Het #1 Cultuurprobleem van de VS

Een cultuurproblemen is als een blinde vlek, jij kijkt maar ziet iets niet; het is de boom in het bos waarin je je begeeft. En voor een land - cultuur - als de Verenigde Staten is (een van de grootste dan wel) het grootste cultuurprobleem het wapenbezit.


Wapens zijn in de VS de oplossing voor veel problemen. Maar die problemen zijn geen cultuurproblemen. Het wapenbezit is heilig omdat het een oplossing is voor een groot land waarin de uitgestrektheid ook tot isolatie kan leiden, en dan is een wapen een oplossing voor de bedreiging van buitenaf. Een boer die geen enkele buren heeft in de omgeving van kilometers ver, geniet een gevoel van veiligheid door het bezit van een wapen.

In een dergelijke cultuur is de oplossing die de president van de VS, Trump aandraagt helemaal niet zo vreemd. Wij lachen erom, "geef de leraren op school een wapen..." Idioot vinden wij het. Omdat we die cultuur niet begrijpen.

Cultuur en natuur horen bij elkaar als een echtpaar van tegenpolen. De uitgestrektheid van het land (de natuur) heeft geholpen om het wapenbezit te doen floreren. Maar er zijn ongetwijfeld andere factoren in de Amerikaanse natuur. De cultuur van wapenbezit heeft te maken met de cultuur van individuele vrijheid, maar misschien is hier ook de oorspronkelijke cowboy-mentaliteit nog terug te vinden. Het waren deze cowboys die het land veroverden en de weerbarstige natuur onder controle probeerden te krijgen.

Hoe het is, en waar die devotie voor wapens vandaan komt. het gaat er hierom dat een cultuurprobleem ontstaat - na een lange incubatietijd. Waar in het begin de wapens overal een oplossing voor blijken en lijken, komt bij de komst van een cultuurprobleem de keerzijde voorop te staan.

Volgens schattingen heeft de VS een bevolking van 320 miljoen inwoners en ca. 340 miljoen wapens. Dat zijn er nog al wat.

Er zijn ca. 1 - 10%  van de leraren op scholen die al een wapenvergunning hebben. Het enige wat de overheid moet doen is te zorgen dat die wapens ook naar school gebracht mogen worden. En zo, ... denkt Trump, verhogen we de veiligheid.

Maar als een gewapende agent al bij de school stond en onmachtig was tegenover het geweld van deze ene persoon die begon te schieten, heeft de bewapening van leraren dan wel zin. Is het productief gezien niet onnozel te denken dat in een land dat zo gespecialiseerd is - met aparte doktoren voor Oogproblemen en Neusproblemen, twee zo verschillende taken -beveiliging en onderwijs- in één en dezelfde professional tot effectief gedrag kan leiden?

De Amerikaanse NRA, de lobbyorganisatie die het wapenbezit controleert, is voorstander voor meer wapens, maar er zijn ook in toenemende mate geluiden om het wapenbezit aan banden te leggen. Vooral de geluiden vanuit Europa leiden in die richting. Maar deze buitenstaanders kennen de cultuur niet.

Ik heb ook geen oplossing. Maar het categoriseren van een probleem tot een bepaald type probleem lijkt me een eerste benodigde stap. Het is een cultuurprobleem. En dat zijn de meest weerbarstige problemen die er zijn. JE kan dus als organisatie (en in dit geval als natie) maar twee dingen doen:
1. een oplossing zoeken die bij de cultuur past. En dan houd je het wapen centraal.
2. Je zoekt een cultuurverandering (geen wapenbezit, of het bezit begrenzen).

Trump doet het eerste. Ik acht Trump´s intelligentie niet erg hoog. En mijn eerste reactie was dan ook om hier hard om te lachen. Maar het is een oplossing van categorie EEN, een oplossing die past bij de cultuur. We zullen zien hoe dit afloopt.

Een ander cultuurelement van de VS is dat het een Ad-hoc cultuur is (Amerikanen hebben een korte aandachtsboog, Max Westerman, In Alle Staten). In Europa denken we eerder in structuren en fundamenten. Aan infrastructuur. Eerst leggen we hier de wegen aan, en vervolgens analyseren we of er wel genoeg traffic volgt. Unlike the US. Daarom is het daar zo erbarmelijk gesteld met de infrastructuur. Maar, Ad hoc betekent ook dat je let op het momentum. Men schreeuwt nu even om een oplossing, maar over een tijd is men ook dit incident weer vergeten, en gaat men over tot de orde van de dag.

-- 30 maart.
Daar staat tegenover dat de NRA een topmaand heeft qua donaties na de media-aanvallen,
https://www.dailywire.com/news/28748/report-nra-just-raised-ton-money-despite-recent-ryan-saavedra


--
2017/03/incubatietijd-cultuurproblemen

--
Video op youtube Max Westerman destijds (2000) in Texas, Max zegt op het eind in de schietschool, ja, maar ik wil dat de politie me verdedigt. "The police can´t help you, they only file in a report when it´s to late..." https://www.youtube.com/watch?v=RwOOh98GBAI.

--
26 maart. Het bericht in de krant dat vuurwapenfabrikant Remington faillissement heeft aangevraagd, duidt erop dat er toch wel wat verandert in de VS. De hashtag #NeverAgain is een antwoord vanuit de sociale media op het MSD incident. De vraag is hoe krachtig die opstand is en blijft, om een cultuurverandering teweeg te brengen.

--
5 april.
De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock lanceert een reeks nieuwe beleggingsfondsen waarbij uitgesloten is dat het geld wordt gestoken in wapenfabrikanten. Ook in bedrijven die wapens verkopen zoals WalMart, Dick's Sporting Goods en Kroger zal via deze fondsen niet worden geïnvesteerd. (bron: nu.nl / ANP)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?