IEX betaalt voor Technische Analyse

Een opmerkelijk bericht afgelopen vrijdag op de site "Van beleggers voor beleggers:" IEX.nl neemt de Tostrams-groep over. Tostrams is een bekend merk in deze wereld als het gaat om Technische Analyse (TA).

Ik vond dit bericht als een link binnen een ander bericht dat mijn aandacht had getroffen. Bas Heijink neemt afscheid als Technisch Analist op IEX.nl. Een van de reacties verwees naar de overname van Tostrams.
Maar het bijzondere was dat Heijink - werkzaam bij ING - zijn dagelijkse columns gratis gaf. Waarschijnlijk was dit een deal met de ING die gratis reclame ontvangt voor de exposure van de Technisch Analist.

Ik lees - als belegger - de columns van Bas Heijink nagenoeg nooit en die van Tostrams ook niet behalve wanneer deze laatste met verkoopstunts begint zoals dat de index (AEX) naar de 1000 punten zal bewegen. Deze voorspelling deed hij een paar maanden geleden toen de index rond de 520 noteerde. Een verdubbeling. Welke belegger wil dat nu niet horen?

Daarmee schets ik voor mezelf Tostrams als een zeer goede verkoper, maar tegelijkertijd weet ik dat TA weinig tot niets voorstelt.*
En toch heeft het waarde want IEX, neemt de groep - en vooral het imago - over. Hoe kan dat, wetende dat de dagelijkse TA-bijdrage gratis te verkrijgen is in de markt?

Ook daar heb ik een verklaring voor. In de wereld van beleggen kan alles. Je vindt het zo gek niet of iemand heeft wel wat uitgevonden of biedt een dienst aan. In en rond beleggen en trading vind je de grootste verkopersdichtheid, groter dan binnen elke andere discipline; commerciƫle activiteiten die raken aan de kern van de business. De meeste mensen die geld verdienen met of door beleggen doen dat door (betaalde) services aan te bieden. Zoals (met) Technische Analyse.
IEX breidt nu dus ook haar service-palet uit, met betaalde TA. Een logische stap dus.

--20 juli
Een vriend van me kwam met deze stelling: weet je waarom je Tostrams hebben genomen en afscheid hebben genomen van Heijink? Omdat deze laatste altijd minder positief is. Bij Tostrams is het bijna altijd positief, en dat is goed voor beleggers...

-- (Dit was overigens wel een goeie timing destijds):
2009/03/moeten-we-al-instappen-wat-vindt-u

* - Nuancering. Er zijn vele onderzoeken gepubliceerd over TA, met overwegend de conclusie dat de methode wetenschappelijk niet te onderbouwen is. Mijn culturele probleem met TA is voornamelijk het gebruik ervan. De meeste TA´ers gebruiken TA in hun taalgebruik als voorspel-methode; het voorspellen van beurskoersen in onmogelijk, maar de TA´ers verkopen hun methode alsof dit wel mogelijk zou zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?