Balotelli: uitzondering die de regel bevestigt?

Mario Balotelli die voor vele incidentele Eurocup- en WK-voetbalsupporters tot voor kort een onbekende was, is de eerste zwarte die opgesteld wordt in het Italiaanse voetbalteam. In Spanje is dat nog niet eerder vertoond en dat komt omdat Spanje ook met een integratieprobleem stoeit.

Maar Italië heeft dus sinds kort haar impliciete politiek gewijzigd en daar is Balotelli het bewijs van. Het verhaal van de Ghanese immigrant is inmiddels bekend, hij werd geboren in Palermo en door een rijke familie in het Noorden geadopteerd. Een echt product uit italië dus: Made in Italy. We zagen deze familie na de halvefinale tegen Duitsland.

In december 2010 vertelde hij tegen een Engelse journalist dat:
Manchester City's Mario Balotelli has found that in England 'the culture of integration is much more widespread than in Italy'.
Guardian - Photograph: Eddie Keogh/Reuters

Zou er in twee jaar veel veranderd zijn? waarschijnlijk niet, maar cultuurverandering wordt wel vaker geleid door leider die symbool staan. Het nadeel van deze extravagante persoonlijkheid is dat hij als niet normaal voorbeeld wordt genomen. De echte uitzondering die de regel bevestigt dat Italië nog maar net met haar cultuurverandering begonnen is.

-- hoe dan ook, zondagavond 22:43; Spanje wint opnieuw de Eurocup! "No hay dos sin tres," zingt hier iedereen. Veni, Vidi, Vici

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?