Opportunisme van Cruijff?

Iemand zei me:

"Tja, die Cruijf heeft met de komst van een nieuw bestuur bij FCB (Barcelona) daar nog maar weinig te vertellen. Dus dan gaat hij zich maar wat meer richten op het Nederlandse Ajax in Amsterdam. Daar heeft hij dan alle tijd voor..."

In het boek Barca schrijft Jimmy Burns - die ook een biografie over Maradona heeft geschreven - in het hoofdstuk, The Flying Dutchman, een anecdote over Cruijff. Hij is zojuist vader geworden van een zoon en wil deze in het Catalaanse bevolkingsregister inschrijven onder de naam Jordi. Dat is onmogelijk, omdat er alleen Spaanse namen geaccepteerd worden; "Jorge" mag dus wel. Maar dan - als het onmogelijk lijkt voor anderen, zet Cruijff door; "dan maak je maar een kopie van mijn paspoort en geef je ze dat maar." De anecdote geeft inzicht in zijn doorzettingsvermogen, maar het is ook de eerste politieke actie van Cruijff, schrijft Burns.

--
14 september 2011 vertelt Cruijff bij Pauw en Witteman dat hij het ere-voorzitterschap van Barca heeft teruggegeven. "Ik ben het niet eens met hoe de club geleid wordt en dan moet je je verantwoordelijkheid nemen..."
"De werkelijkheid wordt de Nederlandse kijker ontzegd. Het feit is dat Cruijff zijn erelidmaatschap is afgenomen vlak voor de komst van de nieuwe voorzitter van de club [Sandro Rosell Feliu]." We schrijven dan 26 maart 2010 (wikipedia FCB).

--
In november 2009 keerde Johan Cruijff terug als trainer: De Nederlandse voetballegende wordt bondscoach van Catalonië. Dat heeft de Federació Catalana de Futbol (FCF) maandagmiddag bekendgemaakt. Cruijff wordt 9 november om 12.30 uur gepresenteerd... Catalonië heeft slechts een symbolisch nationaal voetbalelftal, dat niet mag meedoen aan officiële toernooien. ... Cruijff fungeerde als coach van Barcelona van 1988 tot 1996. Hij won in die periode met de Catalaanse topclub onder meer vier landstitels, een nationale beker en de Europa Cup voor landskampioenen. Na zijn vertrek in 1996 beschouwde hij zijn trainerscarrière als geëindigd. De voormalige Ajacied verblijft de laatste jaren veel in zijn huis in Barcelona. Zijn invloed en zijn aanzien bij de winnaar van de Champions League zijn nog groot. (ANP/MC)




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?