Typisch Hollands - De AEX

Cees Vermaas, de spelverdeler van de Amsterdam Exchange, onderdeel van Euronext, hield bij BNR een pleidooi voor de AEX en dat het een mooi Nederlands product was, tegen de kritiek in van onder meer een bekende analist die de index te weinig Nederlands vind. Er zijn de laatste tijd initiatieven om met een echte Nederlandse index te komen, onder andere van TOM, maar dat initiatief werkt m.i. niet. Nederlands financieel landschap is al klein en voor een extra index is geen ruimte. Denk ik.

Maar wat is typisch Nederlands? Juist die AEX is een product dat Nederland prachtig weerspiegelt. Laten we beginnen met OCI - Orascom Construction Industries, dat is een Egyptisch bedrijf en daarmee zien we een islamitische invloed in Nederland terug. Mooier kan het haast niet. Gemalto, is een Frans bedrijf, in Unibail klinkt nog het ouderwetse Rodamco voort - ooit van Robeco, maar ook bedrijven als Reed Elsevier staan met twee gespreidde benen, waarvan de eerste in het VK en de tweede bij ons. Dit geldt evenzo voor Unilever als voor Royal Dutch Shell. Bij Arcelor Mittal is nog een klein deel Europe te vinden, half Frans, half Spaans, maar het zwaartepunt van het bedrijf ligt toch in India.

Cees Vermaas vertelde met enige weemoed dat het die midkappers maar niet lukt om massaal te groeien tot AEX giganten. Blijkbaar is het aantrekken van kapitaal via de beurs in Nederland geen garantie voor groei. Er is in Nederland dus een te groot hiaat tussen de ere-divisie en de eerste-divisie. Ook dat klopt en is typisch Nederlands. Er zijn grote spelers, maar de echte grote spelers en groeiers worden overgenomen. net is bij het voetbal. De geschiedenis van de AEX laat een mooi rijtje zien historische overnames zien. Het is op zich frappant dat ASML nog niet overgenomen is want als GE een Gigant als Alstom ziet zitten, wat is dan niet allemaal nog mogelijk?

Dus laat vooral de AEX de AEX blijven. Voeg er geen andere index aan toe, zeker geen "Hollands bezit" of andere pseudo weerspiegeling van onze Nederlandse identiteit. Het is goed zo.

Misschien ook typisch van deze tijd is dit debat over "immigratie" van buitenlanders (buitenlandse bedrijven dit keer) in de Nederlandse samenleving.
Ik bedoel maar,  dit lijkt op een PVV initiatief: DFT lanceert eigen beursindex De Financiële Telegraaf (DFT) gaat naar de beurs. In samenwerking met Euronext wordt vandaag de AEX DFT Oranje Index gelanceerd, een mandje met zestien oer-Hollandse..

--
Mooier geformuleerd: beleggen is geen spelletje ik hou van Holland.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?