Wat doet Gemalto?
Gemalto is bekend in Nederland omdat het op de beurs (aex) genoteerd staat. Het is een Frans bedrijf dat doet in beveiliging van transacties, aanvakelijk via de verkoop van Sim kaarten en EVM toepassingen. In essentie gaat het om de functies van "Authenticate (1) en Protection of data (2)."
Een blik op de koersontwikkeling laat zien dat het bedrijf de echte succesjaren achter zich heeft. Sinds de zomer van 2013 daalt de koers. Wat is er aan de hand hier?
Het gaat om een betrekkelijk jong bedrijf. Zoals de volgende tabel laat zien verdubbelde de winstomzet in 2006 en dat was het jaar van de constitutie, het samengaan van Axalto en Gemplus, twee bedrijven die uit verschillende omgevingen soortgelijke operaties hadden. Het bedrijf heeft ca. 15000 medewerkers in dienst, ca. 3000 R&D ingenieurs, volgens informatie op de website als ook dat het sinds haar oprichting naast hardware ook software oplossingen biedt: "30% van de omzet gaat naar software en services."
Via dezelfde promotiefilm leer ik over de kernwaarden: "klant, innovatie en people." En dat het klantenbestand sinds 2006 verdertigvoudigd is van ca. 1000 naar 30000, waaronder banken, grote bedrijven en mobile operatoren.
De koers van het aandeel is een goede voorspeller van de voortgang van het bedrijf want de winst is maximaal rond 2013, en dat wisten de beleggers al voor die zomer.
Nieuw voor de Nederlandse corporate cultuur is de management structuur, Gemalto heeft een one-tier board benadering hetgeen betekent dat er een soort samenvoeging is van de raad-van-bestuurvorm met die van de rvc, de raad van commissarissen. Niet uitvoerende bestuurders krijgen hierdoor sneller dan normale Commissarissen inzicht in de operatie en in te nemen beslissingen.
Wat zijn dus de uitdagingen, in het jaarverslag staan deze vermeld onder risico´s:
- Marktet Growth, Competition, Data protection and cybersecurity, data privacy regulations, Product quality and service delivery, Talent management, Business integrity ethics and reputation, IP protection and claims, Contracts.
Al deze risico´s hebben met elkaar gemeen dat de wereld waarin Gemalto opereert bijzonder complex is, er zijn meerdere partijen die een deel van de security uitvoeren, dus zijn contracten complex voor de klant, en dus met risico´s voor Gemalto. Hoe was dat tien jaar geleden? Ik denk dat toen de security dmv simkaarten grotendeels hardware-matig was en overzichtelijk, plus dat de markt daarvoor snel groeide, hetgeen ook nieuwe aanbieders trok. Verder is Gemalto afhankelijk van nieuwe ontwikkelingen zoals IoT. Het modewoord IoT, net als BigData voor andere bedrijven is een trend die een hoop momentum in zich heeft om als drager van nieuwe ontwikkelingen maar niet duidelijk wordt wie daarbij de winnaar en de verliezers zijn. Uiteindelijk speelt security overal wel een rol, maar een bedrijf moet zich concentreren op een bepaalde ontwikkeling.
De afgelopen 20 jaar is de business gediversificeerd van enkel mobiele (embedded) toepassingen, naar mobile, payment, overheid, machine-to-machine (IoT) en enterprise security.
De mogelijkheden voor verdere groei zijn er dus volop. Maar de competitie (Oberthur, Vasco, Thales, Zetes, etc, etc) zit ook niet stil.
--
2011/03/zetes
--
12 december 2017. Atos - de software-dienstverlener - doet een bod op het bedrijf, van 46 euro per aandeel. De cirkel lijkt zo weer rond, Axalto was destijds in 204 een IPO spin-off van het bedrijf Schlumberger, in 2006 wordt het bedrijf in de nieuwe constellatie zelfstandig, en iets meer dan tien jaar later wordt het weer opgenomen in een groter geheel...
--
18 dec, een week later komt er een bod van Thales, en dat bod wordt direct geaccepteerd door het bedrijf. Adios Gemalto.
18 dec, een week later komt er een bod van Thales, en dat bod wordt direct geaccepteerd door het bedrijf. Adios Gemalto.
Reacties