Over goed Schrijven (William Zinsser)

On writing Well, the classic guide to writing nonfiction is een boek van William Zinsser. Geschreven in 1976. En dus nog steeds actueel. 


Deel een van het boek gaat over schrijfprincipes. 

Om goed te schrijven -  non-fictie - moet je eenvoudig schrijven. Geen toeters en bellen geen clichés die niks toevoegen maar to the point. Vraag je steeds af: wat wil ik nu precies zeggen. En aan het eind, heb ik geschreven wat ik wilde zeggen? Schrap de bijvoeglijke naamwoorden of zelfs voorzetsels die niks toevoegen.

Een authentieke stijl vinden. Je innerlijke stem. Er is maar een regel: wees jezelf. dat kan het beste als je vanuit de eerste persoon schrijft.

Woorden zijn je gereedschap. Gebruik ze dus zorgvuldig. Gebruik synoniemen. Gebruik vernieuwingen waar nodig, maar pas op voor mode-termen die niet bij je verhaal horen.

Deel twee van het boek behandelt methodes.

Houd focus en consistentie. Wie is je publiek, schrijf je voor een algemeen publiek of voor een niche markt? welk punt wil je maken? Wees specifiek.

Om je lezer erbij te houden moet je begin en eind er toe doen. De eerste indruk blijft telt. De auteur schrijft bv de volgende opening: I’ve often wondered what goes into a hot dog. Now I know and I wish I didn’t...  Je voelt de spanning.   

Polijstwerk komt aan het einde. De passieve stem moet eruit en kijk of details beter kunnen. Bijwoorden kunnen vaak weg.

Dan komt in deel drie de vormen van schrijven; zoals het interview, memoires, business writing...

Het laatste deel, houding, gaat over het schrijven zelf, en het leven als schrijver.

Schrijven komt van leven. Zoek het avontuur in de dingen, wees nieuwsgierig en open-minded al is het for the sake of writing.

Let niet op het eindproduct, een artikel of boek, maar wees blij en enthousiast over het schrijven zelf!

...

--

2017/01/de-best-georganiseerde-schrijver


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?