Strijd tegen Tabaksindustrie

Dit is pas een verandering.... Of niet, want de soep wordt nooit zo...

-- 

Biden gaat strijd aan met Amerikaanse tabaksindustrie. Regering wil nicotine in sigaretten verminderen.

De Amerikaanse regering wil een beleid gaan voeren waarbij tabaksfabrikanten worden verplicht om de nicotine in alle sigaretten die in de Verenigde Staten worden verkocht, te verminderen tot minimale of niet-verslavende niveaus. Dit meldde de Wall Street Journal zaterdag op basis van ingewijden.

Het zou een stap zijn die de tabaksindustrie op zijn kop zet.

Het beleid, dat de regering van president Joe Biden naar verwachting volgende week zal aankondigen, zal echter pas over een aantal jaren van kracht worden.

De Food and Drug Administration moet eerst een voorgestelde regel publiceren waartegen tabaksbedrijven mogelijk rechtszaken zullen aanspannen, hetgeen zorgt voor een vertraging in de daadwerkelijke uitvoering van het beleid.

Altria Group en Reynolds American, de twee grootste sigarettenfabrikanten in de VS wilden tegenover WSJ niet reageren op het bericht. Ook een woordvoerder van het Witte Huis wilde geen commentaar geven aan de zakenkrant. (ABM FN-Dow Jones, juni 2022) 

-- 6 juli 2022
De transformatie van tabaksreus Philip Morris: 'Wij zijn de Rubicon overgestoken'
Nogal wat bedrijfssectoren liggen onder vuur omdat ze niet duurzaam zijn en staan voor een lastig omscholingsproces. Kan de transformatie van de sigarettenproducent Philip Morris in de richting van 
meer farmacologie een voorbeeld zijn voor anderen? 
... Het voorbije anderhalf jaar doen de persberichten over Philip Morris, bekend van onder meer het sigarettenmerk Marlboro, steevast stof opwaaien. Vorig jaar legde de Amerikaanse tabaksreus 1,2 miljard dollar op tafel om de Britse producent van astmamedicijnen Vectura in te lijven. Eerder was er al de acquisitie van Fertin Pharma uit Denemarken, dat nicotinetabletten en pijnstillers maakt. Enkele weken geleden raakte bekend dat Philip Morris International meer dan 15 miljard veil zou hebben voor Swedish Match. Dat Zweedse bedrijf heeft met succes de omschakeling gemaakt naar rook- en tabaksvrije nicotineproducten.
(Trends)

-- dan blijkt er bij de eerste zoekresultaten over tabaksindustrie de volgende website te bestaan, met initiatiefnemers, de Hartstichting, KWF en het Longfonds:


Op hartstichting.nl het bericht dat: Onderzoek: Jongeren klaar met tabaksindustrie 
10 nov. 2022. De tabaksindustrie doet er alles aan om kinderen te laten beginnen met roken. Bijvoorbeeld door producten te ontwikkelen zoals e-sigaretten/vapes met aantrekkelijke smaakjes. Deze industrie maakt haar producten bewust verslavend en is betrokken bij talloze onacceptabele praktijken.

Ook is er Lubach met een uitzending over hetzelfde thema:

Of, https://www.tabaknee.nl TabakNee - over de Tabaksindustrie & haar kompanen
TabakNee is een onderzoeksjournalistieke website die is ontstaan uit verontwaardiging over wat de tabaksindustrie aanricht onder de Nederlandse bevolking. Jaarlijks gaan ruim 20.000 mensen dood aan de gevolgen van tabaksgebruik en lijden honderdduizenden aan chronische longaandoeningen en hart- en vaatziekten.

De rol van tabak in de Nederlandse samenleving
Al generaties lang heeft tabak een bijzondere rol van betekenis gespeeld in onze samenleving. Nadat Columbus in 1492 Amerika ontdekte, hebben de tabak en aanverwante producten hun weg gevonden naar Europa.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?