Militaire Politie in Brazilië

In de twee drie weken dat het WK duurt krijgt het land Brazilië even wat extra aandacht. En wat onder andere opvalt is dat de politie - het onderdeel voor het handhaven van orde - in Bazilië nog ouderwets onder Defensie* valt en niet zoals in de modernde democraties onder Justitie.

Zonder de verschillen precies te kennen, zijn er logische  verschillen in stijl en productiviteit. Qua stijl dwingt de MP meer authoriteit af, en staat deze verder van de burgers af. Een MP kan in elk incident een gevaar voor de samenleving zien en hard optreden. Een civiele politie staat naast de burger.
Bekend zijn de voorbeelden van jongere democratiën zoals Spanje waar de politie angst uitstraalde en je kon arresteren zonder duidelijke oorzaak. In BRazilië zal dat - misschien in gematigde versie - niet veel anders zijn.

Als onze norm van civiele politie de juiste is, is de volgende vraag, hoe komt het dat Brazilië nog zo achterloopt op dit vlak en wanneer maken ze de draai naar een moderne samenleving?


* - volgens wikipedia:
It is a "militarized" institution (gendarmerie) because it is based on military principles of hierarchy, uniform, discipline, and ceremony. However, the body is not part of the Brazilian Armed Forces. It is described by the constitution as an "ancillary force of the Army"

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?