Earth medicine (Kenneth Meadows)

 Dit is een boek uit 1989, toen de wereld nog begrijpelijk was, zou je kunnen denken. Earth medicine, is .. a shamanic way to self discovery. In die tijd was men minder bezig met zelfontplooiing, en waren er veel minder zelfhulpboeken.  

Toch is dit niet direct een zelfhulpboek. Earth Medicine, slaat op het natuurkrachtig geneesmiddel dat de natuur zelf biedt in de vorm van kennis van ons dierenrijk. Het is een vertaling van de horoscoop of astrologische gids van de dierenriem, waar niet elk teken een echt dier is. Boogschutter, tweeling, weegschaal, bijvoorbeeld wijken af van de dieren-ideologie.

In dit boek is dat rechtgezet, op een bijzondere leerzame manier. En de zelfontdekking komt door dat je al lezende een hoop dieren tegen komt wiens imago als spiegel werkt.

Earth medicine is een gehele integrale systeembenadering om de mensheid te begrijpen, en ook het begrip kosmos is erin terug te vinden, maar minder de planeten behalve de zon en de aarde.

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de filosofie. En die begint met het belang van de cirkel, het medicijnenwiel. De cirkel laat krachten zien en is bedoeld om de mens haar eigen kracht over zijn leven te geven en niet afhankelijk te worden van de omgeving. Het is een combinatie van I- Ching, de westerse en oosterse astrologie. De westerse cultuur wordt uitgebeeld als materialistisch en daarin heeft de mens tot doel om bezit na te jagen. Helaas ontbreekt het vaak aan "meaning" en de mens mis dus betekenis in zijn leven. Mensen bouwen schilden om hun bestaan waarmee het zelf gereflecteerd wordt.

De cirkel is een container, en vertegenwoordigt het kosmische centrum. Het centrum van je eigen universum. De krachten komen vanuit de windrichtingen. De zon en de maan - het centrum van het universum is de bron van licht. De maan beïnvloedt ons leven, door de getijden, de menstruatie van de vrouw en beïnvloedt de sapstromen van de planten. De zon vertegenwoordigt ons zelf, de maan ons lichaam en onze emoties.

Dan wordt het getal 12 uitgelegd. Daar is een grote symboliek achter. Ying en Yang zijn niet enkel contrasten, maar aanvullingen  in ons leven. De (acht) windrichtingen vertegenwoordigen directe machten in ons leven. Bij noord staat lucht centraal, bij oostenwind, vuur. De symboliek van de astrologie is op elk punt terug te vinden, maar er is een meer holistische mantel om het geheel. Lucht heeft de rol van betekenis, de spirituele krachten in ons leven. Daar is de betekenis te vinden die vaak mist. Dan is er een persoonlijke regenboog. En vervolgens worden de elementaire krachten ontleed. Lucht is hier de kracht van beweging. Vuur is geassocieerd met expansie, water met het principe van stroming en aarde met inertie. [uit de astrologische gids van Simon Vestdijk moet ik dan gelijk aan de inertie van de Stier denken. Die symboliek komt hier ook terug].

Wat anders is dan in de gewone astrologie (voor zover ik dat kan inschatten) is dat de drie tekens uit het seizoen met elkaar in relatie staan. Overal is een dier voor en hier dus ook,  de "clan" van vuur, bestaat uit de dieren: valk, zalm en uil. Tezamen is dit de haviken-clan. Bij Water is het leidende dier, de kikker.

In deel twee gaat het om de analyse. Deze analyse is in feite gericht op het specifieke dieren teken. Op dit moment zijn de symbolen als volgt:

Er zijn drie persoonlijke totems (valk, bever, .. specht, ...) dit zijn de 12 dieren uit de horoscoop. Dan is er afhankelijk van het jaargetijde van je geboorte de directionele totem: arend, muis, grizzly beer, en Buffalo) als laatste is er het elementaire totem: Hawk, kikker, schildpad en vlinder.

Het eerste teken is de valk (Falcon - 21 maart - 18 april). Hier komen een aantal zaken tezamen: arend als totem, vuur als element (havik) en vervolgens een beschrijving van de persoonlijkheid: actief, krachtig, impetiueus. Negatief gezien: egoïstisch, ongeduldig, en ostentatief...

Het laatste teken dat hier dus aan vooral gaat is de wolf.

Dan deel drie, de praktijk.

Dit deel valt me een beetje tegen. Je zou hier een pragmatische handleiding verwachten, maar het is een samenraapsel van eerdere ideeën die je zelf wat moet zien toe te passen.
Wel is dit boek uit 1989 duidelijk wel een zelfhelpboek, dat je een handleiding geeft naar zelfkennis. En die kennis komt uit totems (te vergelijken met archetypen) en die zijn verkleed als dieren. Lijk ik meer op een muis, een uil of een arend? Al lezende kom je daar wel achter.

In die zin is het boek geslaagd. Dan zijn er allerlei uitbreidingen. Over onze psyche en het bewustzijn en de vele lagen daarin (bewust, onderbewust, niet bewust en overbewust). Ook het zelf kent vele verschijningsvormen, waaronder het animal self.

Alles in het leven draait om liefde, macht en wijsheid. Niets gaat zonder liefde (verlangen), zelfs om koffie te maken moet je weten hoe (wijsheid) en de macht bezitten om het af te maken.

De 12 intenties zijn ook nog wel aardig. OF de vier energie-typen (distributie, converteerders, fusie en organisatoren).

Traveling the web is dan het doel om jezelf te leren kennen en in feite gaat dat door andere typen te begrijpen in relatie tot jezelf. Elke totem heeft een tegenstelling (voor de Muis is dat de Gans) en van de vier elementen zijn er meerdere die iemand mist en bij andere kan vinden.

Het boek sluit af met acht principes. All is mind, similarities, ritme en vibratie, polariteit, connecties, oorzaak en gevolg, frequenties, en als laatste; het principe van zelfrealisatie...

De heilige wetten zijn er dan ook nog: Alles is deel van het geheel. En Alles is geboren uit de vrouw. De aarde is onze moeder! Vandaar volgt dan in de conclusie onze creativiteit. We willen allemaal creëren: we all hanker to be creators...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?