Markt Mythes (Fisher, Hoffmans)

The little book of market myths. how to avoid the investing mistakes everyone else makes. Is een boek van Ken Fisher en Lara Hoffmans uit 2013.

Iedereen weet dat een sterke dollar een teken is van een sterke economie, en dat obligaties veiliger zijn dan aandelen en dat een stop-loss een slimme manier is om geld te sparen.. Juist toch?
Zo begint het "kleine boek van markt mythen," en deze drie stellingen komen elk in een hoofdstuk aan de orde. In totaal zijn er zeventien van dat soort mythes.

Een boek dat iedere belegger zou moeten lezen, en verder dan dat zou moeten weten. Ze zijn niet allemaal even instructief of leerzaam, maar wat ze gemeen hebben is dat ze je kennisniveau aan de kaak stellen. Klopt het wel wat je weet? Weet je genoeg over beleggen? Maar is het ook niet zo dat je toch dezelfde foutieve aannames maakt als velen anderen. En dat die meestal niet kloppen?

Laten we de eerste nemen, hoofdstuk een, obligaties zijn veiliger dan aandelen. Wanneer je de cijfers erbij haalt dan klopt dat inderdaad. Behalve dat je dan wel op korte termijn moet kijken. Bij vijf jaar investeren ligt het risico van aandelen hoger, als ook het rendement. Kijk je op dertig jaar dan ligt zowel het risico lager als het rendement hoger!

Het gaat bij beleggen alleen maar om volatiliteit, heb je dat onder controle dan ben je er (hoofdstuk drie). Maar er zijn heel veel andere factoren, zoals renteverhogingen voor obligaties, die de volatiliteit niet hoeven te beïnvloeden maar toch fataal kunnen zijn.

Evenzo klopt het niet dat we nu in volatielere tijden leven (vier). Of wat denk je van deze: kapitaalbehoud en groei is het belangrijkste wat er is. Klopt, alleen het is onjuist, puur omdat ze elkaar uitsluiten. Je kan niet kapitaal behouden zonder te investeren (want dan loop je inflatie-effecten mis) en wanneer je wel investeert loop je risico waardoor je kapitaal (tijdelijk of langer) onder druk kan komen te staan.

Ook is er geen relatie tussen het BNP en de beweging van de beurs. Los van de formule van deze grootheid, die enkel een stroom aangeeft, kunnen sommige landen kunnen een import tekort hebben dat goed is voor de economie, terwijl andere hetzelfde tekort hebben en slechter draaien.

Fisher is misschien wel vooral bekend om zijn TGH: The Great Humiliator. Die doet zich op allerlei moment voort. De markt blijft onvoorspelbaar, maar de vernedering is het grootst dat wanneer er een bearmarket gaande lijkt, en dan opeens een rebound komt die niet meer terugkeert. De V-shaped rebound die iedereen op het verkeerde pad zet. Misschien zoals nu sinds december 2018, tot april 2019? De markt is er om zo veel mogelijk mensen te vernederen (mythe tien: wacht met instappen tot het veiliger is).

Ook leuk (dit gaat in tegen de zgn. Falcon method) is de mythe dat hoge dividenden een verzekerd inkomen garanderen. Dit klopt niet omdat dividend (in mijn woorden) slechts een van de factoren is. En soms jaagt men dividend na en in andere perioden lopen dividendaandelen, achter qua rendement (wanneer renteverhogingen in het vooruitzicht zijn). Stop-loss-orders zorgen alleen maar voor verlies van winstkansen, gebruik ze maar beter niet (dat hoor je niet vaak), en ook aardig is de mythe van de hoge staatsschuld van de VS. Lezen, dat verhaal.

--
2018/12/common-sense-investing

-- januari 2024. Er is ook het boek Jackass Investing van Michael Dever, die gaat misschien nog wel dieper in op mythes en noemt er twintig:
  • Myth #1: Stocks Provide an Intrinsic Return............................................
  • Myth #2: Buy and Hold Works Well for Long Term Investors................
  • Myth #3: You Can’t Time the Market...............................................
  • Myth #4: “Passive” Investing Beats “Active” Investing..........................
  • Myth #5: Stay Invested So You Don’t Miss the Best Days......................
  • Myth #6: Buy Low, Sell High.................................................................
  • Myth #7: It’s Bad to Chase Performance.............................................
  • Myth #8: Trading is Gambling – Investing is Safer................................
  • Myth #9: Risk Can Be Measured Statistically......................................
  • Myth #10: Short Selling is Destabilizing and Risky.................................
  • Myth #11: Commodity Trading is Risky..............................................
  • Myth #12: Futures Trading is Risky....................................................
  • Myth #13: It’s Best to Follow Expert Advice.......................................
  • Myth #14: Government Regulations Protect Investors.............................
  • Myth #15: The Largest Investors Hold All the Cards..............................
  • Myth #16: Allocate a Small Amount to Foreign Stocks........................
  • Myth #17: Lower Risk by Diversifying Across Asset Classes.................
  • Myth #18: Diversification Failed in the ‘08 Financial Crisis................
  • Myth #19: Too Much Diversification Lowers Returns............................
  • Myth #20: There is No Free Lunch.....................................................

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?