Zetes

Als het gaat om bedrijfsarchitectuur is elk bedrijf interessant. Mijn oog viel onlangs niet geheel toevallig op dit bedrijf, gevestigd in Brussel: Zetes "Altijd een goed ID".
Het bedrijf begon (in 1984) met het ontwikkelen van goederenidentificatie. Vijftien jaar later kwam daar de personen-ID bij:
"In 1999 introduceerde Zetes een nieuw strategisch initiatief door personenidentificatie aan de activiteiten toe te voegen. De juistheid van deze beslissing werd onderstreept door het binnenhalen van nieuwe projecten, zoals onder meer de productie en het projectbeheer van de Belgische electronische identiteits- en sociale-zekerheidskaarten en de levering van een biometrische oplossing aan de Verenigde Naties..."

België en dan de VN als klant. Dat zou je misschien wel de cultuurbijdrage kunnen noemen, denk ik dan als Nederlander. In België zit men qua (business) afstand niet dichter bij de VN, maar misschien zit de Belgische cultuur wel dichter bij de VN dan de Nederlandse. Men is er diplomatieker en weet in het politieke Brussel beter van netwerken. De locatie Brussel is dus een belangrijk onderdeel van de bedrijfsarchitectuur van Zetes.

Wat ik me afvroeg was hoe het bedrijf aan een vestiging in de Ivoorkust is gekomen. Dat antwoord had ik niet. (Zetes’ first African contract came in 2005, when it was given responsibility for conducting a census of 26 million people for the national elections in the Democratic Republic of Congo. Since then, business has been developing strongly on that continent, with projects carried out in Togo, Cape Verde, Gabon, Côte d’Ivoire, Angola and Burundi.)

Een ander cultuurelement distilleer ik uit de opbouw van het bestuur:
Jean-Francois Jacques (1957), is Chairman of the Board van Zetes. Sinds zijn benoeming in 2005 heeft hij de leiding over alle juridische en administratieve aspecten van het bedrijf.
Hij trad in 1993 bij Zetes in dienst als co-Ma
naging Director, samen met Alain Wirtz... heeft een academische graad in de rechten, verkregen aan de Université Libre Brussel.
Alain Wirtz (1962), is Chief Executive Officer van Zetes Worldwide. Sinds zijn benoeming in 2005 is hij verantwoordelijk voor de algemene en strategische koers van het bedrijf en de stappenplannen met oplossingen... is medeoprichter van het bedrijf. Hij werd aangesteld als Sales Manager in 1984 en werd Managing Director in 1986. Hij was een van de eersten die het gigantische potentieel van barcodes en andere automatische identificatietechnologieën in Europa inzag. Hij was ook de visionaire drijfkracht achter Zetes' internationale uitbreiding en de investeringen van het bedrijf in oplossingen voor personenauthenticatie. Door de samenwerkingsgeest die hij in het bedrijf oproept en promoot en waarmee hij het beste uit zijn team haalt, heeft de heer Wirtz een grote bijdrage geleverd aan de leidinggevende positie die Zetes momenteel in de EMEA-markt inneemt inzake oplossingen voor goederenidentificatie- en personenauthenticatie. Alain Wirtz heeft een graad in de Electronica.
Verder is er dan nog een CFO in de persoon van: Pierre Lambert.

Qua organisatie vallen de competence centers op, die goed passen bij het technologische karakter / oriëntatie van het bedrijf.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?