Verschil heen- en terugreis



In hoeverre is een terugreis anders dan een heenreis? Terwijl qua afstand er soms geen enkel verschil is. Rationeel is de heenreis hetzelfde als de terugreis. Maar emotioneel gezien niet.
Dat herkent iedereen wel. Op een heenreis reis je met de illusie van de ongekende mogelijkheden, van het onbekende en sta je open voor alles of veel van wat je tegenkomt. Je gaat een tijd tegemoet waar ruimte is. Ruimte om te ontspannen, om dingen te doen die je anders niet doet. Je bent al dan niet even of langer weg van je vertrouwde omgeving en de wereld ziet er anders uit.

Een heenreis divergeert.
 
Een terugreis aan de andere kant, convergeert. Je sluit dingen af. Je denkt na wat nog wel en wat niet meer kan... Is heel andere proces. Je gaat nadenken over het thuisfront, over de dingen die je daar tegenkomt. Sommigen komen terug van een sabbatical en zijn dan benieuwd naar hoe "de wereld," hun woonplaats, is veranderd. Wat is er nieuw, gebouwd? En wat hebben anderen gedaan in die tijd? Je weet dat een paar dagen voor een terugreis je geen grote ondernemingen meer kan beginnen. Je moet afronden. Sluiten en stoppen.

Die termen convergeren en divergeren zijn abstract en technisch. Wiskundig wellicht.
Toch worden ze gebruikt bij projectleiding. Wanneer je een project begint kan en moet je soms divergeren. Je moet alle opties analyseren en zoveel mogelijk kanten van een probleem uitzoeken. Maar al gaande weg moet je hiermee stoppen. Wanneer je aan het eind van het project nog opties tegenkomt die de hele boel om ver kunnen werpen dan heb je een probleem. Aan het eind van een project moet je dus convergeren naar het doel toe. Je gaat afronden en afwerken en dat kan omdat je steeds meer zaken afkapt die niet tot het doel bijdragen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?