De vermogensformule (Peter Tanous)

The Wealth Equation is een boek uit 1999 van Peter Tanous en gaat over beleggen. Een eerder boek schreef de auteur over hoe verschillende beleggers te werk gaan, en dat boek kreeg de titel "Investment Gurus" mee. Dit boek is daar duidelijk een vervolg op, want hierin geeft hij
antwoord op de vraag, wat hebben de beste investeerders nu precies gemeen? En kunnen we hiervoor een formule maken, een vermogensformule die aangeeft hoe je moet investeren, gegeven de wijsheid van al die knappe investeerders die groot geworden zijn met hun benadering.

Zo beschrijft hij zijn conclusie in deel twee wat hij heeft gevonden, hetgeen hij de multipliers noemt. Dat zijn de volgende investeringsregels (aangeduid met "master key" om het geheel wat extra cachet te geven):

1. Zet realistische doelen. Dit zou een advies kunnen zijn dat los staat van het toepassingsgebied. Bij beleggen of investeren gaat het definiƫren van doelen
samen met de verwachtingen van het resultaat op de investeringen. Beleggers hebben te maken met andere beleggers en samen maken ze deel uit van de markt.
Net zoals bij bedrijven die moeten concurreren met anderen. Wanneer iemand een doel zet als belegger, dan doet hij dat dus tegenover andere partijen. Iemand die denkt de markt te verslaan, bijvoorbeeld door meer rendement te behalen dan die van een index, zal moeten weten hoe de markt beweegt en hoe hij zelf handelt.
Bij beleggen is dat eerste bijzonder moeilijk, veel meer dan bij andere bedrijfstakken. Een verkoper van vis mag aannemen dat zijn verkoop afhankelijk is van die van het vorige jaar en van de economische situatie. Wanneer er een nieuwe vishandel in de buurt wordt geopend zal dit van invloed zijn op zijn verwachtingen.
Maar bij beleggen speelt er naast het economische scenario ook nog een financieel scenario. De economie kan in recessie treden, maar de beurs kan toch stijgen.
The more humble approach makes wiser decisions, zegt iemand tegen de schrijver in dit hoofdstuk. Afhankelijk van de investeringsstijl zal iemand meer of minder risico willen nemen en dus zijn doel hoger definiƫren. Realistisch is in dit geval de actie om een doel zo te kiezen dat het bij de stijl past.
2. vernietig angst - begrijp risico. Risico is de prijs die je betaalt om meer opbrengst te krijgen.
Ondernemers maken een business plan en voeren dat uit. Bij beleggen is dat niet anders, al zijn de uitkomsten meer dan bij bedrijven voortdurend aan fluctuaties onderhevig. Er is een verschil tussen volatiliteit en risico. Bij beleggen bepalen diverse factoren het rendement van een
investering, en zo - dit factormodel - kijken de meeste professionele beleggers naar de markt. Echter vooral individuele investeerders of particuliere beleggers
hebben daarnaast (meer dan professionals) te maken met de factor emotie. Waar die van angst een belangrijke rol speelt , maar niet enkel. Ook teveel aan zelfvertrouwen kan een risico zijn.
Beslissingen hebben consequenties, schrijft Tanous. En bij het nemen van de beslissing weet je nog niet wat de consequenties zal zijn. Het maken van plannen werkt tot er een crash komt.
Het is daarom ls het gaat om risico nemen belangrijk dat je niet alleen technisch oplossingen zoekt (zoals het diversificeren) als ook dat je risico neemt dat hoort bij je stijl.
3. Nooit markt timen. There are no market timers in the Forbes 400 (Peter Lynch). Dit hoofdstuk laat zien dat de focus van dit boek op investeren ligt en niet op traden. In die zin is het boek wat gedateerd en dat komt denk ik omdat bij publicatie in 1999 er nauwelijks - behalve 1987 - grote crashes waren geweest. Het risico van markt-timing is dat de belegger twee keer zoveel goede beslissingen moet nemen: namelijk bij het uitstappen en bij het instappen. Tanous verwoordt dit anders en gebruikt
het voorbeeld van een investeerder (Richard Driehaus) die vertelt over hoe iemand door marktcorrectie een grote deuk opliep in de portefeuille, maar door zich niet uit het veld te laten slaan door de turbulentie, het verlies in de jaren er na meer dan goed maakt.
4. speculeer intelligent, gok nooit. Verlies nooit meer dan het bedrag dat je inlegt. Dat klinkt misschien vreemd voor ondernemers, maar beleggers kunnen door het short-verkopen meer verliezen dan hun inleg.
recentelijk is er nog iemand failliet gegaan, en zijn klanten , op het advies om opties te verkopen. Niet doen dus.
5. Wees alert, vermijdt "domme" fouten. Kritisch vermogen is het nemen van goede beslissingen en het vermijden van die welke later fout blijken te zijn. Onervaren beleggers weten wat domme fouten zijn.
6. Heb vertrouwen. Tanous schrijft hier over zijn vorige boek, dat aan de basis staat voor deze master keys, en daarin kwam hij erachter dat bij het interviewen, de meeste investeerders religieus waren.
Ook al wijdt de auteur hier niet ver uit, want dit is een breed onderwerp dat de nodige verdieping kan hebben, maar laat het bij deze observatie. Vertrouwen betekent iets anders voor ieder van ons. Zelfvertrouwen helpt je bij elke onderneming die je start.
7. Maak wijs gebruik van middelen. Dit is een vrij technisch hoofdstuk dat gaat over het spreiden van beleggingen. Door dit te doen, zal het totale risico van de portefeuille lager zijn dat van de individuele titels. Maar denk ook aan de allocatie van middelen in relatie met de trend.
Bullmarkten duren niet eeuwig, net zoals bearmarkten. Spreiden is dus niet alleen iets van de huidige beleggingen maar ook iets in de tijd. Sommige momenten vragen om extra posities, terwijl andere juist een rem nodig hebben. In de huidige optiek, na tien jaar bullmarkt zou er wel eens een periode van dalingen kunnen komen. Spreiden dus.

Ok.

Wanneer je dit leest - aannemend dat je geĆÆnteresseerd bent in beleggen - dan kan je denken, "ja deze regels die iemand destilleert omdat hij vele vermogensbeheerders heeft geĆÆnterviewd. So what?"
Maar ik heb destijds dit boek niet gekocht voor deze inhoud van deel twee, maar door een artikel over het boek en de bijdrage van een investment profiler. Dat is iemand die profielen opstelt van investeerders al naar gelang hun specifieke kenmerken. Daar gaat deel een over.

Zeker in die tijd was ik erg gecharmeerd van modellen, en het model in dit boek is bijzonder waardevol. Aan de hand van vier kleuren geeft het inzicht in de voorkeuren van investeerders voor zaken als het nemen van risico, het omgaan met advies (moet je nu wel luisteren naar anderen of niet) en focus: meer korte termijn handelend dan wel de voorkeur voor het opbouwen van een portefeuille als een statussymbool zeg maar. Bij de een gaat beleggen puur om (korte termijn) resultaat, bij de ander om de wetenschap dat op lange termijnvermogensvorming aandelen in een portefeuille het beste instrument zijn om vermogenswinst te bereiken.

De vier kleuren - Rood,, goud, groen en blauw zijn dan nog onder te verdelen in twee subcategorieƫn, maar met totaal van acht voorkeuren is wel een groot deel van de menselijke kant qua beleggen inzichtelijk te maken. Ik was er dus ook sterk van onder de indruk.

Of ik toen al bekend was met de "theorie" van het onderliggende model, de Myers-Briggs Type indicator (MBTI), dat kan ik me niet meer herinneren. Bij MBTI zijn er in totaal achttien categorieƫn. Maar zo vertelde me de eigenaar van dit specifieke model, maakt het voor beleggen niet uit of je introvert bent of extravert, en dus werd die categorie geschrapt.
Dat de methode niet helemaal wetenschappelijk te onderbouwen was, wist ik na flink doorlezen over het model van MBTI wel. Desondanks moest ik bekennen dat het model toch wel inzicht geeft. Maar ook dat kan. Ondernemers letten vooral erop of iets werkt of niet. Of het wetenschappelijke fundamenten heeft doet er niet altijd toe.
De geschiedenis van de bedenkers van het MBTI-model werd in dit jaar opgeschreven door een auteur en de samenvatting van dat boek heb ik onlangs gelezen. Een interessant verhaal 
En nadat gelezen te hebben moest ik denken aan dit boek. Slechts een beperkt aantal mensen houd ervan om te denken in modellen. Ook dat wist ik nog.

Maar hoe zit het dan met de vermogensformule? Los van de kennis van zaken, zoals de individuele goeroe's laten zien dat het stellen van doelen, etc. belangrijk is, ben jij als lezer niet hetzelfde als die ene professional. Of als die andere. En daar dienen de personality types of persoonlijkheidsprofielen voor. In MBTI termen levert de combinatie van NT (dit is voor kenners) een typische belegger op, die als volgt scoort op de volgende thema's:


Dit geeft een extra toevoeging op het verhaal dat hierboven staat samengevat van deel twee van het boek. Bij vernietig angst en begrijp risico zal elke lezer afhankelijk van zijn voorkeuren iets anders verstaan onder risico, of in ieder geval een andere houding hebben tov risico. Dat inzicht geeft het model.

In deel drie gaat het vervolgens om het maatwerk om conform je eigen gevonden stijl je beleggingsplan en of aanpak bij te sturen.

--
2013/03/beleggen-is-wachten

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Het grootste bordeel van Europa