De "inteeltorganisatie" bij Defensie

Een afdeling binnen de Defensie Organisatie is in het nieuws. Er is wat aan de hand. Eén van de vragen is of het een incident betreft of een probleem is van structurele aard.

Bij de Defensie Materieel Organisatie (DMO) heerst een cultuur waarin machtsmisbruik, drugshandel, diefstal en het gebruik en doorverkopen van defensiematerieel heel gewoon is. Dat schrijft de Volkskrant. op basis van interne defensiedocumenten.  ...staat onder meer beschreven hoe op het hoofdkantoor van DMO, door defensiepersoneel illegale sigaretten, ghb, amfetaminen, anabolen en viagra worden verkocht. Verder verhandelen de medewerkers spullen van defensie zoals "schoonmaakartikelen, verf, auto-onderdelen, laptops en telefoons. Ten slotte worden dienstauto's en andere legervoertuigen gebruikt voor privéactiviteiten."
---
DMO is verantwoordelijk voor de aan- en verkoop en het beheer van al het defensiematerieel. Bij de dienst werken meer dan zesduizend burgers en militairen.
---
De corruptie zou gevolg zijn van intimidaties van lager personeel door hun hogere leidinggevenden.
... De PvdA wilde opheldering van minister Hillen van Defensie (CDA), maar die weigerde het rapport vrij te geven. Hillen verzekerde de Kamerleden dat het ging om een 'incident' ... Volgens betrokkenen is dat niet het geval. Een van de weinige concrete ingrepen door defensie is het overplaatsen van een klokkenluider. © Eindhovens Dagblad


...


'Geen verkeerde cultuur binnen Defensie'. Volgens minister van Hans Hillen heerst er geen verkeerde cultuur bij Defensie. ...
Bij het prestigieuze marineonderdeel Cams Force Vision in Den Helder, waar software en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, vinden ernstige integriteitsschendingen plaats. Er zou sprake zijn van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen, zo bleek vorige week uit een artikel in de Volkskrant. Twee leidinggevenden werden hierop disciplinair gestraft.


Hillen verklaarde maandag dat hij 'onaangenaam verrast' was door deze onthulling en deed aangifte tegen twee leidinggevenden. Hij had de Kamer in februari nog verzekerd dat er geen nieuwe misstanden bij Defensie bekend waren, maar die waren er dus wel.


Volgens Hillen heeft de directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO) een 'beoordelingsfout' gemaakt door hem niet te informeren over de misstanden in Den Helder. "Er is niks achtergehouden, er is niets onder de pet gedrukt."


... het incident ... is ... 'niet kenmerkend voor DMO'. Wel kondigde hij tijdens het debat een nieuw extern onderzoek aan naar de cultuur binnen de krijgsmacht...


Volgens Bruno Braakhuis van GroenLinks gaat het om een "structureel probleem, waar Hillen zelf onderdeel van is." ... "De trap moet van bovenaf schoon." © NU.nl/Heleen Haverkort


...


'Defensie moet meer doen tegen wangedrag' Bij ernstig wangedrag binnen Defensie zou een instantie van buitenaf de zaak moeten bekijken. Ook moet Defensie ervoor zorgen dat er genoeg mensen van etnische afkomst, andere minderheden en vrouwen in dienst komen én blijven. Daarnaast moeten instructeurs en leidinggevenden zelf het goede voorbeeld geven en ingrijpen als het misgaat.


Als dat niet gebeurt, zal er niets veranderen aan de gesloten cultuur binnen Defensie die soms vijandig uitpakt. Dat was de teneur in de boodschap die deskundigen, (oud-)militairen en andere betrokkenen bij Defensie woensdag tijdens een gesprek met de Tweede Kamer neerlegden.


...
Generaal Majoor Adriaan van Vuren zag ik op de tv. Hij sprak over een inteeltorgansiatie. Militairen - die slechts 20% van de organisatie uitmaken - worden voortdurend over geplaatst. 80% is burgerpersoneel en "die weten veel van elkaar," omdat ze nooit overgeplaatst worden.

Een organisatie die op een dergelijke manier in het nieuws komt heeft ongetijfeld te maken met problemen. Cultuur en mogelijke cultuurproblemen kunnen dan een onderdeel zijn.

Ik vraag me af wat de organisatie doet. DMO beheert militair materieel. Is het een soort distributiecentrum? Het materieel wordt centraal opgeslagen en beheerd en de decentrale organisaties kunnen een aanvraag indienen. Het is belangrijk om die functie als onderdeel van het geheel helder te krijgen. "Centraal," versus "decentraal" is dan typerend. In dat soort centrale omgevingen speelt macht vaak een rol: "wij moeten toestemming geven," te vergelijken met het ouderwetse loket van de overheid. Het centrum verdeelt resources. Dat is handel, en ik kan me voorstellen dat zo'n omgeving inspireert tot een handelsmentaliteit.

Inteelt? Mensen - burgerpersoneel - die zitten blijft waar het zit en niet rouleert of overgeplaatst wordt? De cultuurverschillen tussen de (echte) militairen waar de majoor een exponent van is en het burgerpersoneel zal groot zijn. De militairen nemen risico (verplaatsen zich) en de burgers vermijden elk soort risico. Defensie schijnt dan ook een organisatie te zijn waar men graag solliciteert voor een zekere baan.

Interessante case...

--
17 juni
Meer misstanden binnen het leger. Fraude, corruptie, belangenverstrengeling en misbruik van bevoegdheden komen binnen de krijgsmacht steeds vaker voor. Het aantal meldingen is het afgelopen jaar fors gestegen.
Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Defensie, meldt het AD vandaag.

Bij de zogeheten Functionarissen Integriteitszorg werd 168 keer melding gemaakt van vermoedelijke misstanden. Dat is flink meer dan de 113 gevallen in 2009.

De krijgsmacht raakte recent meermalen in opspraak. Zo zou bij het prestigieuze marineafdeling Cams Force Vision, onderdeel van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), misbruik worden gemaakt van dienstvoertuigen en telefoons en zou er sprake zijn van diefstal van computers.

Bij een ander DMO-onderdeel in een kazerne in Den Haag zou sprake zijn van drugsgebruik en -handel, machtsmisbruik en intimidatie. Bij de Nederlandse Defensie Academie in Breda werd ernstig wangedrag gemeld.

Van de 168 fraude- en corruptiemeldingen werden er 156 onderzocht, in 107 gevallen bleek inderdaad het nodige mis te zijn. (AD)


--
26 oktober 2011

Voor klokkenluiders defensie dreigt ontslag. Door John Schoorl (Volkskrant)
De Defensie Materieel Organisatie (DMO) is ondanks toezeggingen van minister Hillen van Defensie opnieuw van plan een groep klokkenluiders te ontslaan. Het betreft DMO-medewerkers die verklaringen hebben afgelegd over ernstige integriteitsschendingen bij het marine-onderdeel CAMS Force Vision.
De medewerkers hebben de afgelopen weken te horen gekregen dat zij na een reorganisatie niet mogen terugkeren bij het DMO-onderdeel dat zwaar beveiligde defensiesoftware en maritieme wapensystemen ontwikkelt. Als laatste redmiddel hebben zij daarop Hillen een brandbrief geschreven, zo melden verschillende bronnen bij DMO.
In maart zegde Hillen de Tweede Kamer toe dat hij de klokkenluiders zal beschermen tegen mogelijke negatieve consequenties van hun eerlijkheid. De groep getuigde tegenover een onderzoekscommissie over een cultuur van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen bij het marine-onderdeel.
De minister heeft na de ontvangst van de brandbrief besloten een nieuw, extern onderzoek te laten uitvoeren naar de manier waarop CAMS Force Vision is omgegaan met de klokkenluiders...


Dit nieuwe onderzoek staat los van een grote studie naar integriteitsschendingen bij defensie, dat naar verwachting binnenkort wordt gepresenteerd. Hillen gaf dit voorjaar generaal buiten dienst Cees de Veer opdracht zo'n onderzoek te doen. Aanleiding waren publicaties in de Volkskrant, onder meer over de manier waarop defensie probeerde de klokkenluiders van CAMS Force Vision te dwarsbomen.


... 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?