Een Franse slag in 't Angelsaksische bolwerk

Met een overdonderend epos over de groeiende ongelijkheid in de westerse wereld veroorzaakt de Franse econoom Thomas Piketty een internationale storm. Hij schudt de wereld wakker: de rijken worden als vanzelf steeds rijker en dat kan gevaarlijke vormen aannemen. Ook in Nederland.
... Het is veel te dik, het heeft niet bepaald een opwindende titel, het is nog maar een paar weken uit in de Engelse vertaling, maar nu al hét economieboek van deze eeuw. De Franse econoom Thomas Piketty heeft een meesterwerk geschreven in de traditie van Keynes, Marx en Schumpeter (bron: trouw).

... Piketty is al lange tijd onderzoeker op het gebied van economische ongelijkheid. Toen hij nog niet geboren was in 1968 stonden zijn ouders al op de barricades te demonstreren voor de communistische idealen. En dan opeens schrijft hij een boek waar blijkbaar iedereen op zit te wachten. Een verhaal ... dat het rendement op kapitaal harder stijgt dan de economische groei is geen natuurwet: er valt wat aan te doen ... kent iedereen, maar hij verheft zijn stem op het juiste moment. Een oude traditie maakt opeens plaats voor een nieuw geluid.

Thomas Piketty is een Fransman. Is dat toeval? Ik denk het niet. Een ander geluid kan alleen maar uit een andere cultuur komen.

Toch, ... denk ik - aan echte veranderingen tot stand komen - is dit boek niet meer dan een steen in een vijver die wat rimpelingen achterlaat die spoedig verdwijnen. Een journalistieke voetnoot. De ongelijkheid zal nog lang groeien. We denken vaak dat een trend opeens zal omkeren, maar wat is hier het alternatief? dat zal nog jaren duren. Een tobin-tax, of een extra belasting op vermogen is een druppel op een gloeiende plaat.

Thomas geeft een klap in het gezicht van de heersende orde, een Franse slag in een Angelsaksisch bolwerk. Meer niet.

Toch ga ik dit boek kopen.

Oh ja, dit is ook leuk: American Enterprise Institute, geeft een kritiek op het werk.

The Economist geeft een hoofdstuk-gewijze samenvatting.

.."More criticism is sure to come, and Mr. Piketty says he welcomes it. “I’m certainly looking forward to the debate.” NYTimes.

... prijsstijgingen van kunst (op veilingen) symbool voor Capital in the 21st century (Int)

En in Frankrijk werd het boek nauwelijks een hit (schrijft de economist), hetgeen o.a. te maken heeft met de daar al eerder geïntroduceerde vermogensbelasting - passend bij de Franse cultuur, terwijl dat nog vloeken in de Amerikaanse kerk is.

... Een maand later alweer neemt de kritiek op het boek toe, o.a. door een publicatie van de FT die de gebruikte data ter discussie stelt (nyt).

-- 13 oktober 2014
Een tweede Franse slag in het Angesaksische bolwerk komt door de toekenning van de nobelprijs voor economie aan een fransman: Jean Tirole.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?