Damesvoetbal (op de tv)

Het zat er aan te komen. Veel van dit soort veranderingen kosten gewoon tijd, maar dan zijn ze er opeens. Op de tv staat nu de wedstrijd Nederland Engeland. Vrouwenvoetbal. Anno 2017.

De grote vragen zijn nu, als het gaat om cultuur en verschillen (met mannenvoetbal):
- spelen de vrouwen anders, b.v. meer defensief of juist niet. Zijn het meer team-players?
- houden ze zich meer aan de regels i.k.v. overtredingen e.d.?
- is het leuk om naar te kijken en waar hangt dat van af?
- is de coach van het team een man of een vrouw? 

De coach van het Engelse team was een man. Dat vond ik vreemd. Is er geen competente vrouwelijke coach te vinden?
Hoeveel publiek trekt het. Het is nu op de TV, Nederland komt misschien in de halve finale, maar wat verandert er dan?

Onlangs was er een kleine rel in de sportwereld omdat - ik meen bij windsurfen - een vrouw die zwanger was geworden in een klap al haar sponsors verloor. "Schandalig" natuurlijk, maar zo werkt het nog wel. Later won de vrouw - inmiddels moeder geworden - als nog, alles zelf bekostigd, zonder sponsoren.

Er is dus nog een grote gap tussen de mannen- en vrouwenwereld, niet alleen het glazen plafond in de bedrijfsleven.

Het grootste verschil blijft natuurlijk dat voetbal een mannensport is en ook zal blijven. Ik verwacht hierin nauwelijks verandering. De hele sponsorwereld, al de reclame gaat uit naar de heren-leagues. Behalve wanneer de (Nederlandse) vrouwen de finale halen, dan komt het op de tv. Maar dat blijven de uitzonderingen schat ik. Ook de transfers en de hele financiƫle markt en commerciƫle wereld eromheen blijft dominant mannen. Dat lijkt gewoon een tijdsvoordeel. Het mannenvoetbal is zo oud, dat ze legends hebben geproduceerd zoals Pele en Cruijff. Dat halen vrouwen nooit meer in.

-- over verschil tussen mannen en vrouwensport;
In het NRC (15 juli 2017) staat een artikel over vechtvrouwen, vrouwen boksen. "Pink boxing is in," ... het is wat liefelijker, wij zeggen ook constant sorry... het moet wel leuk blijven.... De gemiddelde man is fysiek veel agressiever dan de gemiddelde vrouw, zegt Mark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie, de behoefte om geweld te uiten is het grootste verschil tussen mannen en vrouwen.
.. bij kickboksen gaat het er hard aan toe. Mannen stampen door... Dat vrouwen huiveriger zijn voor klappen wijt van Vugt aan biologische verschillen. "Mannen zijn gebouwd om stoten en trappen te incasseren. Hun schedels en jukbeenderen zijn gemiddeld veel sterker en zwaarder dan die van vrouwen."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa