Jezelf zijn - Hollywood-regels overtreden: Joanne Woodward

Er is niet vaak nieuws over mensen die hun eigen weg kunnen volgen, los van de massa, zelfs als de menigte een gemeenschap van beroemdheden is. In dit geval is de context die van een van de emotioneel meest onstabiele markten: Hollywood. Kenmerkend voor de Hollywood-cultuur zou je kunnen zeggen dat deze er van buiten stevig en sterk uitziet, maar van binnen zwak lijkt. Echt sterk zijn zij die hun eigen gang kunnen gaan en Paul Newman en Joanne Woodward zijn een van de weinige voorbeelden. Joanne Woodward en Paul Newman vierden onlangs hun 50-jarig jubileum. Vijftig jaar met dezelfde man (of vrouw) dat moet wel heel zwaar zijn, in Hollywood? Dus wie is deze vrouw, "achter de man?" 

Op Wikipedia is er maar één alinea over haar persoonlijke leven* (naast een lange lijst van films waarin ze speelde en 'dat ze een actrice is die bekroond is met een American Academy Award, Golden Globe, Emmy en Cannes). Ze was ooit verloofd met de auteur Vidal, "weigerde om naar het westen te gaan" en ... vrouw van ..." Het is allemaal heel weinig informatie als je dit vergelijkt met de uitgebreide biografie van Paul. Op internet staat meer over haar, bijvoorbeeld dat ze een hekel had aan het autoracen van Paul, maar je moet goed zoeken om zulke details te vinden.

-- quote van JW, als alternatief van die van Paul Newman gaat over een steak binnenshuis eten of een hamburger buitenshuis, zegt zij, dit:

"Sexiness wears thin after a while and beauty fades, but to be married to a man who makes you laugh every day, ah, now that is a treat." (bron: https://www.grunge.com/814886/the-truth-about-paul-newmans-relationship-with-joanne-woodward/)

* - dat was rond 2007. Inmiddels is er wel het nodige bijgekomen:
Joanne Gignilliat Trimmier Woodward werd geboren op 27 februari 1930 in Thomasville, Georgia, de dochter van Elinor (née Trimmier) en Wade Woodward, Jr., die vice-president was van uitgeverij Charles Scribner's Sons. Haar middelste namen, "Gignilliat Trimmier", zijn van Hugenoten afkomst. Ze werd beïnvloed om actrice te worden door de liefde van haar moeder voor films. Haar moeder noemde haar naar Joan Crawford. Ze heeft een oudere broer, Wade, Jr.
Bij de première van Gone with the Wind in Atlanta stormde de negenjarige Woodward de parade van sterren binnen en ging op schoot zitten bij Laurence Olivier, de partner van Vivien Leigh. Ze werkte uiteindelijk met Olivier in 1977 in een televisieproductie van Come Back, Little Sheba. Tijdens de repetities vertelde ze hem over dit voorval, en hij vertelde haar dat hij het zich herinnerde.
Woodward woonde in Thomasville en woonde vervolgens in Blakely en Thomaston voordat haar familie verhuisde naar Marietta, Georgia, waar ze naar de Marietta High School ging. Ze blijft een aanhanger van Marietta High School en van Strand Theater van de stad.
Het gezin verhuisde opnieuw naar Greenville, South Carolina, toen ze op de middelbare school zat, nadat haar ouders waren gescheiden.Ze woonde en studeerde af aan Greenville High School. Ze trad ook op in Little Theatre in Greenville.
Woodward studeerde drama aan de Louisiana State University, waar ze een ingewijde was van de studentenvereniging Chi Omega, en ging vervolgens naar New York City om op het podium op te treden. Daar studeerde ze aan de Actors Studio en studeerde ook bij Sanford Meisner in de Neighborhood Playhouse School of the Theatre.(bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Joanne_Woodward)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?