1,2,3 hup: focus

Een opmerkelijk bericht in de krant deze week.

Vijf jaar lang werkten ze samen aan software die een revolutie zou ontketenen in de sportwereld, het in Almere gevestigde bedrijf Equihold en de vanuit Utrecht opererende IT-specialist Capgemini. Topclubs als FC Barcelona, PSV en sportbonden als de internationale hockeyfederatie FIH en de FIFA toonden al belangstelling voor 1-2Focus, een systeem dat op maat van perfectionisten als Louis van Gaal en José Mourinho gemaakt leek. Met een paar muisklikken zouden topcoaches over elke speler alle cruciale informatie op hun scherm kunnen toveren. En dat niet alleen: via een reeks ingenieuze modules zou de software sportclubs een geautomatiseerd totaaloverzicht aanreiken van teams, spelers, trainingen, wedstrijdanalyses alsmede van het volledige management (faillisement equihold)

Waar twee vechten, hebben twee schuld ... en dus vraag ik me af wat hier nog meer aan de hand is en ga ik te rade bij mijn oude kennis van systeemontwikkeling.

Waar is dit systeem voor bedoeld, wat is de functie, wie gebruikt het, ...? Dat soort vragen. Wat dan meteen opvalt is dat een topvoetballer, en een topcoach als Rijkaard hierbij betrokken is. Je kan niet alleen van voetballer naar coach veranderen, maar ook richting ondernemer en systeembouwer.

Wat is het doel van het project? Zagen de jongens het grote geld, of wat zagen ze in dat systeem? Met een paar muisklikken zouden topcoaches over elke speler alle cruciale informatie op hun scherm kunnen toveren ... Ja, en dan? Wat komt daar dan precies uit? Een betere wedstrijd? Een betere coaching, meer winst?

Een informatiesysteem over het productieve leven van Cristiano Ronaldo en Messi? En voor gebruik van topcoaches zoals Mourinho...?

Ik heb geleerd dat bij systeemontwikkeling er een keiharde wet geldt: hoe excentrieker de gebruiker, hoe groter de kans dat het systeem mislukt! Mourinho lijkt me excentriek genoeg. Over Van Gaal zeggen ze bij Manchester United, in Engeland, "the ego has landed."

Ga voor die goden in godsnaam geen systeem ontwikkelen want dat gebruiken ze toch niet. Dat gaat fout. Dat betekent niet dat het niet mogelijk is. Maar de risico's zijn groot. Waar ego's in het spel zijn, loopt men op het ontbreken van duidelijke regels vast. Dit fiasco zou een bewijs kunnen zijn.

-- nov 2022 lees ik dat het project mislukt is.
De gerechtelijke procedure tussen de oud-Equihold-eigenaar Kenneth Berkleef en ict-dienstverlener Capgemini over het mislukte project 1-2Focus is in een ver gevorderd stadium. Het laatste weerwoord is aan Capgemini als gedaagde. Daarna moet de rechter in mei de ingediende argumenten gaan beoordelen en beslissen of er nog meer informatie aangeleverd moet worden of dat er voldoende informatie is om een oordeel te vellen. In dit artikel wordt ingegaan op de falende communicatie bij het project.
https://www.computable.nl/artikel/opinie/beheer/5236138/1509029/capgemini-1-2focus-falen-in-communicatie.html


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?