De Amerikaanse Siesta

Overdag een uurtje slapen is goed voor je hart. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Het hart herstelt zich makkelijker van een stressvolle gebeurtenis na een tukje. Onderzoekers Ryan Brindle en Sarah Conklin bestudeerden het effect van een middagdutje op het cardiovasculair systeem.
Voor het onderzoek werden de testpersonen in twee groepen verdeeld. De eerste groep werd onderworpen aan een stresstest waarna ze een dutje mochten doen. De tweede groep deed dezelfde test maar mocht niet gaan slapen. De slapers hadden na hun tukje een lagere bloeddruk en waren minder moe.
In 2011 slaapt een mens gemiddeld twee uur minder dan 50 jaar geleden. Een slaaptekort kan een verhoogde bloeddruk in de hand werken. (Bron: Ziekenhuis.nl)

Een geheel uur? De variant waarin de gezonde persoon vijftien minuten uittrekt voor een korte siesta ken ik en dat schijnt ook gezond te zijn. Veel hangt af van de persoon en de situatie lijkt me, vooral het feit of het wel of niet goed is voor je hart. De manier waarop je wakker wordt namelijk. Hoe zorg je ervoor dat je wakker wordt? Via een wekker of via je natuurlijke klok? Als je na een uur wakker schrikt lijkt me het goede effect teniet gedaan te worden.

Genoeg... Nu is het eerst tijd voor een siesta.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?