Common Sense Investing

Beleggingstheorieën zijn onder te verdelen in scholen net zoals economische theorieën waar deze trouwens een onderdeel van zijn. Dit boek is een uitloper van de Chicago-school die als fundament hanteert dat de markt efficiënt werkt, dat elke deelnemer dezelfde informatie heeft en dat alle informatie in de koersen van de beleggingsinstrumenten zit opgenomen. Je kan alleen de markt verslaan door zaken als voorkennis, die verboden is. Beleggen met gezond verstand, Common sense investing, is een boek uit 2007 van John Bogle en heeft als ondertitel: "De enige manier die je een eerlijk aandeel in de opbrengst van de aandelenhandel garandeert."
Die subtitel wordt verklaart in hoofdstuk één (van de achttien) waar de auteur de parabel van Warren Buffett over de familie Gotrocks in aangepaste vorm citeert. De Gotrocks is een zeer omvangrijke en welvarende familie die het hele vermogen van de VS beheert. Iedereen is tevreden met het inkomen uit dividend dat periodiek bijgeschreven wordt, tot op een dag dat een "Helper" aanklopt bij een van de neven met het verhaal dat zij veel meer rendement kunnen behalen dan de rest van de familie, wanneer ze maar gaan handelen... De clou van het verhaal is dat deze handel extra commissie kost die een hele bemiddelende sector in het leven houdt, maar ten koste gaat van de rijkdom van de aandeelhouders, van de familie Gotrocks dus. Buffett schreef dit verhaal in een van zijn aandeelhoudersbrieven in 1995.
Aandeelhouders (uitgewerkt in hoofdstuk twee) kunnen alleen verdienen wat de onderliggende bedrijven in portefeuille aan winst maken. Alles, elke koersvorming die hier van afwijkt is irrational exuberance, irrationele uitbundigheid. Bogle draait dit om en stelt dat de belegger op zoek moet naar rationele exuberance: namelijk wanneer koersen fors gedaald zijn op zoek gaan naar onderwaardering. Meer kan een belegger niet doen.
Om het zo eenvoudig mogelijk te maken, is de conclusie dat je gewoon een aandeel moet kopen van elk bedrijf op de beurs. Je krijgt dan jouw deel van de aandelenmarkt, en dat is je eerlijke deel, omdat al het andere te moeilijk is. Hij gebruikt hiervoor de stelling van Occam Razor die zegt dat wanneer er meerdere oplossingen zijn, je de eenvoudigste moet kiezen.
De meeste beleggers doen dit echter niet, die veranderen een winner's game in een loser's game, door te veel transactiekosten te maken. Beleggen zit in "de eenvoud van nederige rekenkundige regels."
Op dit moment weet je dat je dus moet beleggen in een index-fund.[John Bogle is de oprichter van het eerste index fund in de VS in 1976, gegeven de dedicatie aan Paul Samuelson die destijds een column schreef waarin hij deze stap prees] Maar waarom kiezen zoveel beleggers voor beleggingsfondsen, waardoor ze te maken hebben met "een grote illusie." Een van de grote problemen van fondsen is dat hun marketing procyclisch werkt, wanneer ze meer rendement behalen, investeren ze meer in marketing, daarmee komt er toestroom in het fonds op het moment van de hoogste koersen. Daarnaast is een fonds belastingtechnisch inefficiënt doordat fondsmanager hoge omzetten maken op hun portefeuille, door het vele handelen dat ze tussentijds doen met de aandelen in portefeuille.
Ook is het moeilijk om een winnend beleggingsfonds te vinden, vele fondsen verdwijnen in de tijd en er zijn wel winnaars te vinden, maar die worden dan door hun succes te groot waardoor het rendement daalt en ze terugvallen naar de middenmoot. Zo, Of zijn de winnaars van gisteren de verliezers van morgen. Beter is het dus om te letten op de kosten en te profiteren van majeure eenvoud: door gewoon een deel van de hele markt te bezitten.
Bogle is de pionier van passief beleggen dus. Maar hoe zit het met ETF, Exchange tradeable funds (de eerste daarvan werd geïntroduceerd in 1992 op de S&P index), hoofdstuk 15? Het nadeel hiervan is dat ETFs (meestal) sectorgericht zijn en daarmee loopt de belegger meer risico dan een all market fund. ETF's zijn speciaal voor traders, en passen dus duidelijk niet in de strategie van Bogle en common sense investing waar lange termijn de voorkeur heeft. [In een recent interview schat Bogle dat ETF's ca. 40 tot 50% van de gehele markt uitmaken].
In een van de laatste hoofdstukken stelt de auteur dat zijn filosofie ook bij The intelligent Investor van Benjamin Graham past, ook al was Graham niet van deze tijd.
Als samenvatting kan je stellen dat superieur rendement van the kanten kan komen: de breedst mogelijke spreiding en de laagst mogelijke kosten.

Dit wetende; Wat moet je dus doen? Ook al is beleggen via een indexfund die de best investerings strategie die er ooit is geweest, het aantal strategieën dat slechter is, is oneindig groot. Splits je beleggingen daarom op in categorieën waarvan de indexfund categorie de grootste is (the serious money account). Dat je daarnaast middelen wil gebruiken om te speculeren of om af te wijken van de markt op een andere manier (the funny money approach): go for it. Daarvoor geeft hij nog zeven tips, waaronder commodities: "niet doen, want ze hebben geen fundament!"

--
2018/12/de-vermogensformule

--
16 jan. "Jack Bogle dies at 89"

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?