NBB en DNB

Voor de Belgische lezer is dit waarschijnlijk geen nieuws, misschien voor de Nederlandse bezoeker ook niet, maar ik vond het uniek: NBB staat genoteerd aan de Euronext.

Maatschappelijk kapitaal en rechten verbonden aan de aandelen
Het maatschappelijk kapitaal van de Bank bedraagt tien miljoen euro en wordt vertegenwoordigd door vierhonderdduizend aandelen. Tweehonderdduizend hiervan zijn nominatief en onoverdraagbaar en worden door de Belgische Staat aangehouden. Tweehonderdduizend aandelen zijn op naam, aan toonder of gedematerialiseerd en zijn genoteerd op Euronext Brussels. Het maatschappelijk kapitaal is volstort.



De Belgische staat heeft dus precies van de helft van de aandelen van de Nationale Bank van België in handen. Niet meer niet minder. 


Alle Belgen die NBB in portefeuille hadden het afgelopen decennia hadden kunnen profiteren van een rendement van meer (exclusief dividend) dan 140 procent. Het is de enige Belgische (en Nederlandse) bank die over dat decennia een positief rendement heeft behaald.


Nederlanders kunnen niet in haar DNB beleggen. Jammer is dat, nu ik weet dat het in Belgie wel kan.
Een kleine smet op het geheel is misschien dat de prestigieuze bank niet in de Bel 20 index is opgenomen, maar in de kleinere broer; de Bel Midkap. Qua stijl past dat niet helemaal: zo'n belangrijke bank en dan in de midkap, maar het is daarmee wel een soort volksbank.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?