeft dat natuurlijk wel geholpen in de filmwereld.

Zeam bestaat inmiddels uit 35 "werknemers," Ik heb altijd gedaan wat ik wilde, zegt ze in het interview, zowel privé als op werk.

Hoe "begeister," je de generatie Z of iemand uit Gen-Z, en is iemand uit die generatie altijd te onderscheiden? 

Dit verhaal laat het leven van een influlencer zien, denk ik. Juist iemand die niet in de gewone wereld past, geen traditionele ausbildung heeft, kan het beste laten zien, hoe anderen denken. Haar competitieve voordeel is dus dat ze geen opleiding heeft afgemaakt, omdat je dan in het patroon verzakt, maar ze is wel slim genoeg om te partneren, zowel privé als zakelijk. Ook het bergdorp blijft in mijn hoofd zweven. Ook daar is het leven anders. Zwitserland zelf natuurlijk ook, want ze leeft in de Duitstalige omgeving, niet in het Franstalige zwitserland. Zou daar Generatie Z weer anders werken?

Meier is dus meer dan gewoon maar een inflluencer waar je er meer van ziet. Ze is duidelijk ondernemer, vooral kenbaar door op jonge leeftijd het moederschap niet uit de weg te gaan, of er juist voor te kiezen. Een familie opbouwen is ook een kenmerk van ondernemerschap, misschien...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?