Volk en IQ

Verschillende volken hebben een verschillend IQ. Dat is blijkbaar wetenschappelijk bewezen. In een radiouitzending (zie het Youtube-fragment) praten Jan te Nijenhuis en Fons van de Vijver over de stelling en de host concludeert dat de stelling klopt, de IQ-scores onder volken verschilt. De grote variabele is wat deze uitkomst betekent; volgens de laatste professional moet de onderzoeker zich afvragen wat deze verschillen nu precies betekenen (als mogelijk verschil in intelligentie), volgens de eerste heeft een hoger of lager IQ wel degelijk relatie met intelligentie.

De vraag in de uitzending komt naar aanleiding van een uitspraak van iemand van de Forum voor Democratie over IQ verschillen tussen volken. Wanneer je de percentages erbij gaat zetten wordt het gelijk duidelijk wat het doel hiervan is: de nuancering verdwijnt en alleen de scores blijven in ons geheugen hangen: Zij hebben (met score xxx) een lager IQ dan wij (met een score van yyy). Keiharde politiek dus.

Over Jan te Nijenhuis lees ik  ... currently works at the Department of Work and Organizational Psychology, University of Amsterdam. Jan does research in Organizational Psychology, Differential Psychology and Personality Psychology. Their current project is 'Flynn effect.'
Het Flynn-effect is een verschijnsel in de psychodiagnostiek waarbij de gemiddelde score op intelligentietesten van een gegeven populatie over de jaren heen stijgt (Bron: Wikipedia).

Het profiel en cv. van de psycholoog heeft een grote focus op werving en selectie. Zijn interesse-gebieden zijn: personnel selection/assessment/Human Resource Management, individual differences in intelligence and personality, ... discrimination, bias in IQ testing and assessment of immigrants, group differences in intelligence and personality, evolutionary psychology, ...
intelligence increase (Flynn effect) and intelligence decrease (reverse Flynn effect).

Zijn opponent in de discussie heeft een hele andere achtergrond: ... hoogleraar Crossculturele Psychologie aan de Tilburg School of Social and Behavioral Sciences. Crossculturele psychologie lijkt me inderdaad een gebied waar je nadenkt over verschillen in IQ (en intelligentie) tussen groepen van mensen. Je overstijgt hiermee het gebied van de psychologie dat zich enkel op personen richt. Alleen al op basis van dat profiel ben ik geneigd deze man meer waarde in het debat te geven dan de stellingnemer: IQ´s over volken heen verschilt. Punt. Vervolgens is het maar een vraag wat je verder kan deduceren.
Het nrc gaat nog een stap verder, intelligentieverschillen genetisch bepaald? Onzin! Als er al IQ verschillen tussen volkeren bestaan, dan heeft dit zeker geen genetische oorzaak.

Een voorbeeld (op het internet) over primitieve volken (de bosjesmannen meen ik) was dat deze een zeer goed ruimtelijk inzicht hebben om hun weg te vinden in het oerwoud, Maar dan deze kennis niet als zodanig met een test gemeten kan worden.

In Nederland loopt deze discussie blijkbaar en dat is wel typerend voor de Nederlandse (politieke) cultuur en het tijdsbeeld. Allereerst is dit typisch zo´n taboe waar men in Nederland een gesprek over "durft" aan te gaan, over de immigratie die duidelijk een probleem vormt en over de politiek die oplossingen zoekt. Het culturele probleem van de immigratie is o.a. dat het duidelijke Nederlandse waarden vraagt die sturing kan geven aan zowel de integratie van de binnenkomers als ook de begrenzing van de instroom. 
Voor dat laatste verzint nu de politiek - sommige partijen - een debat over IQ-scores van volken. Het grote probleem met taboes is dat het niet voor niet taboes zijn. Want waarom zijn sommige zaken een taboe, niet alleen omdat ze zo gevoelig liggen (zoals het praten over een onderwerp als incest), maar juist omdat er een grote nuancering nodig is om over dat soort onderwerpen te praten. En die nuancering is er nu niet in deze tijd, de wereld van twitter en facebook is veel meer polariserend, omdat we in de nasleep van een crisis zitten, die zich maar niet weet op te lossen. En ... de komst van een nieuwe crisis ligt op de loer.

Youtube: https://www.youtube.com/embed/iKtgausyhco


Als het gaat om cultuurverschillen (verschillen tussen groepen dus) ben ik zelf ook wel geïnteresseerd in verschillen tussen IQ´s en intelligentie, maar ook tussen praktische intelligentie (slimheid) en misschien ook wel naar emotionele intelligentie-verschillen. Hoe emotioneel intelligent zijn de authentieke Hollanders?

En dan, kan je binnen een bedrijf, met verschillende culturen, IQ-verschillen vinden tussen de diverse groepen, zoals het IQ-niveau binnen een marketing & salesorganisatie en hun rivaal de research & Developmentafdeling (ik denk dan even aan Google, waar dit de twee grootste afdelingen van het bedrijf zijn. Hebben de Google-ingenieurs niet een hoger IQ dan de marketeers vraag ik me dan af)?

Of de ICT-ers in Bangalore in India, waar een hele outsourcing-industrie op gang is gekomen, hebben die niet en veel hoger iQ dan een andere groep zoals die van de textielindustrie in Birma?

De IQ-test is een pragmatisch instrument dat past in de bedrijfswereld, zoals bij personnel selection/assessment/Human Resource Management, individual differences in intelligence and personality,

Het grote risico van een debat of een exposé over cultuur en cultuurverschillen is dat je moet generaliseren. Dat kan soms nodig zijn. Als het je hobby is dan mag je dit wel doen, maar zodra cultuur gebruikt wordt in de politiek moet je erg oppassen, zoals destijds bij het argument van Baudet over het referendum, zijn vergelijking gaat daar mank, omdat Nederland geen Zwitserland is.

Het zou natuurlijk mooi zijn wanneer er van uit de politiek nieuwe ideeen gebracht worden, Nieuwkomers krijgen daarvoor alle ruimte. het grote probleem van politiek is dat het zo'n wispelturig werkterrein heeft er komen nauwelijks innovatieve discussies. En met innovatie wil Nederland toch groot worden?

--
2017/02/past-referendum-bij-onze-cultuur?

-- 17 juni 2018. Nrc 10 feb 2018, Intelligentieverschillen genetisch bepaald? Nonsense!.
Ergo, verschillen in intelligentie moeten (deels) een genetische oorzaak hebben. Onder deze redenering liggen vier grote misverstanden. ... 1.Misverstand: intelligentie is biologisch bepaald
2.Misverstand: IQ is af te lezen uit DNA, 3.Misverstand: er bestaat zoiets als ras, 4. Misverstand: IQ is statisch. (betrokkenen: Eric Turkheimer, hoogleraar psychologie aan de University of Virginia,
Danielle Posthuma, hoogleraar statistische genetica aan de VU in Amsterdam, Philipp Koellinger, hoogleraar geno-economie aan de VU).

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?