Iba - proton therapie

IBA is een bedrijf dat zich sinds 2012 focust op proton therapie. Het bedrijf is opgestart in 1986 als een afsplitsing van een (cyclotron) research centrum van de Universiteit van Leuven gericht op deeltjesversnellers.
Het bedrijf begon met imaging technieken en richtte zich later op radiotherapie. Later breidt het bedrijf haar business uit naar sterilisatietoepassingen en andere afgeleiden toepassingen. In 1998 (het jaar van de beursnotering) start de proton therapietoepassing. Via overnames komt de business ook terecht in Dosimetry. Dat is een logische stap, gegeven het feit dat dit een activiteit is die meet hoeveel straling er in een lichaam bevindt en wordt onder andere gebruikt om betrokken te scannen. Een nieuwe stap in dezelfde periode is de ontwikkeling van radiopharma, alles wat te maken heeft met nucleaire medicatie (2001). In dat jaar wordt de eerste patiënt met Proton therapie behandeld (Boston). Alle deze ontwikkelingen gebeuren voornamelijk via overnames van gespecialiseerde bedrijven. Aanvankelijk in de VS en vanaf 2004 ook in Europa en later in Azië.  Een verdere afgeleide is de zogenaamde Bio Assays business, wederom een analyse van medicijnen of biologische cellen naar substanties (2008). Deze procedures worden vooral gebruikt door farmaceutische bedrijven bij de test van nieuwe medicijnen.
Naarmate Proton therapie meer succesvol wordt moet het bedrijf focus aanleggen en wordt deze laatste business weer verkocht (2013). Het is de tijd dat het bedrijf zich dus gaat toeleggen op voornamelijk deze therapie. Het zijn enorme machines, kostbaar die op dit moment slecht in 1% van de gevallen (bestraling van tumoren) wordt gebruikt en dus nog een groot potentieel heeft.
Qua organisatie heeft het bedrijf zich toegelegd op  twee sectoren (Pharma en Equipment). Binnen pharma zat destijds (rond en voor 2012) bioassays en radiopharma, tegenwoordig enkel Dosimetry. Binnen equipment gaat het om de proton therapie en andere particle accelerators. (Op de website staan vier business units genoemd: proton therapie, dosimetry, radiopharma en industrial solutions)

Sinds 2012 is de bestuurder (CEO) Olivier Legrain. Hij zit bij IBA sinds 1996 als financial controller en was later verantwoordelijk voor Dosimetry business, later werd hij Chief Strategy Officer.
Er zijn op dit moment 260 cyclotrons in werking over de hele wereld.

Wat opvalt in de jaarverslagen is de minimale informatie over de organisatie van de business, HR, cultuur en dergelijke. Wel staat er een opsplitsing van de human resources naar productieve rollen:
administrative (24%), COGS engineers (cyclotron engineers?  45%), research & development (21%) en 10% sales en marketing. verder zit er een hiaat in de gerapporteerde omzet in de jaren rond 2012, die is in later verslagen veel lager dan in de eerdere rapportages. Waarschijnlijk door de verkoop van bioassays e.d. In de tabel is de latere en dus lagere omzet (in 2010 - 2012) getoond.

Wat maakt protontherapie zo uniek? dat is dat  de straling zo effectief mogelijk op de tumor gericht kan worden zonder dat deze omliggend weefsel beschadigd, de straling "stopt als ware bij de tumor en gaat niet verder."

Qua beurskoers zag het bedrijf tot de zomer een stijgende trend die opeens afbrak na het bericht van het bedrijf dat de verkopen tegenvielen. De details daarvan ken ik niet.
Concurrenten zijn (naar mijn weten op dit moment) Hitachi (Japan) en GE en Varian (in de VS).

--
6 feb 2019. Via een rapport van het KCE blijkt dat niet duidelijk wordt wat de meerwaarde is van protontherapie voor specifieke behandelingen. Aandeel keldert vervolgens...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?