De vrouw van Puigdemont

Daar gaan we nog maar een keer, het "Circus" zoals sommigen schrijven, houdt maar niet op. En ook voor mij is dit een thema dat me niet loslaat, vooral wanneer ik op internet (twitter) de reacties in Nederland en Belgiƫ lees.

The Economist vandaag: "Acting to overthrow the constitutional order is a criminal matter in Spain, as elsewhere in Europe"

In Spanje (en vooral in Cataloniƫ) is er ook veel verontwaardiging over de gevangenneming van de politici die de republiek hebben uitgesproken. "Twee jaar hebben ze hieraan gewerkt en met publieke middelen," dat was een van de uitspraken van de rechter die het bevel heeft uitgesproken. Er zijn waarschijnlijk miljoenen euros mee gemoeid gegaan.

Denk aan dit voorval:

Je bent ouder van een kind. Dat geef je elke week zakgeld, je zoon of dochter vraagt om meer, want "ik ben bezig met een project, studie, etc, daar kan ik je nog niet veel over vertellen, maar alsjeblieft ik heb het geld nodig." Je geeft hem of haar extra zakgeld en dan als hij achtien is zegt deze: ik ga het huis uit en wil je nooit meer zien. Ik ben nu onafhankelijk!

Vele van de onafhankelijkheidsstrijders zijn kinderen van niet-Catalaanse ouders. Maar goed dat verhaal kennen we.

Op twitter kom ik dit soort tweets tegen, 
  • Het is zover De Spaanse DICTATUUR heeft een #Europees #Aanhoudingsmandaat uitgevaardigd voor #CarlesPuigdemont en de 4 andere regeringsleden
De man in kwestie is een aardbevingsexpert. Niet dat het uitmaakt, iedereen mag een mening hebben, maar waarom doen de feiten er niet meer toe? Het gaat om een groepje Catalanen die voor de rest uitmaken dat een een onafhankelijkheid moet komen, met een on-democratische methode, met veel valse stembiljetten, stemlokalen waar je vier of vijf keer kan stemmen. Het doet er allemaal niet toe. En het ergste is: te verdelen een volk, het is pure ophitsing!

En dan zegt deze leider van de groep, Puigdemont, dat hem geen eerlijk proces wacht in Spanje? Terwijl zijn campagne (el proces genoemd in t Catalaans) ook niet precies eerlijk verliep. Alle regels van het congres ging hij voorbij.

De grote vraag is natuurlijk hoe dit gaat aflopen. Er zijn wel verkiezingen, maar niemand weet het vervolg. Het is een unicum in de Spaanse geschiedenis. En er is een risico dat deze gevangenneming averrechts werkt op de independentisten. We moeten het nog zien.

De advocaat die Puigdemont verdedigt Paul Bekaert, bekend omdat hij ook ETA-terroristen verdedigde, vond het arrestatie-verzoek van de handlangers van Puigdemont overdreven, "ze hadden ook hun paspoorten kunnen afpakken..."

Puigdemont, een staatsman van een nieuw uitgeroepen Republiek zoekt vervolgens onderdak en asiel in een Volksmonarchie. Hoe gek wil je het hebben. Hoe serieus is dat alles? De man is trouwens getrouwt met een Romeense vrouw (die als vijftienjarig meisje naar Spanje, Girona kwam met haar familie). Dat feit is wel typerend. Want moet een president van een republiek niet een voorbeeldfunctie vervullen, hoe kan het dan dat hij getrouwd is met een madame buiten de Catalaanse gemeenschap? Welke normen en waarden geef je dan als voorbeeld aan een volk? 

Wat ik denk, is dat het puur een geldkwestie is. De Catalaanse leiders voor Puigdemont hebben een miljardenimperium opgebouwd met overheidsgeld door steeds 3% commissie te eisen. het gerucht gaat dat ook deze mensen voor de oprichting van de republiek kapitalen hebben doorgesluisd naar belastingparadijzen. De accountantskantoren van deze wereld hebben daar netjes aan meegewerkt. Alles onder strikte geheimhouding.

Puigdemont is destijds volgens typisch katholieke gebruik getrouwd. Ook dat is typisch Spaans, het katholieke geloof, en geeft misschien wel een betere context van de problemen waarin de wereld zich bevindt. Het thema van Schuld is namelijk een een van de grondvesten van deze katholieke religie, schuld en zonde.

Is het niet typisch van deze tijd dat mensen die schuld niet meer bij zichzelf zoeken, maar afwentelen op een vijand, in de vorm van de staat. Niemand heeft het meer gedaan, er is geen eigen verantwoordelijkheid meer, maar we klagen massaal de staat aan. Zij zijn de schuldige voor onze economische problemen. Dat is het tijdsbeeld. Leve het individu! ... En Facebook. En twitter.

leestip:  democracy-in-spain-and-catalonia

-- 26 nov
Na zes weken gastvrijheid in Brussel komt Puigdemont tot de conclusie dat hij zijn project beter buiten Europa (de EU) kan voortzetten, want het is "toch maar een decadente club, die EU." 

-- 20 an 2022. Op twitter is Puigdemont wel nog actief en heeft ca. 800 duizend volgers...

-- Door Pergasus wordt duidelijk dat Puigdemont contact heeft gehad met de Russen die - typisch Russisch weten we nu, destabiliseren van Europa - geprobeerd hebben de staatsgreep van Catalunia te financieren en te steunen.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?